Romanlar siyasette yer almak istiyor - Son Dakika
Güncel

Romanlar siyasette yer almak istiyor

Romanlar siyasette yer almak istiyor

Romanlar siyasette yer almak istiyor KIRKLARELİ

07.10.2013 15:23

Romanlar siyasette yer almak istiyor - KIRKLARELİ

Romanlar siyasette yer almak istiyor

- İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Cıstır:

- "Yerel seçimde Romanların yoğun olduğu bölgelerde meclis üyeleri çıkartmak istiyoruz. Hangi partiden olduğu önemli değil"

KIRKLARELİ (AA) - İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, "Yerel seçimde Romanların yoğun olduğu bölgelerde meclis üyeleri çıkartmak istiyoruz. Hangi partiden olduğu önemli değil" dedi.

Cıstır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Demokratikleşme Paketi ile Romanların birçok sorununun çözüme kavuşacağına inandıklarını söyledi.

Türkiye'de Romanların da siyasette yer alması ve dezavantajlı toplum algısından kurtulması gerektiğini vurgulayan Cıstır, şöyle konuştu:

"Bugünkü siyasi sistematiğin yeterli olmadığını ifade etmek isterim. Yerel seçimde Romanların yoğun olduğu bölgelerde meclis üyeleri çıkartmak istiyoruz. Hangi partiden olduğu önemli değil. Artık sisteme bizi dahil etsinler. Romanlar dezavantajlı bir toplum. Şimdiye kadar talep etmemişler. Hangi partiden olursa olsun, yerel yönetimlerde Romanların sorunlarını aktarabilmek üzere bizden de arkadaşların olmasını istiyoruz. Bunun hem demokrasinin gereği hem de demografik yapının temsili açısından sosyal adaleti sağlayacağını düşünüyoruz."

Cıstır, yerel seçimlerde çok sayıda meclis üyesi çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Türkiye'de Kırklareli, Edirne, Keşan, Malkara, Beyoğlu, Konak ve Evreşe gibi merkezlerde değişik partilerden belediye meclis üyeleri olduğunu, sayıyı daha da arttırmak istediklerini belirten Cıstır, "Artık talep ediyoruz. Bugün için belki belediye başkan aday adayımız yok. Yarın bu olmayacak demek değildir. Milletvekili de çıkartmak istiyoruz. Türkiye'de seçim sitemini sorgulamak lazım" diye konuştu.

- Demokratikleşme Paketi

Cıstır, Demokratikleşme Paketini önemsediklerini ve paketin beklentilerinin üstünde olduğunu söyledi. Pakette Romanların bazı sorunlarına değinilmediğini belirten Cıstır, şunları kaydetti:

"Dil ve kültür enstitüsü açılması, beklentilerimizin üzerinde. Başbakanımızı kutluyoruz. Romanlar sorunu sosyolojik bir vaka. Pakete genel anlamda bakmak gerekirsek çok eksiklikler var. İstihdam ayağında, pozitif ayrımcılık veya koruma konusunda gerekli önemler pakete konulmamış. Açıklamalar ile sahadaki uygulamalar örtüşmüyor. Trakya'da yoğun bir Roman toplumu var. Her üniversite refleks göstermeli. Bu sosyolojik vakaya akademik destek gösterilmesi gerekiyor."

Muhabir: Özgün Tiran

Yayınlayan: Sevil Çelik

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Romanlar siyasette yer almak istiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement