Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bütçe Görüşme Görüntülerini İhaleyi Alan Şirket, Ses Kaydını İse Meclis Personeli Yaptı - Son Dakika
Güncel

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bütçe Görüşme Görüntülerini İhaleyi Alan Şirket, Ses Kaydını İse Meclis Personeli Yaptı

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Bilgiç, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2023 yılı bütçesi görüşülürken komisyon toplantılarının görüntü işinin taşeron firma, ses kaydı işinin de TBMM personeli tarafından yapıldığını açıkladı. Bilgiç, görüntü işine ilişkin “LED ekran ve kamera sistemleri hizmeti, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren İNCOM Grup Turizm Organizasyon Reklam Prodüksiyon Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinden kiralama yöntemiyle temin edilmiştir” diyerek, bu işin iki yıldır yapıldığını bildirdi.

11.12.2022 11:04  Güncelleme: 16:24

TAMER ARDA ERŞİN

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Bilgiç, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2023 yılı bütçesi görüşülürken komisyon toplantılarının görüntü işinin taşeron firma, ses kaydı işinin de TBMM personeli tarafından yapıldığını açıkladı. Bilgiç, görüntü işine ilişkin "LED ekran ve kamera sistemleri hizmeti, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren İNCOM Grup Turizm Organizasyon Reklam Prodüksiyon Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinden kiralama yöntemiyle temin edilmiştir" diyerek, bu işin iki yıldır yapıldığını bildirdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2023 yılı bütçe görüşmelerinin çekim işinin TBMM'de kameraman kadrosu ve gerekli ekipman olmasına karşın taşeron firmaya verildiği ortaya çıktı. Komisyon toplantıları sırasında da gündeme gelen konuyla ilgili CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın soru önergesini yanıtlayan TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, İNCOM Grup Turizm Organizasyon Reklam Prodüksiyon Taşımacılık ve Ticaret Limited Şirketi'ne çekim işinin verildiğini şöyle açıkladı:

"4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri uyarınca hizmet alımı ihalesi yapılmış ve salonun hazırlanması için ihtiyaç duyulan LED ekran ve kamera sistemleri hizmeti, ekonomik açıdan en avantajlı teklifi veren İNCOM Grup Turizm Organizasyon Reklam Prodüksiyon Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinden kiralama yöntemiyle temin edilmiştir.

"ÖDEMESİ YAPILMADI, YAPILACAK"

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda devam eden bu hizmetle ilgili firma veya şahıslara, önergenin verildiği tarih itibarıyla herhangi bir ücret ödemesi yapılmamıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İdari Teşkilatına bağlı Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı ile ihaleyi alan firma arasında yapılan sözleşme çerçevesinde hatalı, kusurlu ve eksik işlere ilişkin hükümler saklı kalmak koşuluyla 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi ile 2021 Yılı Sayıştay Raporlarının Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinin tamamlanmasının ardından mevzuat hükümleri çerçevesinde düzenlenecek olan hak ediş raporuna göre ilgili firmaya ödeme gerçekleştirilecektir."

"İKİ YILDIR TAŞERONDA"

Bilgiç, neden çekim işinin taşerona verildiğini ise şöyle anlattı:

"TBMM Tören Salonu, yapısı itibarıyla bir ihtisas komisyonu salonu değildir ve ihtisas komisyonu toplantılarında gerek duyulan teknik altyapı hizmetlerinin sunulmasına imkan sağlayan cihaz ve ekipmanları sabit olarak bünyesinde bulundurmamaktadır. Bu çerçevede bütçe görüşmelerinin geçici olarak Tören Salonunda yapılması kararı üzerine söz konusu salonun gerekli teknik altyapıya sahip olmaması sebebiyle son iki yılda olduğu gibi bu yıl da 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde kiralama yöntemiyle söz konusu altyapı hizmetlerinin temini cihetine gidilmiştir.

"KİRALAMA YÖNTEMİ TERCİH EDİLDİ"

Diğer taraftan TBMM Tören Salonu sadece bütçe görüşmeleri boyunca bir ay süreyle komisyon salonu olarak hizmet verip yılın diğer aylarında asli fonksiyonunda kullanılacağından, bütçe görüşmeleri sebebiyle salonda teknik altyapı hizmetine duyulan ihtiyaç geçici nitelik arz etmektedir. Bu sebeple Komisyondaki bütçe görüşmelerinin yalnızca bir ay sürdüğü göz önünde bulundurularak kamu yararını sağlamak adına, görüşmeler esnasında ihtiyaç duyulan teknik altyapı hizmetlerinin sunulmasına yarayan cihaz ve ekipmanların satın alma yöntemi yerine daha ekonomik ve hızlı olan kiralama yöntemiyle temin edilmesi tercih edilmiştir."

"SES KAYDI TBMM PERSONELİNDE"

Bilgiç, komisyondaki ses kaydı işlemlerinin ise TBMM'nin kendi personeli tarafından yapıldığını kaydederek, "TBMM'de gerçekleştirilen tüm komisyon toplantıları ve Genel Kurul toplantılarının ses kayıtlarının alınmasına ilişkin görevler, 6253 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanunu gereğince İşletme ve Yapım Başkanlığı tarafından yerine getirilmektedir. Bu doğrultuda, bütün komisyon toplantı salonlarında olduğu gibi Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinin yürütüldüğü Tören Salonunda da ses kayıt sisteminin kurulumu, İşletme ve Yapım Başkanlığının kendi personeli ve ekipmanları ile yapılmıştır" dedi.

MİLLİ EĞİTİM BÜTÇESİ GÖRÜŞÜLÜRKEN GÜNDEME GELMİŞTİ

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 3 Kasım 2022 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı 2021 yılı kesin hesapları kanun teklifi ve 2023 yılı bütçe kanun teklifi görüşülürken konu gündeme gelmişti. CHP'li Tanal taşeron firma tarafından çekim yapılmasına itiraz ederken, Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz "Doğru, doğru. Sadece bir ay için buna ihtiyacımız var. O yüzden, yıl boyu böyle bir ekipmanı tutmak yerine bir aylık bir hizmet alımı yapıyoruz" diye taşeron firma tarafından yapılan çekimi savunmuştu.

(Görüntü: Arşiv)

Plan ve Bütçe Komisyonu\'nda Bütçe Görüşme Görüntülerini İhaleyi Alan Şirket, Ses Kaydını İse Meclis Personeli Yaptı
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bütçe Görüşme Görüntülerini İhaleyi Alan Şirket, Ses Kaydını İse Meclis Personeli Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement