Rus iş kadınları, ÜDİK Zirvesi'nden umutlu - Son Dakika
Güncel

Rus iş kadınları, ÜDİK Zirvesi'nden umutlu

Rus iş kadınları, ÜDİK Zirvesi\'nden umutlu

Hakan Ceyhan Aydoğan - Rusya'da 21-22 Kasım'da düzenlenecek Türkiye-Rusya Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi (ÜDİK) Zirvesi, Rusya kamuoyunda geniş olarak yer almaya başladı.

16.11.2013 13:11

Hakan Ceyhan Aydoğan - Rusya'da 21-22 Kasım'da düzenlenecek Türkiye-Rusya Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi (ÜDİK) Zirvesi, Rusya kamuoyunda geniş olarak yer almaya başladı.

Rus uzmanlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kalabalık heyetle Rusya'ya gelmesinin iki ülke arasındaki ilişkilerin yakınlığını ve büyüklüğünü gösterdiğine vurgu yaparak, Suriye krizindeki görüş ayrılıklarının iki ülke ilişkilerini etkilemediğini savunuyor.

AA muhabirine ÜDİK zirvesini değerlendiren Rusya'nın önde gelen iş ve akademik alandaki uzmanlar, ÜDİK Zirvesi'nden iki ülkenin ilişkilerine ciddi katkı sağlayacağı konusunda umutlu olduklarını söyledi.

-"ÜDİK Zirvesi, iki ülke için de çok faydalı ve olumlu geçecek"

Rusya İş Kadıları Organizasyonu Birliği Direktörü Oksana Sergeyevna, ÜDİK zirvesinin iki ülke için çok faydalı ve olumlu geçeceğini düşündüğünü söyledi.

Sergeyevna, ''Ben Rusya'nın en önemli kadın sivil toplum oluşumlarından birinin temsilcisi olarak, Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinin ve Erdoğan-Putin zirvesinin iki ülke için çok faydalı ve olumlu geçeceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

-"Rus-Türk ilişkilerini bir çocuk yetiştirir gibi büyütüp, ilerletmek istiyoruz"

Sergeyevna, karşılıklı ülke ilişkilerinde kadınların yaptığı katkının erkeklerin rolünden daha farklı olduğunu belirterek, "Rus-Türk ilişkilerini bir çocuk büyütür gibi yetiştirir gibi büyütüp, ilerletmek istiyoruz. Kadınlar iş hayatına ve ikili diplomatik ilişkilere kendi çocuğunu yetiştirir gibi özen gösterirler, mükemmel bir anne, mükemmel bir eş olmak ister gibi işlerine sarılırlar çünkü onun çocuğu onun işidir. Biz de Rus-Türk ilişkilerini bir çocuk büyütür gibi büyütüp ilerletmek istiyoruz'' diye konuştu.

Sergeyevna, Türkiye-Rusya ilişkilerinin ciddi ivme kazanarak ilerlediğine vurgu yaparak, "Bu ortaklığa mümkün olduğunca çok kadını dahil etmeye çalışıyoruz. Bizim önümüzde iki ülke liderlerinin koyduğu 2015'e kadar ekonomik hacmi 100 milyar dolara çıkartma hedefi var, bunun için birlikte hareket etmeliyiz" dedi.

-"Başbakan Erdoğan'ın ziyareti, ilişkilerdeki büyüklüğün göstergesidir"-

Rusya Dışişleri Bakanlığına bağlı Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü Küresel Problemler Zümre Başkanı Prof. Tatyana Şakleina, "Türkiye gibi dünyanın en önemli ülkelerinden birinin lideri olan Başbakan Erdoğan'ın Rusya ziyareti, başlı başına iki ülke arasındaki ilişkilerin yakınlığını ve büyüklüğünü gösterir" dedi.

ÜDİK Zirvesi'nin her sene iki ülke ilişkilerini geliştirmeye yardım ettiğini ifade eden Şakleina, Türkiye ile Rusya arasında çok büyük bir ekonomik hacim yakalandığı ve kararlılıkla ivme kazandırıldığını söyledi.

Şakleina, Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilerde, ekonomiye ayrı bir parantez açılması gerektiğini ifade ederek, iki ülke arasındaki ciddi ekonomik hacmin, ilişkilerin geleceği açısından çok önemli olduğunu belirtti.

-"Suriye krizindeki görüş ayrılığı, ilişkileri etkilemedi"-

Prof. Dr. Şakleina, Ankara ile Moskova arasında Suriye konusunda görüş ayrılıkları olduğunu ancak bu farklı yaklaşımın iki ülke ilişkilerini etkilemediğini savundu.

Suriye meselesinde görüş ayrılıkları olsa da ortak bir çözüm yolu üzerinde anlaşılabileceğini düşünen Şakleina, diğer küresel krizlerde Moskova ile Ankara'nın tutumu birbirine yakın olduğunu belirtti. Şakleina, "Türkiye, düzenli büyüme gösteren ve dünya arenasında ağırlığı hissedilen bir ülke. Bu noktada Rusya'nın Türkiye ile olan ilişkileri çok önemli. Türkiye dünyayı ilgilendiren birçok olayın yaşandığı sıcak bir bölgenin en önemli aktörlerinden. Ortadoğu başta olmak üzere bölgedeki krizlerin çözümü için Ankara'nın tutumu çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

Tatyana Şakleina, Türkiye'yi dünyanın küresel güçlerden birisi olarak değerlendirdiğini ifade etti. Şakleina, Rusya ile ABD'nin son dönem ilişkilerinde ciddi problemler yaşandığını vurgulayarak, "Burada şu noktaya dikkati çekmek istiyorum: ABD okyanusun öbür tarafında başka bir kıtada yaşıyor, Türkiye ile Rusya ise sıcak gelişmelerin yaşandığı merkezlere çok yakın ve iç içe. Bu yüzden Moskova ile Ankara'nın tutumları, problemlerin çözümü noktasında büyük önem arz ediyor" dedi.

Başbakanlık konutu detay

Dışişleri Bakanlığı detayı

Mosokova sokaka detayı

Rusya İş Kadıları Organizasyonu Birliği Direktörü Oksana Sergeyevna (siyah elbiseli)

Rusya Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü Küresel Problemler Zümre Başkanı Prof. Tatyana Şakleina (kırmızı elbiseli)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Rus iş kadınları, ÜDİK Zirvesi'nden umutlu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement