Savarona Kültür Bakanlığı'na Devredildi - Son Dakika
Güncel

Savarona Kültür Bakanlığı'na Devredildi

Savarona Kültür Bakanlığı\'na Devredildi

25 yıldır ünlü armatör Kahraman Sadıkoğlu tarafından işletilen Atatürk'ün yatı Savarona Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi.

13.01.2014 15:40

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kahraman Sadıkoğlu tarafından işletilen Savarona'yı devraldı. Devir işlemleriyle ilgili henüz bir açıklama yapılmazken, Savarona’nın önce yabancı devlet adamlarının ağırlanması için, daha sonra da müze olarak kullanılacağı öğrenildi. Kuruçeşme sahilinde demirli bulunan Savarona’nın devir fiyatının ne kadar olduğu ise bilinmiyor.

SAVARONA YATI

1931 Blohm & Voss tarafından Hamburg'da inşa edilen gemi 4 milyon dolara mal oldu. 1938 yılında Türk hükümeti tarafından satın alınan gemi Mustafa Kemal Atatürk'e hediye edildi. Atatürk, ölümünden önce gemide sadece altı hafta vakit geçirdi. Yat, İkinci Dünya Savaşı boyunca İstanbul Boğazı'nda Kanlıca Koyu'nda demirli kaldı. 1951'de Güneş Dil adıyla eğitim gemisine çevrilen Savarona, 3 Ekim 1979'da Heybeliada'da demirliyken makine dairesinde çıkan yangın sonucu büyük hasar aldı. Gölcük Tersanesi'nde 6 ay boyunca onarıldı ve tekrar eğitim gemisi olarak hizmet vermeye başladı, ancak bir süre sonra tekrar hizmetten alındı. Yangından kurtarılan bazı eşyaları 1986'da İstanbul Deniz Müzesi'ne devredildi. 1989 yılında gemi hurdaya çıkartılan gemi 49 yıllığına Türk iş adamı ve armatör Kahraman Sadıkoğlu tarafından kiralandı. Gemi 45 milyon dolar harcanarak üç yılda onarıldıktan sonra yeniden hizmete alındı.

HABER: ERHAN YILMAZ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Savarona Kültür Bakanlığı'na Devredildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement