Sivas Araçlarda Unutulan Çocuklar İçin, Akıllı Havalandırma Projesi - Son Dakika
Güncel

Sivas Araçlarda Unutulan Çocuklar İçin, Akıllı Havalandırma Projesi

Araçlarda unutulan çocuklar için, akıllı havalandırma projesiSivas Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri Mehmet Efe Kaya(13) ve Semi Doğaç Dağdeviren(13), otomobillerde ve servislerde unutulan ve hayati tehlike yaşayan çocukları kurtarmak için proje hazırladı.

18.05.2019 11:19

Araçlarda unutulan çocuklar için, akıllı havalandırma projesi

Sivas Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri Mehmet Efe Kaya(13) ve Semi Doğaç Dağdeviren(13), otomobillerde ve servislerde unutulan ve hayati tehlike yaşayan çocukları kurtarmak için proje hazırladı. 'Araç akıllı havalandırma sistemi' adlı proje ile araç içindeki kişi havasız kaldığında sistem devreye girerek camları ve havalandırmayı otomatik olarak açıyor. Proje TÜBİTAK'tan ikincilik ödülü aldı.

Sivas BİLSEM 6'ncı sınıf öğrencileri Mehmet Efe Kaya ve Semi Doğaç Dağdeviren, danışman öğretmenleri Adem Uzun eşliğinde araçlarda unutulan çocuklar için, akıllı havalandırma projesi geliştirdi. İzmir'in Çiğli ilçesinde anaokuluna gitmek için sabah evden alınan ancak unutulduğu okul servis minibüsünde baygın bulunmasının ardından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Alperen Sakin'in ölümünden etkilenen öğrenciler bu tür ölümlerin önüne geçmek için proje hazırladı. Öğrencilerin 3 haftada hazırladıkları proje 400 liraya mal oldu.

Kızılötesi karbondioksit ve piezo sensörü kullanılarak hazırlanan 'Araç akıllı havalandırma sistemi' adlı proje ile araç içindeki kişi havasız kaldığında sistem devreye giriyor. Aracın camları ve havalandırması otomatik açılarak içerideki kişinin nefes alması sağlanıyor. Tüm araçlara uygulanabilen proje, TÜBİTAK tarafından ortaokul öğrencileri araştırma projesi yarışmasında teknoloji ve tasarım alanında ikincilik ödülü kazandı.

Projeyi hazırlayan öğrencilerden Mehmet Efe Kaya, servislerde ve araçlarda ihmallerden dolayı unutulan çocuklardan etkilenerek bu çalışmayı yaptıklarını söyledi. Kaya Arkadaşımla araştırdık, tasarladık, sonra da projemizi çalıştırdık. Projeyi araç içerisinde kalan yaşamasını sağlamak için tasarladık dedi. Diğer öğrenci Semi Doğaç Dağdeviren Araç içerisinde bir karbondioksit sensörü var. Karbondioksit oranı belli bir miktarı aşınca sensör devreye girerek havalandırmayı aktif hale getirerek camları otomatik açıyor. Projemizle evlerde, sanayilerde ve kapalı alanlarda karbondioksit zehirlenmelerinin önüne de geçilebilir ifadelerini kullandı.

'SORUNLARA ÇÖZÜM BULMALARINI İSTİYORUZ'

Proje koordinatörü ve Sivas BİLSEM Müdürü Adem Uzun, öğrencilerden gerçek hayatta karşılaştıkları ya da görmüş oldukları sorunlara çözüm önerileri bulmalarını istediklerini ifade ederek Bu çözüm önerilerini bulurken de tabi ki proje tabanlı çalışma yapmalarını arzu ediyoruz. Bilim ve Sanat Merkezlerinde öğrenciler proje tabanlı çalışıyorlar. Öğrencilerimizden Mehmet Emin Kaya ve Semi Doğaç Dağdeviren bana bu projeden bahsettiler. Serviste unutulan çocuklar ve onların yaşadığı olumsuzlukları gidermek için çalışma yapmak istediklerini ifade ettiler. Ben de yapılabileceğini söyledim. Teknoloji tasarım alanında bu öğrencilerimizin yaptığı projeye danışmanlık yaptım. Projenin temel çalışma mantığı şu şekilde; Araç içerisinde biri kaldığında, bir süre sonra kabindeki karbondioksit miktarı artıyor. Bu projeyle araç içerisinde bulunan sensörler sayesinde içerideki şahsın varlığı algılanıyor ve daha sonra karbondioksit oranı belli bir oranın üzerine geldiğinde aracın hem camı açılıyor hem de havalandırma sistemi çalışıyor. Bu şekilde araçta mahsur kalan kişinin karbondioksit zehirlenmesinin önüne geçilmiş oluyor. Proje bu şekilde öğrencilerimiz tarafından gerçekleştirildi. Biz de bu süreçte çocuklarımıza nasıl bir yöntem izleyecekleri, nasıl yapacakları hususlarında danışmanlık yaptım dedi.

'GELİŞTİRMEYE AÇIK BİR PROJE'

Öğrencileri tarafından hazırlanan projenin evlerde, sanayilerde ve kapalı alanlarda da kullanılabileceğini ifade eden Uzun Proje geliştirmeye açık bir proje. Evlerde, sanayide, kapalı alanlarda kullanılabilir. Biz karbondioksit sensörü kullandık, bunun yerine karbonmonoksit sensörü kullanılarak baca gazlarından çıkan dumanlarla evlerde ya da sanayide insanların zehirlenmelerinin önüne geçilebilir. Tıpkı burada olduğu gibi yine bir havalandırma sistemi ve pencerelere kurulacak bir sistemle evlerde ya da sanayide karbonmonoksit oranı belli bir oranın üzerine çıktığında camlar açılacaktır ve havalandırma sağlanacaktır. Hatta uyarı sistemi de konulabilir bunun içerisine. O uyarı sistemiyle de ev içerisindeki kişilerin de bilgilendirilmesi sağlanabilir diye konuştu.

Sivas Araçlarda Unutulan Çocuklar İçin, Akıllı Havalandırma Projesi
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sivas Araçlarda Unutulan Çocuklar İçin, Akıllı Havalandırma Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement