Nilüfer Deresi, Buski'nin Yatırımlarıyla Kurtuluyor - Son Dakika
Güncel

Nilüfer Deresi, Buski'nin Yatırımlarıyla Kurtuluyor

Nilüfer Deresi, Buski\'nin Yatırımlarıyla Kurtuluyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer Deresi'ni kurtarmak için hummalı bir çalışma yürütüyor.

21.01.2014 11:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer Deresi'ni kurtarmak için hummalı bir çalışma yürütüyor. Ovada 9,2 kilometrelik hat boyunca sanayi ve evsel atıklar sisteme dahil edilerek Doğu Arıtma Tesisleri'ne yönlendirilmeye başlandı. Daha önce Deliçay vasıtasıyla Nilüfer Deresi'ne bırakılan zehirli sular artık arıtmadan geçecek ve çevreye zararsız hale getirilecek.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı ile birlikte Samanlı Bölgesi'nin ana kolektöre bağlanmasıyla ilgili inceleme yaptı. İş makinesinin çalışmayı başlatmasıyla Millet Mahallesi'nin ardından Samanlı da ana kollektöre bağlanmış oldu.

Uzun yılların ihmali olan çalışmaları gecikmeli de olsa bu dönemde yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, "Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa'mızın yaşanabilir sağlıklı bir kent olması için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Uzun yılların ihmali olan çalışmalar gecikmeli de olsa bu dönemlerde yapılıyor, bizler de bundan dolayı mutluyuz. Bizim için en önemli olan konu; çevre, toprak, hava ve suyun temizliği. Buski ile birlikte altyapı çalışmalarına büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda tüm Bursa ovasında açıkta direneji yapılan tüm bölgelerin bir kollektör ile toplanarak arıtma tesislerine bağlanması ve artma tesislerinde arıtıldıktan sonra çevreye zararsız hala getirilip normal şekilde dereye deşarj edilmesi gerekiyor. Millet Mahallesi'nden başlayan çalışma Samanlı ve daha sonra Vakıf'a ve diğer bölgelere ulaşıyor. Bu bölgenin tüm atıkları Deli Çay'a deşarj edilerek Nilüfer'e ulaşıyordu. Samanlı Bölgesi'nde fabrika ve evlerin atıkları artık kollektöre bağlanmış oldu. 12 milyon liralık bir yatırım yapıldı. Tüm Bursa ovası da kurtarılmış oluyor" diye konuştu.

BUSKİ'DEN 284,4 MİLYON LİRALIK ALT YAPI YATIRIMI

İçme suyu ve kanalizasyon sorunlarını çözmüş, çevresi ve halkı ile bütünleşmiş bir kurum olma hedefi ile altyapı yatırımlarına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü, 2013'te 284.4 milyon TL'lik altyapı çalışması gerçekleştirdi. 2013 bütçesinin yüzde 60'ını yatırım harcamalarına ayıran BUSKİ, kanalizasyon çalışmalarından arıtma tesislerine, dere ıslahı ve temizliğinden içme suyu şebeke inşaatına kadar altyapı hizmetlerinde örnek uygulamalara imza attı. Gerçekleştirilen altyapı çalışmaları arasında Nilüfer Deresi'nin yeniden Bursa'ya kazandırılmasını hedefleyen Samanlı Kolektörü inşaatında ise büyük ilerlemeler kaydedildi.

Doğu Atık Su Arıtma Tesisi ile Vakıfköy arasında kalan; Millet, Samanlı, Kumlukalan, İsabey, Demetevler, Değirmenönü, Karapınar, Yenidoğan, Şirinevler, Arabayatağı, Çınarönü, Demirtaş ve İsmetiye mahallelerinden dereye akan atık suyun arıtma tesisine getirilmesini sağlayacak 'Samanlı Kolektörü', örnek bir yatırım olarak dikkat çekiyor. Ana kolektöre bağlanan ilk yerleşim bölgesi Millet Mahallesi'nden sonra Samanlı bölgesindeki yerleşim alanları ile sanayi kuruluşlarının atıkları da sisteme dahil edilerek, 'temiz Nilüfer' hedefinde çok önemli adım atılmış oldu.

SAĞLIKLI KENT BURSA HEDEFİ

Samanlı bölgesinin sisteme dahil olmasına ilişkin inşaat sahasında düzenlenen törene Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altep'nin yanısıra, BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Güngör Gülenç de katıldı.

Yaklaşık 12 milyon TL'lik yatırım bedeliyle yakın geçmişte startı verilen proje, 9 bin 200 metreden oluşuyor. Bin 800 milimetre ila bin 200 milimetre çapları arasında HDPE esaslı sızdırmaz atıksu borularının kullanıldığı kolektör tamamlandığında, Büyükşehir Belediyesi'nin 'yaşanabilir Bursa' hedefine bir adım daha yaklaşılmış olunacak. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Nilüfer Deresi, Buski'nin Yatırımlarıyla Kurtuluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement