Niğde 1.Gıda Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Niğde 1.Gıda Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı

Niğde 1.Gıda Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı

Niğde Valiliği, Niğde Üniversitesi ve Niğde Tarım Platformu'nun ortaklaşa düzenlediği "Niğde 1.Gıda Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı" Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

22.06.2013 15:57  Güncelleme: 15:59

Üniversite, Niğde Valiliği İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası Başkanlığı, Tarım Platformu, Ziraat Mühendisleri Odası Temsilciliği, Niğde Veteriner Hekimler Odası, Niğde İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Niğde İli Süt Üreticileri Birliği, Bor Süt Üreticileri Birliği, Niğde İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği, Ahiler Kalkınma Ajansı'nın işbirliği ile düzenlenen "Niğde 1. Gıda Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı"na Niğde Vali Vekili Hanlar İden, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Rektörümüz Prof. Dr. Adnan Görür, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bayram Kutlu, İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen, Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar ile akademik personel, il müdürleri ve davetliler katıldı.

Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından çalıştayın açılış konuşmalarına geçildi.

Dünyada insan nüfusunun hızla artması ve bu nüfusun beslenme zorunluluğundan dolayı tarımın öneminin sürekli artmakta olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan üniversitemiz Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Şekeroğlu; "Özellikle yetiştirme genetik ıslah bilimlerindeki gelişmelerin uygulamaya aktarılmasıyla verimlilik artmıştır. Ancak verimliliğin artmasıyla birçok yeni sorunlar ortaya çıkmıştır. Türkiye'de de tarımda hızlı gelişim ve yapısal değişiklilikler görülmektedir. Bu değişikliklere uyum sağlayan tarımsal işletmeler yeni olanaklara kavuşacaktır. Niğde ilimizde tarım toplumun önemli bir geçim kaynağıdır. Bu nedenle bitkisel ve hayvansal üretim ile gıda sektörü öncelikli konulardır" dedi.

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ile Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği bölümünün bölgesel sorunların çözümünde ilgili paydaşlarla işbirliğine önem verdiğini ifade eden Şekeroğlu, bu kapsamda Niğde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün, Ziraat Odası, Tarımsal Birlik ve odalarla birlikte Niğde tarımına yönelik çalışmalarına başladığını söyledi.

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar da, ülkemizde ve tüm dünyada olduğu gibi ilimizde de tarımın, insan yaşamının temelini oluşturan gıda maddeleri gereksinimlerini karşılama, belirli kesime istihdam sağlanması gibi nedenlerle stratejik öneminin giderek arttığını söyleyerek, Niğde 1. Gıda Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı"nın tarımsal üretim kalitesini artırmak için neler yapılacağına değindi.

Veli Kenar; " Bu anlamda mera alanlarının ıslah edilmesi, patates üretiminin yanında daha az masraflı, daha az su ihtiyacı duyan ürünlerin seçilmesi, fidancılığın yaygınlaştırılması, hayvancılığın cazip hale gelmesi için çalışmalar yapılması ve çiftçi eğitimlerine ağırlık verilmeli" dedi.

Veli Kenar'ın ardından İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit söz aldı. Tarım konusunda son yıllarda Niğde tarımına büyük bir çaba sarf ettiklerini ve 2012 yılında 12 Milyon TL üzerinde tarımsal sulamada para aktardıklarını söyleyen Koçyiğit, bunun 8 Milyon TL KOP'tan, 4 Milyon TL'si ise İl Özel İdaresinden olmak kaydıyla, bu çalışmalarının 2013 yılın da devam edeceğini ifade etti.

2013 yılında da KOP kapsamında Niğde'ye 11 Milyon 500 Bin TL bir para aktarıldı diyen Koçyiğit; "Önümüzdeki hafta içerisinde ihaleye çıkacağız. Yaklaşık 22 Milyon TL'lik bir projemiz var. Bu da şimdiden Niğde'ye hayırlı olsun. Bu çalışmalarımız artarak devam edecek. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Çalıştay da bir konuşma Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ümit Bayram Kutlu da Niğde'nin tarımında değinerek, bakanlığın bu anlamda yapmış olduğu ve desteklediği projeleri anlattı.

Kutlu ayrıca bakanlık bünyesindeki Strateji Geliştirme Başkanlığı, Hayvancılık, Gıda Kontrolü ve Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ve Patates Araştırma Enstitüsü katılımıyla 8 kişilik uzman, şube müdürü ve koordinatör arkadaşlarla çalıştaya destek vermeye geldiklerini söyledi ve bu tür ortak çalıştayların her zaman başarılı olduğunu ifade etti.

Gıda konusunda günümüzde önemli sorunların bulunduğunu ve birçok insanın açlıktan hayatını kaybettiğini ve dolayısıyla gıdanın tarımın ve hayvancılığın insan hayatındaki öneminin çok açık ve net bir şekilde karşımıza çıktığını söyleyen rektörümüz Prof. Dr. Adnan Görür; " "Buna dayalı olarak bunun da öneminin farkında olarak ve ayrıca ülkemizdeki Ziraat Fakültelerinin son derece klasikleşmiş ve fonksiyonunu yitirme noktasında olduğunun farkındayız. Bu nedenle bizler de Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi adıyla yeni bir fakülte kurduk" diye konuştu.

Bu fakültenin isim olarak, kapsam olarak ve kalite olarak Türkiye'de ilk ortaya çıkan, ilk Fakülte olduğunun üzerinde duran Rektörümüz Prof. Dr. Görür; "Tabi fFakültemizde kendi içerisinde iki bölüm oluşturarak ilk kez bu dönem 30'ar tane olmak üzere öğrenci alacak. Ayrıca Kayıt yaptıracak olan her öğrenciye yılda 9 ay 500 lira burs verilecek" dedi.

Konuşmasının sonunda, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Prof. Dr. Adnan Görür, ayrıca bu çalıştaya görüş ve önerileriyle destek verecek katılımcılara da teşekkür etti.

Niğde 1. Gıda Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı"nda konuşan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, tarım ve hayvancılık alanında görüş ve düşüncelerini katılımcılarla paylaştı. Tarım alanında Türkiye'de ayrı bir sorun bulunduğuna işaret eden Başkan Akdoğan; "Ama Rektörümüze ve Üniversitemize buradan ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Tarım Teknolojileri Fakültesinin gelmesi konusunda. Ayrıca bunun yapımını üstlenen Doğuş Grubuna da ayrıca teşekkür ediyorum" dedi.

Niğde Vali Vekili Hanlar İden ise, gelecek yıllar için tarım alanında yapılacak işlerin şimdiden planlanması gerektiğini belirterek daha önceden Niğde'de tarımsal alanda birçok çalışma yapıldığını, ancak bir yere gelinemediğini söyledi.

Konuşmasının devamında Vali Vekiliı İden; "Belirli bir sisteminiz, belirli bir düşünce yapınız ve geleceğe yönelik bir planınız yoksa nerede olduğunuzu, nerede durduğunuzu bilemezsiniz. Siz nereden geldiğinizi, nereden olduğunuzu ve nereye gideceğinizi bilemezseniz, hedefleriniz yoksa siz boşuna çalışıyor ve boşuna uğraşıyorsunuz" şeklinde konuştu.

Bunun için bir hedef koymanız gerekiyor" diyen Vali Vekili Hanlar İden "Ki hedef koymanız da yeterli olmuyor. Bu hedefe ulaşmak için çaba göstermeniz gerekmektedir. İşte Niğde tarımına yön verecek, Niğde çiftçisine bir yol haritası çizecek olan ve hedef koyacak Niğde Tarım Platformu oluşuyor. Ben bunu çok fazlasıyla önemsiyorum. Ve buradan çıkacak bütün kararların Valilik olarak arkasında olduğumuzu belirtmek istiyorum" dedi.

Çalıştayda son olarak Niğde Tarımına Genel Bir Bakış konulu sunumuyla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Türkmen söz aldı. Sunumuna tarım arazilerinin kullanım dağılımıyla ilgili bilgiler vererek başlayan Türkmen, nüfus yapısı, sulama durumu Niğde'nin bitkisel üretimi, Niğde tarımı ve hayvancığına da değinerek tarımsal desteklemeler konusunda da bilgilendirme yaptı.

Açılış konuşmalarının ardından üniversitemiz öğretim üyeleri Prof. Dr. Sedat Serçe, Prof. Dr. Metin Yıldırım ve Doç. Dr. Ahmet Şekeroğlu'nun başkanlığında yapılacak olan oturumlara geçildi. Oturumlar çalıştay sonuç raporunun açıklanmasının ardından sona erdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Niğde 1.Gıda Tarım ve Hayvancılık Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement