Kent Konseyi Suriyeli Misafirleri Konuştu - Son Dakika
Güncel

Kent Konseyi Suriyeli Misafirleri Konuştu

Kent Konseyi Suriyeli Misafirleri Konuştu

Gaziantep Kent Konseyi 8.Olağan Genel Kurulu, Gaziantep'te bulunan Suriyeli sığınmacıların durumlarını masaya yatırdı.

28.05.2013 11:44

Gaziantep Kent Konseyi 8. Olağan Genel Kurulu, Gaziantep'te bulunan Suriyeli sığınmacıların durumlarını masaya yatırdı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclis salonunda gerçekleştirilen ve Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici'nin başkanlık ettiği toplantıda, sığınmacılara sağlanan imkanlar, yapılan ve yapılması planlanan yardımlar ele alındı. Toplantıya Gaziantep Vali Vekili Nursal Çakıroğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Oğuzeli Kaymakamı Arif Gül, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, ilçe belediye başkan yardımcıları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve çok sayıda kent konseyi üyesi katıldı.

Vali Vekili Çakıroğlu, Türkiye'ye sığınan 400 bin Suriyelinin yüzde 25'inin Gaziantep'te bulunduğunu, kentteki yaklaşık 100 bin Suriyelinin 33 bin 735'inin resmi kayıt yaptırdığını, 28 bin kişinin ise kayıt için randevu aldığını belirterek, çadır kentlerde kalan Suriyelilerin, Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre bundan sonra ilaç parası ödemeyeceğini açıkladı.

Sığınmacılara rağmen kentte hissedilir bir huzursuzluk yaşanmadığını vurgulayan Çakıroğlu, Reyhanlı'daki patlamayı anımsatarak, "Benzer bir olayın yaşanmaması için güvenlik güçlerimizle gerekli önlemleri aldık" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey ise, Türkiye'nin sığınmacılara sağladığı imkan ve yardımları yapacak başka bir ülkenin bulunmadığını söyledi. Bazı güçlerin Suriye'nin daha da yok olmasını istediğini savunan Güzelbey, Kurtuluş Savaşı'nda Gaziantep'in işgal edildiğini anımsattı.

Gaziantep halkının da işgal görmüş bir halk olduğuna işaret eden Güzelbey, "Bugün Suriye'de yaşananları Gaziantepliler 1918'de yaşadı. Gaziantep'te barınan Suriyelilerin büyük bir çoğunluğunu Halep ve çevresinden gelen sığınmacılar oluşturuyor. Şu an bir sorun yok ama nereye kadar? Paraları bittikten sonra ne olacak? Paraları biterse yarın şehirde gasp olur, huzursuzluk olur. Aç olan insan her şeyi yapar" diye konuştu.

Belediye olarak Suriyeli bin çocuğa, 90 öğretmenle eğitim verdiklerini belirten Güzelbey, toplantı vesilesiyle sığınmacıların durumları konusunda çalışma grubu oluşturulmasını ve yol haritasının belirlenmesini talep etti.

Şahinbey Belediye Başkan Yardımcısı İlyas Bulduk, Türk ailelerin Suriyeli ailelerle 'kardeş aile' olabileceği önerisini getirerek, bu uygulamanın Suriyelilere yönelik gerçekleştirilen kamu harcamalarını da azaltacağını anlattı. Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici ise, Türkiye'de kayıtlı, pasaport girişli ve kaçak olmak üzere üç farklı Suriyeli grubun yaşadığını, kayıtsız barınanların sayısının tespit edilmeye çalışıldığını kaydetti. Binici, Suriyeli sığınmacıların durumu ile ilgili hemen bir çalışma grubu oluşturacaklarını da aktardı. Kurulda hazır bulunan katılımcılar ise, sığınmacıların kente adaptasyonu, iş imkanlarının sağlanması, gıda ve sağlık sorunlarının giderilmesi konusunda görüş bildirdi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kent Konseyi Suriyeli Misafirleri Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement