Mısır'da Ordunun Yönetime El Koyması - Son Dakika
Güncel

Mısır'da Ordunun Yönetime El Koyması

Mısır\'da Ordunun Yönetime El Koyması

Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) Genel Sekreter Yardımcısı Abdulmecid: "Sisi'nin adaylığının istenmesi cephenin ortak kararı değil kişisel görüşlerdir" "Adeviyye'deki gösterileri, gösteri ya da eylem olarak görmüyorum" "Önceliğimiz, İslami eğilimli partilerin de temsil edilmesini sağlamak. Bunu en çok hak edenlerden birisi Selefi eğilimli Nur Partisi"

11.09.2013 15:10

İMAN ABDULMUNİM - Mısır'daki  Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) Genel Sekreter Yardımcısı Vahid Abdulmecid, cephenin, askeri geçmişe sahip birini cumhurbaşkanı olarak desteklemesinin söz konusu olmadığını belirterek, "Sisi'nin adaylığının istenmesi cephenin ortak kararı değil kişisel görüşlerdir" dedi.

Abdulmecid, UKC'nin cumhurbaşkanı adayı olarak Genelkurmaybaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi gördüğü yönündeki iddiaları ve Mısır'da yaşanan son gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.

Aynı zamanda Kahire Üniversitesi Siyasal Bilimler  Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ahram Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanlarından Dr. Abdulmecid, Mısır'da İslami eğilimli partilerin siyaset sahnesinden çekilmesini istemediklerini belirterek, "Önceliğimiz, İslami eğilimli partilerin de temsil edilmesini sağlamak. Bunu en çok hak edenlerden birisi Selefi eğilimli Nur Partisi" dedi.

UKC bünyesinde Genelkurmay Başkanı Sisi'nin cumhurbaşkanı adayı olması yönünde seslerin yükseldiği hatırlatılan Abdulmecid, "Sisi'nin adaylığının istenmesi cephenin ortak kararı değil kişisel görüşlerdir" diye konuştu.

Darbe karşıtlarının, Rabiatu'l Adeviyye meydanına güvenlik güçlerinin müdahalesiyle bölgeden uzaklaştırıldığı sırada, güvenlik güçlerine yönelik yüzün üzerinde saldırı olduğunu öne süren Abdulmecid," Mısır'ın Sina yarımadasında yapılanan kendilerini cihatçı olarak addenen bir grup var. Bunlar, ülkenin farklı bölgelerinde faaliyet gösteriyorlar. Bazı İhvan liderleri de bu oluşumun içinde" iddiasında bulundu.

İhvan'ın 1970'li yılların ortasında siyasi arenaya tekrar döndüğünde barışçıl bir çizgide olduğunu söyleyen Abdulmecid, "İhvan, barışçıl çizgisinin yanı sıra şiddeti her zaman yedekte bulunduruyor" ifadesini kullandı.

Abdülmecid, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan),  Mısır toplumunun temel unsurları arasında yer aldığını hatırlatarak, İhvan'ın siyaset hayatına ve topluma yeniden dönmesi çağrısında bulundu.

"Adeviyye'deki gösterileri,  gösteri ya da eylem olarak görmüyorum"

Mısır güvenlik güçlerinin Rabiatu'l Adeviyye meydanına müdahalesine ilişkin Abdulmecid, şunları kaydetti:

"Adeviyye'deki gösterileri,  gösteri ya da eylem olarak görmüyorum, yerleşimcilerin işgali gibi meydanı işgal etmişlerdi ve kendilerini silahla korumaya hazırlardı. ABD'de gösteri kanunlarına aykırı bir şekilde meydanlarda toplanan ve kıyamet günü ritüeli yapmaya çağıran eylemciler bizzat ABD Genelkurmay Başkanı'nın emriyle bölgeden uzaklaştırılmış ve eylemcilerin yarısından fazlası öldürülmüştü. Sonucu trajik olmasına rağmen demokratik ülkelerde yaşanan zarardan daha azı yaşanmıştır."

Abdülmecid, ülkedeki her kesimin mutabık kalacağı bir anayasa talep ettiklerini dile getirerek, "Anayasa hazırlıkları çerçevesinde, ikinci maddede yer alan "İslam hukuku" kavramı, Ezherle istişare edilerek gözden geçirilecek" görüşünü dile getirdi.

Ordu ile ilgili anayasada bir düzenlemeye gidilmeyeceğini vurgulayan Abdulmecid, "Mısır ordusu darbe yapmaz, Mısır halkı da ordunun darbe yapacağına dair bir endişe taşımaz" ifadesini kullandı.

Abdulmecid, Türkiye - Mısır ilişkileri hakkında, "İlişkilerimizi halk düzeyinde kesmemiz mümkün değil. Türk hükümetinin tutumu da Mısır'da yaşananların iç yüzünü kavradığında değişecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, projelerini yeniden hayata geçirebilir ve projelerinin Arap Baharı'ndan önceki projelerden daha başarılı olacağını görecektir" değerlendirmesinde bulundu. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da Ordunun Yönetime El Koyması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement