Kadın Fotoğrafçıların Gözünden Serhat İlleri - Son Dakika
Güncel

Kadın Fotoğrafçıların Gözünden Serhat İlleri

Kadın Fotoğrafçıların Gözünden Serhat İlleri

Serhatkalkınma Ajansı'nın (SERKA) davetlisi olarak Kars ve Ardahan'a gelen, aralarında akademisyen ve belgeselcilerin bulunduğu 11 kadın fotoğrafçı ve yazar, 'Büyüleyici ve masalsı bir coğrafya' olarak nitelendirdikleri iki kentin tarihi, turistik ve sosyal yaşamını görüntülemek için deklanşöre bastı.

04.03.2016 11:25

Serhatkalkınma Ajansı'nın (SERKA) davetlisi olarak Kars ve Ardahan'a gelen, aralarında akademisyen ve belgeselcilerin bulunduğu 11 kadın fotoğrafçı ve yazar, 'Büyüleyici ve masalsı bir coğrafya' olarak nitelendirdikleri iki kentin tarihi, turistik ve sosyal yaşamını görüntülemek için deklanşöre bastı. Çıldır Gölü'nde köylülerin Eskimo usulü balık avını izleyen fotoğrafçılar, en iyi anı yakalamak için birbirleriyle yarıştı.

Yörenin tanıtımı Türkiye'nin önde gelen kadın fotoğraf sanatçıları, üniversitelerin fotoğraf bölümündeki akademisyenler ile belgeselci ve yazarlardan oluşan 11 kadın, SERKA tarafından organize edilen 'Kadın Fotoğrafçıların Gözünden Serhat İlleri' adlı program kapsamında Kars'a geldi. Üç günlük program için kente gelen Belgeselci Bilge Egemen, Oyuncu ve yazar Pelin Batu, Fotoğraf Sanatçısı ve Senarist Ebru Ceylan ile Fotoğraf Sanatçıları Defne Sesin Okay, Bennu Gerede, Ayten Hatice Yılmaz, Sezgi Olgaç, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinden Yrd. Doç. Dr.Tuğba Taş, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Gülbin Özdamar Akarçay, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden Nihal Gündüz ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden Derya Kılıç ilk olarak Türkiye- Ermenistan sınırında bulunan Ani Antik Kenti'ni gezdi. Tarihi 5 bin yıl öncesine dayanan antik kentte bulunan bütün tarihi kalıntıları gezen kadın sanatçılar, üç saat boyunca fotoğraf çekti. Daha sonra merkeze bağlı Kozluca Köyü'ne geçen fotoğrafçılar köydeki kadınlarla sohbet etti ve sosyal yaşamı ölümsüzleştirdi.

AŞIKLARI DİNLEDİLER, KIZAK TURU ATTILAR, CİRİT İZLEDİLER

Kars'a dönen kadın fotoğrafçılar, Aşıklar Otağı'nda Aşık Günay Yıldız ile Ilgar Çiftçioğlu'nun dinletisini izledi. Programın ikinci gününde Selim İlçesi'ne bağlı Hasbey Köyüne giden sanatçılar, Kars- Ankara seferini yapan Doğu Ekspresi görüntüledi ve ardından objektiflerini bu kez köy yaşamına çevirdi. Özellikle köydeki kadınların günlük yaşamını görüntüleyen fotoğrafçılar, daha sonra köy gençlerinin kıyasıya yarıştıkları atlı cirit müsabakasını izledi.

ÇIKDIR'DAKİ BALIK AVI

Kars-Ardahan arasında bulunan buzla kaplı Çıldır Gölüne geçen kadın fotoğrafçılar, göl kıyısında bulunan köylülerin Eskimo usulü balık avını izledi ve en iyi anları yakalamak için çaba harcadı. Grup, daha sonra buzlu göl üzerinde atlı kızak turu atarken bu macerayı da görüntüledi. Gün batımında Çıldır İlçesi'ndeki Şeytan Kalesi'ne çıkan fotoğrafçılar, tarihi bilinmeyen ve orta çağ şatolarını anımsatan kalenin ardından Kars Kalesi, tabyalar, 12 Havariler Kilisesi, Aleksandr Nevski Kilisesi, Hayvan Pazarı, tren garı ile Rus mimarisiyle yapılan evleri gezdi.

'BÜYÜLEYİCİ VE MASALCI BİR COĞRAFYA'

Kadın fotoğrafçılar, Kars ve Ardahan'ın 'büyüleyici ve masalcı bir coğrafya' olduğunu belirterek, yaz aylarında da tekrar bölgeye gelmek istediklerini söyledi. Fotoğraf Sanatçısı ve Senarist Ebru Ceylan, "Kars benim için çok ilham verici bir kent. Mimari, coğrafi ve insani açıdan büyüleyici bulduğum kent, aynı zamanda fotoğrafik açıdan da verimli ve etkileyiciydi" dedi.

Belgesel yönetmeni Bilge Egemen tarafından çekimleri yapılan 'Kadın Fotoğrafçıların Gözünden Serhat İlleri' programı belgesel haline getirilerek televizyonlarda yayınlanacak ve çekilen fotoğraflar sergi haline getirilerek sosyal sorumluluk projelerinde kullanılacak. - Kars

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kadın Fotoğrafçıların Gözünden Serhat İlleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement