Sirkeci, Alman Askerlerinin Toplatısını İzledi - Son Dakika
Güncel

Sirkeci, Alman Askerlerinin Toplatısını İzledi

Sirkeci, Alman Askerlerinin Toplatısını İzledi

Avrasya Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Sirkeci Alman askerlerinin toplantısına katıldı.

24.06.2013 10:56  Güncelleme: 11:07

Avrasya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Sirkeci Uluslararası Güvenlik Destek Gücü bünyesinde Afganistan'da görev yapan Alman askerlerine ait malzemelerin Almanya'ya taşınması amacıyla Trabzon'da bulunan alman askerlerinin olağan toplantısına katıldı. Sirkeci, toplantının ikinci bölümünde sohbet ettiği Alman askeri birliği komutanı Albay Michael Sinn'in görüşlerini anlattı.

Trabzon limanında gerçekleşen olağan Tim toplantısına izleyici olarak katılan Sirkeci, toplantının içeriği ile ilgili bilgi verdi. Sirkeci ilk defa başka bir ulusun askeri birliği Trabzon limanında büyük bir alanı kiraladığını söyledi. Sirkeci sözlerine şöyle devam etti, '' Trabzon Liman Müdürlüğünde çalışan aynı zamanda da Avrasya Üniversitesi'nde yüksek lisans programlarına gelen bir öğrencimiz buradaki Alman Birliği ile Türk makamları arasındaki koordinatörlük görevini üslenmiş. Alman komutanlara buradaki yüksek lisans programında da Alman uyruklu bir hocaları olduğundan bahsetmiş.

Alman stilini, Alman usulü eğitim prensiplerinden bahsettiğini söylemiş. Onlarda toplantılarda beni misafir edebileceklerini söylemişler. Bugün haftalık olağan toplantılarına bende misafir izleyici olarak katıldım. Bu toplantıda limanda üslenmiş olan Almanya ile Afganistan arasındaki askeri lojistik üssü olarak kullanılan 147 Alman askerinin yer aldığı birliğin günlük sorunları, aynı zamanda onların önümüzdeki haftalara dair plan ve programları görüşüldü. Bu birlik 2015 yılına kadar üç yıllık bir anlaşma çerçevesinde burada kalıyor. Aynı zamanda Trabzon'daki otellerde konaklıyorlar. Üç aydır burada bulunuyorlar . Trabzon limanında ilk defa yaşanılan bir olay bu.Başka bir ulusun, başka bir ülkenin askeri birlikleri Trabzon limanında önemli bir ölçüde büyük bir alanı kiralamış, hatırı sayılır ölçüde aylık kirada ödüyorlar limana. Tabi ki bir yandan bu, diğer yandan da yüz elli kişilik mürettebatı ile beraber bu birlik Trabzon ekonomisine de önemli düzeyde katkı sağlıyor.

Almanların burada kalması ile birlikte Belçika ve İsveç başta olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri de görüşmelere başlamış. Alman Birlikleri daha kalabalık olduğu için onların buradaki lojistik imkan ve olanaklarından faydalanmak üzere önümüzdeki günlerde küçük bir gurup Belçika Birliği, bir gurupta İsveç Birliği olmak üzere iki grubun limana gelme ihtimali yüksek görünüyor.

Benim oradaki izlenimim, Trabzon limanı Frankfurt kabil hattında en elverişli stratejik olarak seçilmiş ara buluşma noktası, politik bir tercih yok. Askeri stratejik bir tercih. Tamamen ticari ve coğrafi şartlar dikkate alınarak yapılmış. Bu iki ülke arasında uluslararası anlaşmalar da dikkate alınarak sürdürülen bir süreç olarak değerlendiriyorum.

Ben onların toplantısına misafir olarak katıldım ve sorunları izledim. Mesela onların arasında o sorunların içinde özellikle Trabzon şehri ile ilgili kamuoyunda yurtdışında ve yurtiçindeki kamuoyunda yabancılara karşı bir tutuculuk bir takım rizikoların olması hesabıyla çok sıkı bir güvenlik uygulaması yapılıyor. Alana sıkı bir güvenlik kontrolünden sonra giriliyor.Toplantının ikinci kısmında Birlik komutanı Albay Michael Sinn ve medya temsilcisi ile sohbet ettim. Sinn, bilinen ön yargılarla birlikte geldiklerini ama zaman geçtikçe, işte bir caminin bahçesinde otururken bir kiliseye doğru Pazar günü yolda yürürken arkasından birinin seslendiğini merhaba yada guten morgen diye birilerinin seslendiğini söyledi. kendilerinin Trabzon'da çeşitli ortamlarda halka çok rahat sohbet edebildiklerini üç aylık bir süre zarfında kendilerine yönelik negatif bir olayın gerçekleşmediğini, Trabzon'da sadece hoşgörü gördüklerini söylediler. İnsanlar önyargılarını yıkabilirler bunu öğrendik yeterki karşılıklı diyalog içinde olalım, dediler.Bu süreç Alman ve Türk toplumu arasında bir fırsata dönüştürmek gerekir. Biz aylarca yıllarca burada yaşayacağız. Üçer beşer aylık dönemlerle personel değişecek ama biz karşılıklı ilişkilerle Almanya ile Türk toplumu arasında hem ön yargıları yıkacağız hem de barış ve diyaloğa kültürlerarası ilişkiye katkı sunabileceğimize inanıyoruz dediler.

Ben kendilerine Trabzon'da Avrasya Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev aldığımı söyledim. Albay Sinn ve medya sorumlusu kendilerinin ilerleyen süreçte okulu ziyaret ederek bilgi ve deneyimlerini öğrencilerle paylaşabileceklerini güvenlik ve lojistik başta olmak üzere birçok konuda söyleşi yapabileceklerini söylediler.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Sirkeci, Alman Askerlerinin Toplatısını İzledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement