Side'de 2500 Yıllık Seramik Parçaları Bulundu - Son Dakika
Güncel

Side'de 2500 Yıllık Seramik Parçaları Bulundu

Side\'de 2500 Yıllık Seramik Parçaları Bulundu

*- Antalya'nın Manavgat İlçesi'ndeki Side Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmalarında M. Ö 5'inci yüzyıla ve M. S 13'üncü yüzyıla ait seramik parçaları bulundu.

14.09.2011 18:25

*- Antalya'nın Manavgat İlçesi'ndeki Side Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmalarında M. Ö 5'inci yüzyıla ve M. S 13'üncü yüzyıla ait seramik parçaları bulundu.

Manavgat'ta kazı çalışmalarını sürdüren Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ekibi bugüne kadar Side'de bulunan en eski eserleri gün yüzüne çıkardı. Kazı ekibinden Doç. Dr. Feriştah Alanyalı, Side Otopark'ının kuzeydoğusunda bulunan bölgede yapılan kazılarda, küçük bir hamam kompleksi ve oturma birimlerinin açığa çıkarıldığını söyledi.

Hamam kompleksi ile oturma birimlerinin bir kısmının kullanımına M. S 7'nci yüzyılda son verildiğini kaydeden Alanyalı, "Ancak bazı mekânlarda bulunan M. S 13'üncü yüzyıla ait seramik parçaları, buraların Ortaçağ'a kadar kullanıldığını ortaya koyuyor. Bu durum bölgenin Selçuklular döneminde yerleşim amaçlı olarak kullanılmış olabileceğine işaret ediyorö dedi.

Bölgede yapılan kazılarda M. Ö 5'inci yüzyıl ve M. S 13'üncü yüzyıl arasındaki döneme ışık tutacak buluntu ve bilgilere ulaşıldığını kaydeden Doç. Dr. Alanyalı, şunları söyledi:

"Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Alptekin Oransay ve Sorbonne Üniversitesi'nde doktora çalışması yapan Dilek Şen Yıldırım'ın elde edilen seramikler üzerinde yaptığı çalışmada, eserlerin bir kısmının M. Ö 5'inci yüzyıla ait olduğunu ortaya çıkarmaları bizim için çok önemli. Bugüne kadar Side'nin tarihinin çok eskilere gittiğini söylüyorduk. Ama elimizde bilgi veya buluntu yoktu. Elde edilen bu seramik parçalarına dayanarak Side'nin tarihinin MÖ 5'?inci yüzyıla kadar gittiğini söyleyebiliriz. Hatta, seramiklerin kalitesi, yerleşimin tarihinin çok daha eski olduğu fikrini veriyor. Yapılacak kazılar sonucunda daha eski tarihlere ait eserler de bulmayı umut ediyoruz. Bugün itibariyle Side'de 2500 yıl öncesindeki yaşama ait izleri bulduk. "

2011 KAZILARI ÇOK VERİMLİ GEÇTİ

Side Kazı Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Alanyalı ise 2011 yılı kazı çalışmalarının çok verimli geçtiğini söyledi. Kazı döneminde Side'de 45'i akademisyen 25'i öğrenci olmak üzere 70 kişilik bir ekiple çalıştıklarını belirten Doç. Dr. Hüseyin Alanyalı, çalışmaların antik tiyatro ve çevresi, otoparkın kuzeydoğusu, Tüke Tapınağı, doğu kapısı, antik tiyatro dükkanlarında yapıldığını söyledi. Kuma gömülen doğu kapısının açığa çıkarıldığını ve Side'nin simgesi olan Apollon Tapınağı'nda yapılandırma çalışmalarını gerçekleştirdiklerini kaydeden Alanyalı, Side'nin tarihini açığa çıkarmak ve bilimsel araştırmalar yapmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Side çok büyük ve buradaki kazılar 50-60 yıl içinde belki bitebilir" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Side'de 2500 Yıllık Seramik Parçaları Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement