Kırgızistan'da "3. Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Forumu" Yapılıyor - Son Dakika
Güncel

Kırgızistan'da "3. Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Forumu" Yapılıyor

Kırgızistan\'da "3. Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Forumu" Yapılıyor

BİŞKEK (A.A) – Türk dünyası ülkelerinden gazeteci ve medya yöneticilerinin katıldığı ''3. Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Forumu'' Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki Jannat Resort Oteli’nde başladı.

08.11.2013 12:43

BİŞKEK (A.A) – Türk dünyası ülkelerinden gazeteci ve medya yöneticilerinin katıldığı "3. Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Forumu" Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki Jannat Resort Oteli'nde başladı.

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Platformu (TURKMEP) ile Kırgızistan Kültür ve Enformasyon Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen toplantıya, Kırgızistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Sultan Rayev, Türkiye Başbakanlık Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, TÜRKKON Genel Sekreteri Halil Akıncı, Türk Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Genel Sekreteri Jandos Asanov, Azerbaycan'ın Bişkek Büyükelçisi Hidayet Orucuv, Türkiye'nin Bişkek Büyükelçiliği ataşeleri, Türk dünyası ülkelerinden medya temsilcilerinin yanısıra TRT, Anadolu Ajansı, TÜRKSAT ve TİKA yetkilileri de katılıyor.

Ana teması "Geleneksel Medyanın Dönüşüm Süreci ve Yeni Medya" olan forumda, Türk dünyası ülkelerindeki gazeteciler arasında bilgi ve tecrübe paylaşımı, karşılıklı görüş alışverişi, sağlıklı ve etkili işbirliği imkanlarının değerlendirilecek.

-"Medya Forumu, iletişimimizi güçlendirecek"-

Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını kazanmalarından bu yana 23 yıl geçtiğini ve bu ülkelerin halihazırda ulusal kimliklerini koruma çabası içinde olduklarını belirterek, "Türkiye ile Türk Toplulukları arasında siyasi, ekonomi ve kültürel alanlarda işbirliği gelişirken, medya alanındaki işbirliğinin çok zayıf kaldığını" söyledi.

Türk toplulukların, halen haberleri başka kaynaklardan edindiğine ve doğrudan kendi aralarında iletişim kuramadıklarına dikkati çeken Karakaya, "Bu eksikliği gidermek amacıyla 2010 yılında bir adım attık. İletişimimizi güçlendirmeyi amaçlayan Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Forumu'nun ilk toplantısını Ankara'da gerçekleştirdik. Daha sonra Azerbaycan'da bir araya geldik. Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Platformu kurduk" diye konuştu.

Karakaya, Türk Dili Konuşan Ülkelerin medya alanındaki işbirliğini geliştirmek ve birbirlerini daha yakından tanımak zorunda olduklarını belirtti.

Kırgızistan'daki medya forumunun ortak medya platformunun gelişmesine katkıda bulunacağı inancında olduğunu kaydeden Karakaya, yeni medyanın imkanlarından yararlanarak Türk dünyasındaki işbirliğini geliştireceklerini söyledi.

-Ortak eğitim televizyon kanalı kurulacak-

TÜRKKON Genel Sekreteri Halil Akıncı da bugün eğitim ve öğretimdeki en etkili araçlarından biri olan televizyondan yararlanmaya karar verdiklerini ve Eskişehirde düzenlenecek Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Eğitim Bakanları toplantısında bunu sonuca bağlayacaklarını kaydetti.

Öncelikle TRT'nin eğitim kanalından yararlanmayı planladıklarını söyleyen Akıncı, ortak televizyon kanalının kurulması için önümüzdeki dönemde daha fazla çaba harcanacağını belirtti.

Türk Dili Konuşan Ülkelerin ortak eğitim televizyon kanalıyla tarih ve edebiyatı öğretebilmeyi hedeflediklerini kaydeden Akıncı, "Bugün çocukları televizyon karşısından ayırmak zor. Kitap okutmak daha zor. O zaman tarihi ve edebiyatı televizyon kanalları aracılığıyla öğretebiliriz" diye konuştu.

Akıncı, çocukların ve öğrencilerin değişik Türk lehçelerini öğrenmelerini sağlamak amacıyla 13. asra kadar ortak Türk tarihini ve daha sonra ortak Türk edebiyatını kitaplaştıracaklarını anımsattı.

Yeni Medya konusunun da işlendiği Medya Forumu'nun önemine değinen Akıncı, "Türk dünyası yaklaşık bin yıldır birbirinden kopuktur. Sovyetler Birliği'nin kurulmasıyla birlikte bu kopukluk daha da artmıştı. Türkiye'nin 1960'lı yıllara kadar Türk Cumhuriyetleri ile bir bağlantısı yoktu. Bu kopukluğu gidermek zorundayız. Aradaki mesafe büyüktür. Bu mesafeyi 20 yılda kapamak mümkün değil. Fakat yavaş yavaş daha yakın olacağız. Bu medya forumu, yakınlaşmamıza katkı sağlayacaktır" dedi.

Bu arada, 3. Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Forumu'nun açılışında Kırgızistan Kültür ve Enformasyon Bakanı Sultan Rayev, Başbakan Cantoro Satıbaldiyev'in gönderdiği mesajı okudu.

Başbakan Satıbaldiyev mesajında, Türk dünyasının entegrasyonu için önemli adımlar atıldığını belirtirken Türk dünyasında entegrasyonunun tamamlanması ve ülkeler arasındaki bürokratik engellerin ortadan kaldırılması için medya işbirliğinin önemine vurgu yapıldı. - Bişkek

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kırgızistan'da '3. Türk Dili Konuşan Ülkeler Medya Forumu' Yapılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement