Rize - İkizdere Derneği Eski Başkanı Kadem Ekşi: "Açılış Yasal Değil" - Son Dakika
Güncel

Rize - İkizdere Derneği Eski Başkanı Kadem Ekşi: "Açılış Yasal Değil"

Rize - İkizdere Derneği Eski Başkanı Kadem Ekşi: "Açılış Yasal Değil"

?başbakan, Yargı Süreci Devam Eden Hes'i Açacak?

05.08.2010 17:10

?BAŞBAKAN, YARGI SÜRECİ DEVAM EDEN HES'İ AÇACAK?

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rize'nin İkizdere Vadisi'nde SANKO enerji tarafından yapımı tamamlanan 95 megavat kurulu gücündeki Cevizlik hidroelektrik santrali projesinin açılışını yapacağının öğrenilmesi çevrecileri kızdırdı. İkizdere Derneği eski Başkanı Kadem Ekşi, yargı süreci devam eden bir projenin açılışını Başbakan'ın yapmasını doğru bulmadıklarını söyledi, "Bu açılışın yasal olmadığını söylüyoruz" dedi.

Kadem Ekşi, Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği'nde düzenlediği basın toplantısında, yöre tarihi ve insanı ile özdeşleşen derelerin birer birer kurumaya başladığını söyledi. Sadece Rize'de yapılacak HES projeleri ile dere sularının 850 kilometre boyunca tünele alınacağını anlatan Kadem Ekşi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Pazartesi günü İkizdere Vadisi'nde yapımı tamamlanan Cevizlik HES projesinin açılış törenine katılacağını belirterek şöyle konuştu:

"Açılışı Başbakanımız tarafından yapılacak SANKO firmasına ait Cevizlik hidroelektrik santrali ile ilgili sıkıntılar var. ÇED raporlarına uygun bir santral ortaya çıkmadı. İnşaat süresince dere yatakları tünellerden çıkan malzemelerle vahşice dolduruldu. Şalt sahası olarak belirlenen alan ÇED raporlarında başka bir alanda görünüyor. Köy alanı içerisine, oradaki insanların beddualarını da alarak şalt sahası kurulmuş. 200 kişi mahkemeye başvurdu. Ceberut ve baskıcı bir anlayışla bu projeleri hayata geçiriyoruz. Burada insanın vicdanının sızlamaması mümkün müdür? Buradaki canlı yaşamı yok etme hakkını kimden alıyorsunuz. Allah'ın lütfü olan bu vadilerdeki sular boşuna mı akıyor? O zaman dünya boşuna mı dönüyor? Dünya boşa döner mi? Su, yaşamın öznesi ve kaynağıdır. Bu aymazlığa son verilmelidir."

'BALIK GEÇİTLERİ YOK'

Israrlı taleplere rağmen Başbakan Erdoğan'ın açılışını yapacağı Cevizlik HES'de balık geçitlerinin yapılmadığını öne süren Ekşi sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu canlı hayat buradan nasıl geçecek? Balıklar buradan nasıl atlayacak? Böyle bir şey olabilir mi? Enerji üretecek, 3- 5 firma para kazanacak diye, canlı yaşamı yok etmek hiç kimsenin hakkı olamaz. Bu zulümdür. Başka bir izahı olamaz. Bu yanlışlara dur diyoruz. Dur demeye de devam edeceğiz. Allah'tan ülkede hukuk var. Mahkemeler bunları birer birer iptal ediyor. Açılışı yapılacak olan tesisin de mahkemesi devam ediyor. Dosyası yapılan itiraz sonucu Danıştay'dadır. Süreç bitmemiş, hukuk mücadelesi sürmektedir. Belgelediğimiz tahribatı ve sonuçlarını ilgililere aktaracağız. Rize'nin geleceğinin aydınlık olmasını istiyoruz. Başbakan'ın bu açılışı yapacak olmasını doğru bulmuyoruz, açılışın yasal olmadığını söylüyoruz. Mahkeme devam ediyor. STK'lar mahkemeye vermiş. SANKO'nun Dereköy'deki bir başka projesini iptal ettirmişler. Açılışı yapılacak santralle ile ilgili sorun ortadadır. Biz de bu sürecin nasıl sonuçlanacağını ilgi ve merakla bekliyoruz."

CEVİZLİK HES PROJESİ

Hidroelektrik santrallerine (HES) karşı verdiği çevre ve hukuk mücadelesi ile öne çıkan İkizdere Vadisi'nde Sanko firması yaklaşık 4 yıl önce 95 megavat kurulu gücünde HES yapımı için çalışma başlattı. Endemik bitki ve canlı çeşidi açısından dünyanın en önemli 200 vadisinden biri olan İkizdere Vadisi'nde HES inşaatlarının başlamasının ardından yöre halkı hukuk mücadelesi başlattı. Cevizlik HES inşaatının durdurulması istemiyle İkizdere Derneği öncülüğünde 2007 yılı Mart ayında Rize İdare Mahkemesi'ne dava açıldı. Rize İdare Mahkemesi dereye 2.8 metreküp/saniye su bırakılmasını kararlaştırdı. Yöre halkı, Danıştay'a başvuruda bulunarak karara itiraz etti. Ancak bu sürede HES inşaatı tamamlandı ve geçen ay deneme üretimine geçti. Santralin deneme üretimine geçmesiyle İkizdere İlçesi Cevizlik Köyü ile Soğuksu Köyü arasında kalan bölümde su tünele alınınca 8.5 kilometre boyunca İkizdere Deresi kurudu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Rize - İkizdere Derneği Eski Başkanı Kadem Ekşi: 'Açılış Yasal Değil' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement