Kadınlar Eşitlik İçin Yürüdü - Son Dakika
Güncel

Kadınlar Eşitlik İçin Yürüdü

Kadınlar Eşitlik İçin Yürüdü

Türk Kadını'na Seçme ve Seçilme Hakkının tanınmasının 80'inci yıl dönümünde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bir dizi etkinlik düzenlendi.

05.12.2014 15:17  Güncelleme: 15:27

Türk Kadını'na Seçme ve Seçilme Hakkı'nın tanınmasının 80'inci yıldönümünde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bir dizi etkinlik düzenlendi.

Günün ilk töreni Cumhuriyet Alanında Atatürk Anıtı önünde gerçekleşti. Çok sayıda sivil toplum örgütü kadın kuruluşunun yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Türkegül Kocaoğlu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, CHP İzmir Milletvekili Hüyla Güven de kutlamalara katıldı. Anıta çelenk konulmasının ardından günün anlamını belirten ilk konuşmayı İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Sema övgün yaptı. Övgün 5 Aralık 1934 yılında seçme ve seçilme hakkına kavuşan kadınların 80 yıldır 'haklarına sahip çıkmak' için zorlu bir mücadele verdiğini belirtti.

İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Kızbes Aydın, 5 aralık 1934 kadınların demokrasiye ilk adımlarını attığı bu günün Cumuhuriyetin Kuruluş tarihi kadar önemli olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Bugün Cumhuriyet ve demokrasiyi birlikte kutluyoruz. Fakat bugüne baktığımızda o yıllarda kazanılmış haklarımız elden gidiyor. Kadına 3-4 çocuk doğurtup kadınların evlerine hapsedilmesine siyaset yaşamındaki azlığına bu gün ne diyeceksin? İzmir Kadın Hakları konusunda şanslı bir şehir. En çok daire başkanı kadın, şube müdürleri İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde çalışıyor. Buradan Aziz başkanımı kutluyorum."

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da şunları söyledi,

"Eğer kadın eve kilitlenir, çocuk bakmakla, kocalarını beklemekle sorumlu olursa, İzmir'in diğer kentlerden farkı kalmaz. Eve kapanan kadınlara sesleniyorum. Siz bireysiniz. Siz en az babanız, erkek kardeşiniz ve kocanız kadar yaşam hakkınızı, girişimcilik hakkınızı kullanmak ve bunun için mücadele etmek zorundasınız. Sadece eşinizin, babanızın müsaade ettiği kadar hayata girmeniz, bu çağın işi değildir. Önce sizlerin baş kaldırması gerekir. Baş kaldıracaksınız ki, ülke çağı yakalasın. Girişimci kadınlarımız bürokraside, özel sektörde her aşamada çalışıp görev alıyorlar ancak siyaseti yürütemiyor. Çünkü erkekler siyaset mesleğini kilitliyorlar, kadının önünü açmıyorlar. Kadına fırsat vermiyorlar. Seçim zamanları 'aman kadınlar darda kaldık, siz kapıları çalabilirsiniz' demekle bu işler olmaz. Bugüne kadar siyasetçilerin yaptığı bu. Aday erkeklerden kadınlara sıra gelmiyor. Geçen dönem İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'ndeki 4 olan kadın sayımızı 20'nün üstüne çıkardık. Büyük ilçelerden en az 2, küçük ilçelerden en az bir tane istiyorum diye söyleye söyleye ağzımda tüy bitti; ancak 20'ye gelebildim. 30'u bulamadım. Mutlaka ve mutlaka siyasetin direksiyonuna kadınların geçmesi gerekiyor. Hem eylemimde, hem duruşumda bunun sürekli yanındayım. Bu konuşmayı tüm içtenliğimle, samimiyetimle yapıyorum."

Törenin ardından kadınlar kortej oluşturarak diğer etkinliklerin gerçekleşeceği Fuar İsmet İnönü Sanat Merkezine kadar Belediye Bandosu'nun çaldığı şarkı ve maraşlarla yürüdü.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kadınlar Eşitlik İçin Yürüdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement