Kriz Turizmcileri Birleştirdi - Son Dakika
Güncel

Kriz Turizmcileri Birleştirdi

Kriz Turizmcileri Birleştirdi

Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği'nin düzenlediği panelin konuşmacıları 2016 turizm sezonunun kötü geçeceğini savundu.

19.12.2015 12:06

Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği'nin düzenlediği panelin konuşmacıları 2016 turizm sezonunun kötü geçeceğini savundu. Paris saldırısı ile başlayıp, Rus uçağının düşürülmesiyle zirveye çıkan krizin, bugüne kadar yaşanan tüm krizlerden daha farklı olduğu görüşünde birleşen turizmciler, sektör temsilcileri olarak yapılması gerekenleri tartıştı.

Aydın'ın Kuşadası İlçesi Hilton Double Tree'de düzenlenen '2016'da Turizmde Bizi Neler Bekliyor?' konulu panelde, konuşmacılar yabancı turist sayısındaki kayıplara dikkat çekerek, bazı vergi ve girdilerin artmasının sektörü daha da zora sokacağını söyledi. Toplantının açılışında konuşan CHP'li Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, "Önümüzde karabulutların sardığı bir turizm sezonu var. Çok ucuz atlatılacak gibi değil. Ülkemizin yurt dışındaki görünümü Irak ve Suriye gibi bir Ortadoğu ülkesi. ve ne yazık ki gün geçtikçe umut verici bir adım yok, tam tersine içte ve dışta uçurumlar keskinleşiyor. En küçük kuşkunun olduğu yere turist gitmez. Belediye olarak yapılması gereken her şeye destek vermeye hazırız"dedi.

EKSİLERİ ARTIYA ÇEVİRMELİYİZ

Paloma Hotels Yönetim Kurulu Üyesi Ece Tonbul, önümüzdeki sezon Rusya'nın turizm pazarında olmamasının doluluk oranlarını etkileyeceğini belirterek "Rusya'dan gelmeyecek 3.5 milyon turistin açığını nasıl kapatırız onu araştırmak, Avrupa'nın eksilerini artıya çevirmemiz gerekir. Rezervasyonlar son bir iki haftada iki haneli düşüşlere geçti. Tahminlerimizden çok daha zor bir sezon bekliyor bizi. Kısa, orta ve uzun vadeli planlar hazırlayarak bugün yaşadıklarımızdan ders almalıyız. Şubat ayı sonuna kadar geçtiğimiz yıl verilerini yakalayamazsak önümüze çok acımasız son dakika pazarı çıkacak. Tüm bunlara rağmen hiçbir şekilde müşteri memnuniyetinden taviz vermemeliyiz. Herkes turizm elçisine dönüşmeli, daha çok fuara katılmalıyız. Hükümet 14 ülkeden gelecek turistler için destek vermeyi kararlaştırdı, ancak desteğin nasıl uygulanacağı belli değil. Şimdiden Fransa'dan İzmir'e bazı uçak seferleri iptal edildi. Tüm bunlar yaşanırken bir de asgari ücretin artması, bazı vergi ve girdilerin artması krizi daha da belirginleştirecek" diye konuştu.

İRAN PAZARI SIKINTILI

Sea Travely adına toplantıya katılan Anzadeh Rezazdeh Dochi, İran ambargosunun kalkmasının Türk turizmi açısından olumsuz etki yapacağını savunarak "İran ambargosunun kalkması İran'dan Türkiye'ye gelen turist sayısını arttırmaz. Tam tersine azaltacak. Lüks ve şaşaa seven İranlı Avrupa'ya gidecek, kurvaziyer turlarına katılacak Türkiye'ye gelmeyecek" dedi.

AVRUPA PAZARI EKSİLERDE

Geçmiş krizlere göre bu defa çok daha fazla etkilenmenin nedenini, turizm gelirlerinin ekonomi içindeki büyümeye bağlayan Corender Travel yetkilisi Ufuk Mestanoğulları ise "Hollanda pazarında yüzde 25, Belçika pazarında yüzde 40 eksilerdeyiz. Bugüne kadar çok krizler yaşadık. Ancak hiç birinden bu kadar etkilenmedik. 13 Kasım akşamına kadar Hollanda pazarında artış varken, Paris olayları ile tüm Avrupa'da hızla yayılan İslamofobi nedeniyle hızlı bir düşüşe geçti. En önemli girişimimiz Türkiye'nin kaygı duyulan İslam ülkelerinden olmadığını anlatmak olmalı. Fiyat indirimi tehlikesi var. Fiyatlar kırıldıktan sonra servis ve hizmetlerde daralmaya gidilirse bu krizin etkisi uzun vadeli olur" diye konuştu.

İÇ PAZAR DA SIKINTILI

ETS Turizm yetkilisi Selim Suat Özbek, iç pazarın da sıkıntıda olduğunu savunarak "İç pazarın yaralara merhem olmasını dilerdim. Ancak iç pazarda da geçtiğimiz yıl rezervasyonlarına göre yüzde 20 gerideyiz. Eski müşterilerimizden erken rezervasyon alışkanlığı olan yüzde 85'i bu yıl erken rezervasyon yapmayacağını söylüyor. Tüm yaşananlara rağmen uygun fiyat, servis ve konseptten geri adım atmamalı. Ocak ayından sonra son dakika rezervasyonlarında bir değişiklik olacağını düşünüyorum" dedi.

OTELCİLERE UYARI

Kuşadası Otelciler Derneği Başkanı Tacettin Özden de Kuşadalı otelcileri uyardı. Özden "Tanıtımda destinasyonu ön plana çıkarılmalıyız. İzmir'e nasıl daha fazla uçak getirmeliyiz buna konsantre olmalıyız. Gelen turisti memnun göndermemiz gerekiyor. Panik yapmamalı. Panik yapıp fiyat kırar, hizmetlerden taviz verirsek bu durum önümüzdeki yıllarda daha büyük kayıplar yaşamamıza neden olacak. Turizmi uzun vadeli düşünmeliyiz" şeklinde konuştu. - Aydın

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kriz Turizmcileri Birleştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement