Muharrem Yası ve Kerbelâ Hüznü Crr'de Yaşanacak - Son Dakika
Güncel

Muharrem Yası ve Kerbelâ Hüznü Crr'de Yaşanacak

Muharrem Yası ve Kerbelâ Hüznü Crr\'de Yaşanacak

Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, düzenlediği etkinliklerle kültür-sanat hayatımıza katkı sunmanın yanı sıra manevî değerlerimizi de anmaya ve hatırlamaya devam ediyor.

20.10.2015 10:56  Güncelleme: 10:58

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, asırlardır tüm İslâm âlemini yasa boğan Kerbelâ olayını 1335. yıldönümünde "Yas-ı Muharrem" programı ile anacak.

İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, insanlık tarihinin gönül sızlatan zulümlerinden birinin yıldönümünde Kerbelâ hüznünü ve Muharrem yasını düzenleyeceği özel bir etkinlikle anacak.

"Yas-ı Muharrem" programı, 23 Ekim Cuma günü İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda yapılacak. Program, 18.22'de oruçların açılmasının ardından başlayacak. Yöresel derneklerin katkılarıyla gerçekleşecek olan etkinlik, 19.30'da Sosyolog Dede Ali Aktaş'ın "Muharrem orucunu" anlatacağı konuşması ile başlayacak. Sonrasında Halk Ozanı Dede Hasan Kaplani "Kerbelâ Olayının Anadolu'ya Yansımaları" başlıklı bir konuşma yapacak. Konuşmaların ardından ilk önce Nilüfer Sarıtaş ve grubu daha sonra da Hüseyin Albayrak ile Ali Rıza Albayrak Muharrem ayı ve Kerbelâ olayı ile ilgili ağıtları seslendirecek.

Muharrem ayının 10. gününde meydana gelen ve Muharrem ayını mateme çeviren Hz. Hüseyin'in şehit edildiği Kerbelâ olayının anılacağı bu etkinlikte izleyiciler maneviyat dolu bir akşam geçirecek. Program halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.

"Kerbelâ olayı"

Müslümanların tarihinde yaşanan en trajik olaylardan biri olan Kerbelâ olayı, Hicrî takvime göre 10 Muharrem 61 yılında; miladî takvime göre ise 10 Ekim 680 tarihinde meydana gelmiştir. Peygamber efendimizin torunu Hz. Hüseyin ve maiyetindekiler, bugün Irak sınırlarında olan Kerbelâ'da Emevî halifesi Yezid tarafından şehit edildi. Hz. Muaviye'nin ölümünden sonra Yezid'in halife olmasına başta Hz. Ali'nin yönetim merkezi seçtiği Kûfe'deki halk olmak üzere Müslümanlar tepki göstermişti. Öncelikle Hz. Ali'ye bağlılıkları ile bilinen Kûfe halkı Hz. Hüseyin'e bir mektup yazarak onu Kûfe'ye davet etti. Kûfe'ye gelip halife olduğunu ilân ederse halk Hz. Hüseyin'i destekleyecekti. Bunun üzerine yola çıkan Hz. Hüseyin Kerbelâ'da Emevî ordusu ile karşılaştı. Savaş başlamadan önce bir grup Hz. Hüseyin'i terk ederek Emevî valisi Ömer bin Saad'ın tarafına geçti. Emevî ordusu önce Hz. Hüseyin'i korumaya çalışanları, daha sonra da korumasız kalan Hz. Hüseyin'i ve beraberindeki 72 kişiyi şehit etti. Hz. Hüseyin'in Kerbelâ'da şehit edilmesi, Ehli Beyt'in de büyük bir kısmının yok edilmesine neden oldu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Muharrem Yası ve Kerbelâ Hüznü Crr'de Yaşanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement