6-8 Ekim olayları olarak bilinen Kobani davası, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesince bugün görülmeye başlandı. Sincan Cezaevi Kampüsü'nde görülen duruşma, sanıkların kimlik tespitinin yapılmasının ardından iddianamenin özetinin okunmasıyla devam etti.
Mahkeme Başkanı Bahtiyar Çolak tarafından yapılan sanıkların kimlik tespiti sırasında sanık avukatları, sanık avukatlarının tamamının salona alınmadığı gerekçesiyle protestoda bulundu. Mahkeme Başkanı Çolak, salonun güvenliği ve Covid-19 tedbirlerini işaret ederek, kapasitenin dışında kimsenin salona alınmayacağını belirtti. Çolak, cezaevi kampüsünde bulunan bir diğer duruşma salonunda kurulan sistemle duruşmanın oradan da takip edilebileceğini hatırlattı. Bunun üzerine sanıklar kimlik tespitinde hiçbir soruya cevap vermeme kararı alırken, kimlik tespiti sırasında sanık avukatları duruşma salonunu terk etti.
Demirtaş'ın rahat tavırları dikkat çekti. Kimlik tespitinin bitmesinin ardından dışarı çıkan sanık avukatlarının tamamı salona yeniden giriş yaptı. Selahattin Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman, müvekkilinin söz istediğini mahkeme başkanına iletti. Sanıklar Figen Yüksekdağ ve Sabahat Tuncel'in avukatları da aynı talepte bulundu. Mahkeme Başkanı Çolak, CMK'nın ilgili maddeleri gereğince duruşmada kimlik tespitinin yapılmasının ardından iddianamenin okunacağını ve bu işlemler bitince sanıklara söz verilebileceğini ifade etti.
Daha sonra sanık avukatlarının talepleri mahkeme heyeti tarafından reddedilirken, duruşmayı izleyen HDP milletvekilleri ve diğer avukatlar alkışlayarak ve masalara vurarak kararı protesto etti. Bir süre protestolarına devam eden milletvekilleri ve sanık avukatları mahkeme salonunu terk etti. Duruşmaya tutuklu olduğu Edirne Cezaevi'nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılan Demirtaş, iddianame okunduğu sırada çeşitli notları ekrana yansıttı ve elindeki kağıt parçalarını mendil gibi sallayarak rahat tavırlar sergiledi. Demirtaş'ın, Yüksekdağ'ın ve Tunceli'in reddi hakim taleplerini yazılı olarak vermesi için süre verilmesine karar veren mahkeme heyeti, UYAP üzerinden verilen dilekçeleri reddederek, duruşmayı 3 Mayıs'a erteledi.
Suriye'deki iç savaşı fırsat bilen terör örgütü DEAŞ'ın, Kobani'ye (Ayn el-Arap) saldırması üzerine Ekim 2014'te HDP yönetimi ile terör örgütü PKK elebaşları, sokağa çıkma çağrısında bulundu. Bunun üzerine aralarında İstanbul, Ankara, Bursa ve Diyarbakır'ın da olduğu 35 il ve 96 ilçede yasa dışı gösteriler başladı. Terör örgütü PKK'nın gençlik yapılanması, kolluk güçlerinin yanı sıra sivilleri de hedef aldı.
Olaylarda 37 kişi hayatını kaybetti, 761 kişi yaralandı, 197 okul yakıldı, 269 kamu binası tahrip edildi, 1731 ev ve iş yeri yağmalandı, 1230 araç ise kullanılamaz hale getirildi. Kolluk kuvvetlerinin müdahalesinin ardından olayların failleri yakalanarak haklarında adli işlem başlatıldı.
Saldırıların yaşandığı il ve ilçelerde adli süreç devam ederken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da sokaklarda terör estirenleri azmettirenlere yönelik soruşturma başlattı. Bu kapsamda 35 il ve 96 ilçedeki soruşturma dosyaları ile delilleri toplayan savcılık, 25 Eylül'de operasyon için düğmeye bastı ve Ankara merkezli 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Eş zamanlı operasyonda Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Nazmi Gür, Emine Beyza Üstün ve Emine Ayna'nın da aralarında bulunduğu 20 kişi adreslerinde yakalandı. Hakkında gözaltı kararı verilenler arasında terör örgütü PKK'nın sözde dağ kadrosundan Cemil Bayık, Ali Haydar Kaytan, Rıza Altun, Duran Kalkan, Murat Karayılan, Zübeyir Aydar, Remzi Kartal, Sabri Ok, Salih Müslüm Muhammed ile kadın yapılanmasından Azime Yılmaz ve Hacire Ateş de yer aldı.
Soruşturmayı tamamlayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçlarını Soruşturma Bürosu, 2 bin 676 müştekinin bulunduğu 3 bin 530 sayfa ve 6 ciltten oluşan 108 sanıklı iddianame ile 300 ek klasörü 30 Aralık 2020'de Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi.
"Azmettirici" sıfatıyla olay tarihinde ülke genelindeki terör eylemlerinden sorumlu tutulan 28'i tutuklu, 6'sı tutuksuz, diğerleri ise firari sanıklar hakkında, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" ve "nitelikli adam öldürme" suçlarından 38'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.
Ayrıca sanıklar 29'ar kez "öldürmeye teşebbüs," 3 bin 777'şer kez "mala zarar verme", 25'er kez "alıkoyma", 395'er kez "hırsızlık", 15'er kez "yağma", 308'er kez "iş yeri ve konut dokunulmazlığı ihlali", 13'er kez "Türk bayrağını yakma", 7'şer kez "Atatürk'ü Koruma Kanununa muhalefet" ile suçlandı.
Son Dakika › Güncel › Selahattin Demirtaş'ın da yargılandığı 108 sanıklı Kobani davası ertelendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (4)