Kalp Romatizması En Çok Kadınları Etkiliyor - Son Dakika
Güncel

Kalp Romatizması En Çok Kadınları Etkiliyor

Kalp Romatizması En Çok Kadınları Etkiliyor

Kardiyoloji Uzmanı Dr.

10.04.2013 14:42

Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Ateş, özellikle kadınlarda görülen romatizmal rahatsızlıkların kalp ve kapakçıklarda hasara neden olabileceğini belirtti.

Özel Medline Antalya Hastanesi'nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Ateş, romatizmanın kalp ve kalp kapakçıklarında oluşturduğu hasara bağlı, kapakçıklar ve kalpte görülen işlev bozukluğuna kalp romatizması dendiğini belirtti. Daha çok kadınlarda görülen kalp romatizması sonucu ortaya çıkan hastalığa mitral darlığı veya mitral stenoz adı verildiğini kaydeden Dr.Ateş, şöyle konuştu: "Kalp kapakçıklarından en çok etkilenen ikinci kapak ise aort kapağıdır. Bu kapakların birinde veya birden fazlasında darlık (stenoz) veya yetmezlik veya her ikisi bir arada bulunabilir. Kalp romatizmasının nedeni; bademcik, boğaz gibi üst solunum yollarında ve eklemlerde iltihaplanmaya neden olan bakterilerden kaynaklanan romatizmanın tedavi edilmemesi ile kalp kapakçıklarına kadar ulaşmasıdır."

KALP ROMATİZMASI BELİRTİLERİ

Özel Medline Antalya Hastanesi'nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Ateş, kalp romatizmasının belirtilerini, "Nefes darlığı, çarpıntı, halsizlik, kuru öksürük, sık sık soğuk alma, morarma, el ve ayaklarda üşüme ve yorgunluk" olarak açıkladı. Kalp romatizmasının romatizma çeşitleri içinde en tehlikeli görüleni olduğu için vakit kaybetmeden uzman kontrolüne başvurulması gerektiğini kaydeden Dr. Ateş, "Tedavinin başarısını garantileyen ilk şart ise erken teşhistir" dedi.

Kalp romatizmasının en önemli tedavisinin istirahat ve vücudu yeni mikrobik enfeksiyonlardan korumak olduğunu anlatan Ateş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kalp romatizması tedavisinde genellikle aspirin ve depo-penisilin enjeksiyonu kullanılır. Ancak, birçok kişi de penisiline karşı aşırı hassasiyet bulunduğu için tedaviden önce mutlaka alerji olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Eğer kalp romatizması akut bir şekilde seyrediyor ise, hekim kortizon tedavisine de başlayabilir. Romatizmal kapak hastalıklarının periyodik olarak izlemi çok önemlidir. Müdahale zamanı gelen kapak hastalıklarında mitral balon uygulamasıyla daralan kapak genişletilebilir. Ayrıca, ileri yaşta başka ağır hastalıklar nedeniyle ameliyat şansı olmayan aort darlığı hastalığında kapaklı stent işlemiyle ameliyatsız tedavi şansı bulunmaktadır." - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kalp Romatizması En Çok Kadınları Etkiliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement