Kömür İşçilerinden Ücret Eylemi - Son Dakika
Güncel

Kömür İşçilerinden Ücret Eylemi

Kömür İşçilerinden Ücret Eylemi

Sivas'ın Kangal İlçesi'nde kömür işletmesinde çalışan işçiler maaşlarını alamayınca bağlı bulundukları şirketin yönetim binası önünde eylem yaptı.

15.09.2011 18:24

Sivas'ın Kangal İlçesi'nde kömür işletmesinde çalışan işçiler maaşlarını alamayınca bağlı bulundukları şirketin yönetim binası önünde eylem yaptı. Şirket yetkilileri işçilerin maaşlarının 5 gün içerisinde ödeneceği sözünü verince eylem sona erdi.

Kangal İlçesi'nde bulunan ve Elektrik Üretim Anonim Şirketi(EÜAŞ) Kangal Termik Santrali'nin kömür ihtiyacını karşılayan kömür sahası işletmesi işini 1989'den beri yürüten Demir Export firması 2007 yılında EÜAŞ'ın yaptığı ihaleyle 20 yıl daha işletme yönetimini üstlendi. Bazı firmaların süre uzunluğu nedeniyle itirazı üzerine 2009 yılında ihale iptal edilerek yenilendi. Yapılan ihaleyi Çelikler Holding kazandı ve kömür sahasını işletmek için çalışmalarına başladı. Ancak Demir Export firması Ankara İdare Mahkemesi'ne başvurarak yürütmenin durdurulmasını istedi. Mahkeme bu yönde karar verince Çelikler Holding'in kazandığı ihale iptal edilerek kömür sahasının işletmesi 2 yıllığına EÜAŞ tarafından yeniden Demir Export'a devredildi. Mahkeme süreci öncesi Çelikler Holding firması kömür sahsına şantiye kurup, işçi alımı yaparak çalışmalara başvurdu. Mahkeme kararı sonrası işi durduran firma 2 aydır çalıştırdığı işçilerin ücretlerini ödemedi.

Bunun üzerine bugün Çelikler Holding bünyesindeki 140 işçi maaşlarını alamadıkları ve SSK primlerinin yatırılmadığı iddiasıyla yönetim binasını önünde eylem yaptı. İşçiler adına açıklama yapan Sadık Gümüşsoy, "İki aydır biz Çelikler Holding bünyesinde şoför, yağcı, operatör olarak çalışıyoruz. Bizim şimdiki çalıştığımız sahadaki bulunan önceki şirket bu firmayı mahkemeye vermiş. Mahkemeyi de kazanmış. Bunun üzerine dün şirket yetkilileri bize gelerek çeşitli illerde bulunan şantiyelerde çalışma teklif etti. Biz hepimiz Kangal'da yaşadığımız için bu teklifi kabul etmedik. Bunun üzerine bize çıkış vereceklerini söylediler. Şimdi ise 'iş akdiniz devam ediyor' diyorlar. Artık biz bu şirketin hiçbir şeyine inanmıyoruz. Bizim arkadaşlarımız Temmuz 15'te işe girmelerine rağmen sadece bir günlük sigortaları çıkıyor. Ben 45 gündür çalışmama rağmen hiç para almadım. Şimdi bize 4 günlük ücretli izin verdiler. Bu izin sonunda ne olacaksa olacak. Bizler işimizi kaybettiğimizden adımız kadar eminiz. Bize verilen bu süre zarfında hakkımız verilmez ise arkadaşlar olarak gereğini yapacağız" dedi.

Şirket önünde eylem yapan işçiler yetkililerden maaşlarının ödenmesini istedi. Şirket yetkilileri maaşların 5 gün içinde ödeneceği sözü verince işçiler olaysız bir şekilde dağıldı. - Sivas/ Kangal

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kömür İşçilerinden Ücret Eylemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement