Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürleri Şanlıurfa'da - Son Dakika
Güncel

Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürleri Şanlıurfa'da

Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürleri Şanlıurfa\'da

Milli Eğitim Müdürleri Şanlıurfa'daŞANLIURFA'da Milli Eğitim Müdürleri Değerlendirme Toplantısı'nda, 'Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin Eğitimi' konusu görüşüldü.

28.11.2016 16:38

Milli Eğitim Müdürleri Şanlıurfa'da

ŞANLIURFA'da Milli Eğitim Müdürleri Değerlendirme Toplantısı'nda, 'Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin Eğitimi' konusu görüşüldü.

Bir otelde düzenlenen toplantıya Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, genel müdürler, Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürü Metin İlci ve 81 İlden gelen Milli Eğitim Müdürleri katıldı.

Toplantıda konuşan Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, sığınmacı çocukların eğitimi için de bakanlık olarak yoğun gayret gösterdiklerini belirterek, " Türkiye'de yaklaşık 3 milyon mülteci bulunuyor. Bu mültecilerden 830 bini okul çağında çocuklardan oluşuyor. Okul öncesine gidecek çocukları da bunlara eklersek yaklaşık 1 milyon kişi oluyor ve bunları eğitime tabi tutmak lazım. 2015 yılında gördük ki savaştan kaçıp yerleşenler geri dönmeyecekler. Haziran ayı itibariyle Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı öncülüğünde eğitim sistemine Suriyeli eğitim seviyesindeki çocukları da dahil ettik. Bizim sistemimizde 162 bin Suriyeli çocuğun kaydı var ve eğitim görüyorlar" dedi.

Suriyelilerin Türk halkının sınırdaşı, canı ve ciğeri durumunda olduğunu ifade Demirci, "Burası Suriyelilerle bin 500 yıl birlikte yaşadığımız bir coğrafya. Onlarla birçok perspektiften akrabalığımız, kan bağımız var. Biz Suriyeliler meselesine Avrupalıların baktığı gibi bakamayız. Onlar hayata fayda, menfaat, çıkar, vesika üzerinden bakıyorlar. Biz öyle bakmadık, bakamayız. Avrupa Birliği Ülkeleri 500 bin mülteciyi kabul etmemek için referandum yapıyorlar. Onlar 500 bin mülteciyi kabul etmezken, biz 500 bin eğitim veriyoruz. Mülteciler çoğunlukla 23 ilde barınıyorlar. Mültecilerin olmadığı iller bu yıl eğitim sorunlarını tamamıyla çözeceğiz. Okul müdürlerini uyaralım Suriyelileri sistemlerine entegre etsinler" diye konuştu.

Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna ise Suriye'deki iç savaştan dolayı Şanlıurfa'nın misafirperver olduğunu, yaklaşık 500 bin Suriyeliyi ağırladığını söyledi. Ülkelerini terk ederek Şanlıurfa'ya gelen bazı Suriyeli çocukların Türkiye'de doğup büyüdüğünü dile getiren Tuna, "Binlerce yıllık tarihin başladığı bu coğrafyada insanlar iç içe geçmiş, kaynaşmış ve ortak bir kültür oluşturabilmiştir. 19 yaş ortalamasıyla Şanlıurfa Türkiye'nin ihtiyacı olan genç nüfus sahip. Türkiye'nin yaş ortalaması ise 30. Burada 650 bin öğrenci var. Bu nüfusu iyi yetiştirmeliyiz. Suriyeli kardeşlerimiz 3-4 yıldır Türkiye'deler. Devletimiz çalışıyor. Bu kardeşlerimizle birlikte yaşayacaksak, eğitim noktasında gerekenleri yapmalıyız. Bunları özümseyerek kendi çocuklarımız gibi yetiştirip, bu ülkeye hizmet etmelerini sağlayacağız. Onların bu konuda bir sorunları yok. Bu ülkeyi seviyorlar. Onlara Türkiye gibi sahip çıkan başka bir ülke yok" şeklinde konuştu.

Toplantı, açılış konuşmalarının ardından basına kapalı devam etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürleri Şanlıurfa'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement