Koalisyon İçin Görüşme Maratonu Kılıçdaroğlu ile Başladı - Son Dakika
Güncel

Koalisyon İçin Görüşme Maratonu Kılıçdaroğlu ile Başladı

Türkiye'de, 16 yıl sonra ilk defa hükümet kurulması için koalisyon görüşmeleri gerçekleştiriliyor. Davutoğlu bugün koalisyon için ilk görüşmesini Kılıçdaroğlu ile yaptı.

13.07.2015 14:16  Güncelleme: 16:00

Türkiye'de, 16 yıl sonra ilk defa hükümet kurulması için koalisyon görüşmeleri gerçekleştiriliyor. Koalisyon hükümeti kurulması için TBMM'de grubu bulunan 4 siyasi parti arasındaki görüşme maratonu resmen başladı.

1+4, 1+5 OLDU

Hükümeti kurma görevi alan AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, teamüllere uygun şekilde ilk olarak ana muhalefet partisi CHP'nin kapısını çaldı. Başbakan Davutoğlu, daha önce saat 14.00 olarak duyurulan görüşme için CHP Genel Merkezine saat 14.10'da başladı. 1 saat 40 dakika süren görüşme, saat 15:50'de sonlandı. 1+4 kişi olarak planlanan görüşme heyetlerinin CHP'nin isteği üzerine 1+5 olarak değiştirildiği öğrenildi.

Davutoğlu'nun, koalisyon için siyasi parti ziyaretlerine sivil plakalı araçla çıkması dikkat çekti.

DAVUTOĞLU'NU ÖZTRAK KARŞILADI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu merdivenlerde karşıladı. Davutoğlu CHP'nin merdivenlerini çıkarken gazetecilere tebessüm ederek el salladı.

HEYETLERE BİRER İSİM DAHA EKLENDİ

Genel başkan ve dört milletvekilinden oluşan ve 1+4 olarak değerlendirilen koalisyon görüşme heyetine, CHP'nin isteği üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Siyasi Baş Danışmanı Rasim Bölücek de eklendi. Bunun üzerine AK Parti de Ankara Milletvekili Mücahit Aslan'ı koalisyon görüşme heyetine ekledi.

AK Parti'nin CHP ile koalisyon görüşmesi, 1+5 olarak devam etti.

AK Parti'nin koalisyon heyetinde yer alan isimler:
Ömer Çelik
Numan Kurtulmuş
Cevdet Yılmaz
Ayşenur Bahçekapılı
Mücahit Aslan

CHP'nin koalisyon heyetinde yer alan isimler:
Haluk Koç
Selin Sayek Böke
Faik Öztrak
Akif Hamzaçebi
Rasim Bölücek



BU MESAJI VERECEK

Davutoğlu'nun; CHP ziyaretinde "Türkiye'nin bölgesindeki gelişmeler ile ekonomik faktörler siyasi istikrarı son derece önemli hale getiriyor. Bir koalisyon hükümetinin kurulmasını samimi olarak istiyoruz ve bunu denemek için kararlıyız" mesajını vermesi bekleniyor.



Davutoğlu, bugün CHP'nin yarın ise MHP'nin nabzını tutacak. HDP ziyaretinin ise nezaket çerçevesinde olacağı konuşuluyor.

Koalisyon görüşmelerinin başladığı gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da olması ve programlarını Huber Köşkü'ne kaydırması da Ankara kulislerinde dikkat çekici bulundu.

Kulislerde; AK Parti ve CHP'nin tedirginliklerle ilgili nabız tutmaya çalışacakları da konuşuluyor.

Kulislerde; "AK Parti'deki endişe CHP içindeki çok seslilik. CHP ise Ak Parti üzerindeki Beştepe vesayetini ölçmek istiyor" yorumları yapılıyor

16 YIL SONRA BİR İLK YAŞANIYOR

Türkiye'de, 16 yıl sonra ilk defa hükümet kurulması için koalisyon görüşmeleri gerçekleştiriliyor.

18 Nisan 1999 genel seçimlerinde, 1. parti olarak çıkan DSP'nin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa sahip olamaması, koalisyon kurma zorunluluğunu ortaya çıkarmıştı.

Seçimlerde, 136 milletvekiliyle en fazla vekil çıkaran DSP'nin Genel Başkanı Bülent Ecevit, 3 Mayıs 1999'da cumhurbaşkanından hükümeti kurma görevini aldıktan sonra, 129 milletvekili çıkaran MHP ve 86 milletvekiline sahip olan ANAP ile görüşmelerde bulunmuştu. 28 Mayıs 1999 tarihinde imzalanan koalisyon protokolü sonrasında kurulan 57. Hükümet, 9 Haziran 1999 tarihinde TBMM'den güvenoyu almıştı.

Davutoğlu, daha önce de Dışişleri Bakanlığı döneminde, CHP Genel Merkezi'ne gelerek Kılıçdaroğlu ile görüşmüştü.

YARIN MHP, ÇARŞAMBA HDP

Kendisine hükümeti kurma görevi verilen Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmelerine yarın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile devam edecek. Davutoğlu, çarşamba günü ise HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile bir araya gelecek. Bu şekilde koalisyon için ilk tur görüşmeleri, Ramazan Bayramı'ndan önce tamamlanmış olacak.

ASIL PAZARLIK BAYRAMDAN SONRA

Davutoğlu'nun bugün başlayacak ve üç gün sürecek olan ilk tur görüşmelerinin "nezaket ziyaretleri" olması bekleniyor.

Nitekim CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da hafta sonunda yaptığı açıklamada, "ilk tur görüşmelerden sonuç çıkmaz. İkinci tur görüşmelerde belki daha sağlıklı sonuç elde edilebilir" demişti. Kılıçdaroğlu, CHP'nin koalisyon kurmak için açıkladığı 14 ilkeden taviz verilmesinin mümkün olmadığını da söylemişti.

Koalisyon İçin Görüşme Maratonu Kılıçdaroğlu ile Başladı

Son Dakika Güncel Koalisyon İçin Görüşme Maratonu Kılıçdaroğlu ile Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (26)

  • Nil: Sayin Kılıçdaroğlu bunlar için temizliğe gerek yok kendileri pislik zaten 67 20 Yanıtla
  • İLERİYİ GÖREN ADAM: CHP İLE KOALİSYON İSTEMİYORUZZZZZZZZ 8 34 Yanıtla
  • EIT: BENIM BILDIGIM KILICDAROGLU O DEDIGI 14 ILKEDEN 4 UNÜ BILE ISTEMEYECEK CÜNKÜ DÖNER FIRILDAK BUNUN BURASI 26 12 Yanıtla
  • Can: Askeri ücrette chp ye güveniyoruz taviz verirseniz oy vermeyiz 10 26 Yanıtla
  • Ersin25: Dinsiz adama devlet isi verilmez 4 28 Yanıtla
  • LAFKOYAR: 13 senedir ak partiyi manyakca savunan ben chp ile yapılacak bir koalisyonda defterden silmem 13 salise bile sürmez inanın ben gibi bir ak partiliyi kaybederseler en az yüzde 41 oyun yüzde yirmi biri gider 22 8 Yanıtla
  • yusuf: pazaretsi cehape ile sendrom olur salı mehape ile sallanır çarşamba hadepe ile çözüme dolanır perşembe arefe üç günde bayram sonra hayırlısıyla erken seçim rte imza..... 13 16 Yanıtla
  • 4646: DAROĞLU EVCEVİT GİBİ KAMERALAR KARŞISINA ÇIKAR SAYIN DAVUTOĞLU BANA HAKARET ETTİ ÜLKEYİ YÖNETEMEZSİN DEDİ DİYE AĞLAR 19 5 Yanıtla
  • ozgur : burakin su faydasizlari provakatorleri kendilerine faydalari yok bu CHP lilerin muslumanlikla kuffar bir olurmu uzak durun CHP den 4 17 Yanıtla
  • Emin: Emekli ve asgari ücreti unutmayın 19 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement