KKTC'de Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İçin Başvurular Yapıldı - Son Dakika
Güncel

KKTC'de Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İçin Başvurular Yapıldı

KKTC\'de Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İçin Başvurular Yapıldı

KKTC'de 19 Nisan'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve yerel ara seçim için aday olmak isteyenler, resmi başvurularını bugün yaptı.

13.03.2015 18:53  Güncelleme: 19:12

KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimleri için başvurular yapıldı

KKTC'de 19 Nisan'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve yerel ara seçim için aday olmak isteyenler, resmi başvurularını bugün yaptı. KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 7 aday yarışacak. KKTC Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 19 Nisan'da yapılacak KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık başvurularını mesai saatleri içinde kabul etti. 1 muhtar ve 69 ihtiyar heyeti üyesinin seçileceği yerel kuruluş organları ara seçiminde aday olmak isteyenler ise başvurularını yine mesai saatleri içinde bağlı oldukları ilçe seçim kurullarına yaptı. YSK, başvuran adayları bugün geçici olarak ilan edecek. Adaylar, YSK'nın incelemesinin ardından 22 Mart'ta kesinleşecek ve 23 Mart'ta ilan edilecek. Propaganda süreci ise 24 Mart'ta başlayacak. 19 Nisan'da Lefke'de Lefke Mahallesi muhtarlığı için ve 32'si Girne, 17'si İskele, 9'u Gazimağusa, 8'i Lefkoşa ve 3'ü de Güzelyurt ilçesinde olmak üzere toplam 69 ihtiyar heyeti üyeliği için de ara seçim yapılacak.

AKINCI: 'HALKTAN GELEN SESE KULAK VEREREK BU YOLCULUĞA ÇIKTIM. YİNE HALKIN KARARIYLA BEYAZ SAYFAYI AÇACAĞIMA İNANIYORUM'

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, Yüksek Seçim Kurulu (YSK)?dan çıkışta basına yaptığı açıklamada, halkın mesajı ve istekliliğiyle, halktan gelen sese kulak vererek bu yolculuğa çıktığına vurgu yaparak, yine halkın kararıyla 'beyaz sayfayı' açacağına inanıp güvendiğini belirtti ve bu özgüven içinde bu başvuruyu gerçekleştirdiğini söyledi.

'GERÇEK ANLAMDA BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ BİR CUMHURBAŞKANLIĞI DÖNEMİ'

Mustafa Akıncı, şöyle devam etti: 'Ülkemizde çözüm odaklı bir siyaset, Türkiye ile karşılıklı saygıya dayalı, kişilikli, yeni bir ilişkinin başlayacağı yeni bir dönem gerçekleşecek ülkemizde. Gerçek anlamda bağımsız ve tarafsız bir cumhurbaşkanlığı dönemi başlayacak. Partilerin değil, toplumun içiyle ilgilenen bir cumhurbaşkanlığı dönemi başlayacak. Partilerde kim parti başkanı olacak, kim lider seçilecek o parti kurultay delegelerinin işidir. Cumhurbaşkanının işi değil. Ancak toplumun sağlığı, eğitimi, çiftçinin-hayvancının dertleri, çevre sorunları, genç sorunları, gençlerin uluslararası arenada spor yapabilmelerinin önünün açılması, cumhurbaşkanını ilgilendiren konulardır. Kültür Sanat konuları cumhurbaşkanını ilgilendirmesi gereken konulardır. Bu vizyonla yola çıktık. Hayırlı uğurlu olsun. Toplumumuzun desteğine güveniyorum. Bu destekle başaracağımıza yürekten inanıyorum.'

KSP ADAYI ONURER: 'SEÇİM KAZANMA İDDİASINDA DEĞİLİZ ANCAK FİKİR VE DÜŞÜNCE KONUSUNDA İDDİALIYIZ'

Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP) adayı Mustafa Onurer, resmi adaylık başvurusunun ardından basına yaptığı açıklamada, ülkenin bütün kalelerinin fethedildiğini, yetkililerin hiçbir kuruma müdahale edemediğini ileri sürdü.

ULAŞ: 'SEÇİM KAZANMA İDDAMIZ YOK'

Bağımsız aday Mustafa Ulaş da, seçimi kazanma iddiasında olmadığını ancak fikir ve düşünceleri konusunda iddialı olduğunu söyledi.

KIRDAĞ: 'ÖNEMLİ OLAN KKTC'Yİ YAŞATMAK'

Bağımsız aday Arif Salih Kırdağ da, adaylığıyla 'topu penaltı noktasına diktiğini" belirterek, halktan "penaltıyı gole çevirmesini" istedi. Kırdağ, önemli olanın KKTC'yi yaşatmak olduğunu belirterek, kazanması durumunda KKTC'yi tanıtmak için çalışacağını ve "Kıbrıs Türkü vardır" diyeceğini vurguladı.

SİBER: 'BİZE YARAŞIR, DEMOKRATİK, GÜZEL BİR SEÇİM OLMASINI DİLİYORUZ'

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Cumhurbaşkanı Adayı Sibel Siber, başvurusunun ardından basına yaptığı kısa açıklamada, 'Halk için hayırlısı olsun. Bize yaraşır, demokratik güzel bir seçim olmasını diliyoruz' dedi. Siber, 19 Nisan'dan sonra bir değişim yaşanması umudunu dile getirdi.

ÖZERSAY: 'DEĞİŞİMİ TOPLUM OLARAK HEP BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ'

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay, başvuru yapmasının ardından basına açıklama yaparak, 'Bu seçim yeni ile denenmişler arasında bir seçim olacak' dedi. Konuşması sürekli alkışlarla kesilen Özersay, 'Bu seçim 20'nci yüzyıl siyaseti ile 21'inci yüzyıl siyaseti arasında bir seçim olacak. Dünya artık değişti. Yeni bir nesil yetişti. Bu yeni nesil bu görevleri artık devralacak' ifadelerini kullandı. Gerçek bir değişime ihtiyaç olduğunu vurgulayan Özersay, 'Bu değişim herhangi bir siyasi partiye vefa borcu olmayan gerçek anlamda bağımsız ve tarafsız bir Cumhurbaşkanı ile olacak. Bu değişim artık işinin ehli olan bu konulardan anlayan bu konulara hakim olan ve Kıbrıs Türkü'nün iradesine gerçek anlamda sahip çıkacak olan bir cumhurbaşkanı ile olacak' dedi. Kıbrıs Türk halkının bu gerçek değişimi gerçekleştireceğine samimi olarak inandığını belirten Özersay şöyle konuştu: 'Değişimi toplum olarak hep birlikte başaracağız' Yanımda bir partinin olmasındansa, yanımda halkın olmasını tercih ederim.?

KKTC CUMHURBAŞKANI EROĞLU: 'KIBRIS SORUNUNA BİR ANLAŞMAYLA NİHAİ NOKTA KOYMA AMACIYLA ADAYIM'

Bağımsız Cumhurbaşkanı Adayı ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, YSK'dan çıkışta basına yaptığı açıklamada, kendisine destek veren UBP ile DP-UG'nin yansıra kendisine destek veren partili-partisiz herkese teşekkür etti. 5 yıllık görevi süresince iki farklı Rum liderle müzakere yapmış olduğunu anımsatan Eroğlu, ortak metin bile imzalamış olmalarına rağmen, üçüncü aşamaya geçilecekken Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in masadan kalkmasıyla müzakerelerin yarım kaldığını söyledi.

'İKİ YIL KRİTİK OLACAK'

Eroğlu, Kıbrıs sorununa bir zaman limiti içerisinde çözüm bulmak amacıyla halkın desteğiyle yeniden aday olduğunu ifade ederek, 'Önümüzdeki iki yılın çok kritik olacağına inanıyorum' dedi. Rum tarafının Kıbrıs'ta bir barış anlaşmasına hazır olup olmadığının sorgulanması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, 'Kıbrıs Türk halkına bir elli yıl daha müzakere masasında 'yarınımız ne olacak' sorusunu sordurmaya kimsenin hakkı yoktur? şeklinde konuştu.

'NİHAİ NOKTA KOYMA AMACIYLA ADAY OLDUM'

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs sorununa bir anlaşmayla nihai nokta koyma amacıyla aday olduğunu belirterek, 'Neticede bir seçim vardır ve halkımız takdirini sandığa yansıtacaktır. Amacımız halkımızın büyük çoğunluğunun desteğiyle bu seçimi birinci turda bitirmektir, gördüğüm kadarıyla bu imkan vardır' dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel KKTC'de Cumhurbaşkanlığı Seçimleri İçin Başvurular Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement