Karabük'te Raylı Sistemler Çalıştayı Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Karabük'te Raylı Sistemler Çalıştayı Yapıldı

Karabük\'te Raylı Sistemler Çalıştayı Yapıldı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından "1.Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Çalıştayı" gerçekleştirildi.

11.10.2012 17:39

Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından "1. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Çalıştayı" gerçekleştirildi.

Karabük Üniversitesi tarafından "1. Uluslararası Raylı Sistemler Mühendisliği Çalıştayı" Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda gerçekleştirilirken, çalıştaya; Karabük Valisi İzzettin Küçük, Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, Devlet Demir Yolları Genel Müdürü Süleyman Karaman, KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı Nutullah Yolbulan, KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel, İstanbul Ulaşım Genel Müdürü Ömer Yıldız, TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı ve

çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından müzik dinletisiyle başlayan çalıştayda açılış konuşmasını KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal yaptı. Üniversitenin bugünlere gelmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Uysal, gerçekleştirilen çalıştayı önemsediklerini söyledi. Raylı sistemlerde yüzde 51 yerli malı kullanma şartı olduğunu belirten Uysal, raylı sistemlerle ilgili birçok yatırım yapılmaya başlanacağını kaydetti. Uysal, "Makine Mühendisliğine bağlı bir program olarak açtık. Raylı sistemler mühendisliğinden mezun olan öğrenciler Makine Mühendisliğinin hak ve yetkilerini kullanabilecekler. Bir yıl hazırlık sınıfı okuduktan sonra 4 yıl akademik çalışma neticesinden mezun olacaklardır. Eğitim öğretim döneminde makine mühendisliğinin almış oldukları tüm dersleri alarak, yol yapımı, sinyalizasyon, lokomotif tasarımı gibi birçok dersi alarak üniversitemizden mezun olacaklar. Mezun olabilmeleri için sistemi tamamen yük taşımacılığı biri de insan taşımacılığı olarak sinyalizasyonuna varana kadar iki tane projeyi yapmadan üniversitemizden mezun olma şansları yok" dedi.

Devlet Demir Yolları Genel Müdürü Süleyman Karaman ise çalıştayın yapılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, "Hiçbir kalkınma hamlesi eğitim olmadan başarıya ulaşamazlar. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında bir yandan demir yolu yapılırken, diğer yandan demiryolları ile ilgili her alanda düzenlenmeler gerçekleştirilirken, diğer yandan çırak yetiştirilmiştir. Demiryolları olarak bu dönemde yapılan yollar için çok mutluyuz. Artık yollarda zoraki yürümeye çalışan araçlar değil, yeni araçlar olacak. Hedefimiz 2008-2009 yılında hızlı treni Türkiye'ye getirmekti, bunu başardık. Türkiye, hızlı tren işletmeciliği yapan dünyada 8, Avrupa'da 6'ıncı ülke. Türkiye 2023 yılında gelişmişlik açısından dünyada ilk 10'a girmeyi hedefledi. Biz de Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılında ülkemiz ile birlikte dünyada ilk 10'a girmek istiyoruz. Yüksek hızlı trende bunu başardık. Ray üretiminde de iyiyiz. Dünyada şu anda 7 ray üreticisi var bunlardan birisi KARDEMİR. Teker ve sinyalizasyonda da ilk 10 içindeyiz. Adapazarı'nda hızlı tren fabrikası yapılıyor, hızlı tren üretiminde de ilk 10 içinde olacağız" diye konuştu.

Karabük Valisi İzzettin Küçük de, raylı sistemlerin ekonomikliği ve güvenliği açısından önemli bir ulaşım sistemi olması dolayısıyla bütün dünyada hızla gelişmekte olduğunu kaydetti. Küçük, "Ülkemizde Raylı Sistemler alanındaki büyük yatırım hedefleri doğrultusunda çalışmalar yapmaktadır. Bugün hızlı trenler uçakların hızının yüzde 60'ına yaklaşarak hızlı ulaşım açısından hava taşımacılığı ile rekabet edebilecek düzeye doğru ilerlemektedir. Ülkemiz 2023 hedefi olarak ihracatını 500 milyar dolara çıkartmayı benimsemiştir. İhraç edilecek ürünlerin sadece karayolu ile taşınması mümkün olamayacağından raylı sistemler iyi bir alternatif bir çözüm olmaktadır. Hedeflenen kalkınmayı sağlamak için ürünlerin ve bu ürünleri üretmekte kullanılacak hammaddenin güvenli ve ekonomik taşınabilmesi için ülkemizin Batı'dan-Doğu'ya, Kuzey'den-Güney'e demiryolları ile bağlanması amaçlanmalıdır ki, bu amaca yönelik atılımları müşahede ediyoruz.

Ürün ve hammadde taşınmasının yanında yolcu taşımacılığı da önemli olup, hızlı ve güvenli ulaşım imkanları sayesinde iş gücünün büyük şehirlere taşınması ile oluşan dengesiz şehirleşmenin de önüne geçilebilecektir. 2001 yılında Türkiye' deki yolcu ve yük taşıması raporlarına göre yolcu taşımasının yüzde 95'i karayolu, yüzde 3'ü demiryolu ve yüzde 2'si havayolu ile yapılmaktadır. Bunun yanında yük taşımasının yüzde 90'ı karayolu, yüzde 5'i demiryolu ve yüzde 5'i denizyolu ile gerçekleştirilmektedir. Bu rakamlara bakıldığında ülkemizde demiryolu taşımacılığının ne kadar az olduğu görülmektedir. Bu rakamlar bizlerin harekete geçirmeli ve yük ve yolcu taşımacılığının daha hızlı, daha ekonomik ve daha güvenli olan raylı sistemlere kaydırılması yönündeki çalışmalarımızı hızlandırması gerekmektedir. Karabük Üniversitesi'nde kurulan Raylı Sistemler Mühendisliğinin ülkemizin stratejik hedefleri açısından önemi daha da anlaşılmaktadır. Biz valilik olarak üniversitemizin atılımlarını takdir ederek, rektörümüzün ve akademisyenlerimizin çalışmalarını destekliyoruz ve desteklemeye de devam edeceğiz.

Mevcut demiryolu projelerine ek olarak, Sakarya-Düzce-Bolu-Zonguldak-Karabük-Kastamonu- Havza demiryolu projesinin yapılmasını öneriyor ve önerdiğimiz bu proje ile batı Karadeniz Bölgesinin Batı'da İstanbul, Doğu'da Samsun limanlarına demiryolu ile bağlanması sayesinde bölgenin kalkınmasına katkı sağlanacağına inanıyoruz. Özellikle KARDEMİR A.Ş.'nin ve Karabük'teki diğer haddehane ve çelik üreticilerinin ürünlerinin hızlı ve ekonomik olarak, bu ürünleri yoğun olarak tüketen sanayi ve ticaret bölgemiz olan Marmara bölgesine ulaştırılmasını önemsiyoruz. Bu projeyle Marmara Bölgesine sıkışmış olan ağır sanayinin daha doğudaki Bolu, Zonguldak Karabük ve Kastamonu illerine kaydırılması da sağlanabilecektir. Özellikle yüzde 70'i ormanla kaplı olan Karabük'te ulaşım imkanlarının çeşitlendirilmesi ile orman endüstri sanayinin de gelişmesinin önü açılacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından Karabük Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Salonu'nda Hicaz Demiryolu Sergisi de açıldı. - KARABÜK

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Karabük'te Raylı Sistemler Çalıştayı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement