Kayıp Yakınları Faillerin Peşinde - Son Dakika
Güncel

Kayıp Yakınları Faillerin Peşinde

Kayıp Yakınları Faillerin Peşinde

Kayıp Yakınları, Gözaltında Kaybedildiğini İddia Ettikleri Yakınlarının Faillerinin Bulunmasını İstediler.

03.07.2010 19:05

Kayıp yakınları, Galatasaray Meydanı'nda toplanarak, gözaltında kaybedildiğini iddia ettikleri yakınlarının faillerinin bulunmasını istediler.

İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri ve Cumartesi Anneleri tarafından gözaltında kaybedildiğini iddia ettikleri yakınları için başlatılan eylem 275'inci haftasında da devam etti. Ellerinde yakınlarının fotoğraflarıyla Galatasaray Meydanı'nda biraraya gelen grup, burada 15 dakikalık oturma eylemi yaptı.

Daha sonra konuşan kayıp yakını Döndü Erbil, gerçek sorumluların cezalandırılması gerektiğini kaydederek, "Biz karanlık insanların yargılanmasını istiyoruz. Kaç yıldır bu olayın peşindeyiz. Bu insanlar bulunmadığı sürece yetkililer başlarını yastığa nasıl rahat koyabiliyor? Bizim acımız sorumlular yakalandıktan sonra dinecek" dedi.

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Semra Arcan da 30 yıl önce gözaltında kaybedildiği öne sürülen İngilizce Öğretmeni Ali Uygur'un ablası Şermin Uygur'un yazdığı mektubu okudu. Mektupta, Adana'da gözalıtna alınan Uygur'un Mersin Emniyet Müdürlüğü'nde işkence sonucu öldürüldüğü, olayın görgü tanıklarının dahi dinlenmediği belirtilerek, "Hiçbir sonuç alınmadı, dosyalar yok edildi. Ali, inaçları uğruna kaybedildi. Bir değil bin asır geçse de Ali'mizi unuturamayacaklar" denildi.

İHD İstanbul Şubesi Başkanı avukat Boğa da, "Emniyet Genel Müdürlüğü yıllardır bulunamayan kayıplar için hazırladığı proje kapsamında 2005 yılından önce kimsesziler mezarlıklarına gömülen bin 373 kişinin mezarının açılarak, DNA örneğinin alınmasını istedi. Bu projenin gözlatında kaybedilenleri de kapsayıp kapsamadığını konusunda ise bir netlik yok. 1995 yılında İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Algan Hacaloğlu, 1.5 yılda İstanbul'da kimliği belirlenemeyen 290 kişinin kimsesizler mezarlığına gömüldüğünü, bunlardan 80 kişinin işkence sonucu ölüdüğünün çok açık olduğunu söylemişti" diye konuştu. Grup, açıklamaların ardından olaysız dağıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kayıp Yakınları Faillerin Peşinde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement