İzmirli Balıkçıların Temsilcisi Hasan Eser'in Açıklaması - Son Dakika
Güncel

İzmirli Balıkçıların Temsilcisi Hasan Eser'in Açıklaması

İzmirli Balıkçıların Temsilcisi Hasan Eser\'in Açıklaması

İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkan Vekili Hasan Eser, "CHP ile AKP'nin gereksiz çekişmeleri yüzünden Su Ürünleri Kooperatiflerimiz artık iflasın eşiğine gelmiştir" dedi.

05.01.2012 00:30

İzmir Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkan Vekili Hasan Eser, "CHP ile AKP'nin gereksiz çekişmeleri yüzünden Su Ürünleri Kooperatiflerimiz artık iflasın eşiğine gelmiştir" dedi.

Balıkçı barınaklarının, Su Ürünleri Kanunu ve Balıkçı Barınakları Yönetmeliğine uygun olarak ilgili bakanlıkların olumlu görüşü ile Maliye Bakanlığı tarafından Su Ürünleri Kooperatiflerine kiralandığını anlatan Eser, Kooperatiflerin barınak işletmesinden elde ettiği gelirle ayakta durmaya çalıştığına dikkat çekerek, barınak işleten su ürünleri kooperatiflerinin barınaklara ödediği kira miktarı haricinde yine barınaktan elde ettiği yıllık gayri safi hasılasının % 10'unu her yıl hazineye yatırmakla yükümlü olduğunu ve bu uygulama sayesinde kooperatiflerin artık iflasın eşiğine geldiğini söyledi.

"Bir koyundan iki post çıkarırcasına hem kira ve hem de %10 katkı payı alınması haksızlıktır ve Anayasamızın 10 uncu maddesindeki eşitlik ilkesiyle de bağdaşmamaktadır" diyerek sözlerini sürdüren Eser, " Türkiye'de balıkçılık sektörümüzün ne durumda olduğu ortadadır. Kooperatiflerimiz borç batağında olan balıkçılarımızdan doğru düzgün barınak barınma ücreti tahsil edememesine rağmen, barınak kiraları ile birlikte, kooperatiflerin barınak içersinde elde ettiği tüm brüt gelirinin %10'unun hazineye yatırmaktadır. Su ürünleri kooperatiflerimiz devlete adeta 'sorma ver' parası ödemektedir" diye konuştu.

CHP'li Eski Muğla Milletvekili Gürol Ergin'in Balıkçı barınakları konusunda TBMM'ne bir önerge verdiğini hatırlatan Eser, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Sayın Ergin'in verdiği önerge Meclis gündemi sırasına alınıp görüşülmesi konusunda TBMM'nde oy çokluğu ile kabul edilmiştir. Ancak, bir türlü Mecliste görüşülme sırası gelemeyen önerge aradan 3 yıl geçmesine rağmen halen görüşülmeyi beklemektedir. Artık kooperatiflerimizin dayanacak gücü kalmamıştır. Bu nedenle de bundan kısa bir süre önce süreci hızlandırmak adına AK Partili İzmir Milletvekillerimizden birine derdimizi anlattık. Bize; 'Biz CHP'nin meclise taşıdığı önergelere sıcak bakmıyoruz' dedi.

Üzüldük, çünkü mesele AK Parti, CHP meselesi değil, bu ülkenin en önemli gelir kaynaklarından biri olan balıkçılık camiasının meselesidir. Ayrıca ben İzmirli Balıkçıların Sür-Koop Ankara Temsilcisi olarak 12 Haziran seçimleri öncesinde Foça İlçemizi ziyaret eden AK Parti İzmir Milletvekilleri Sayın Binali Yıldırım ile Sayın Aydın Şengül'e içinde bu sıkıntımızın da yer aldığı Türk Balıkçılığını tanıtan sorunlarını anlatan ve çözüm önerilerini dile getiren birer dosya hazırlayarak kendilerine sundum. Dosya verdiğim vekillerimiz 'Mutlaka ilgileneceğiz' dediler. Ama ben okuduklarını bile düşünmüyorum. Hiçbiri seçildikten sonra bir daha bize geri dönmediler. Muhalefet partilerinin milletvekilleri gün aşırı bizleri telefonla arayıp 'sorunlarınızı bize iletin meclis gündemine taşıyalım' diyor. İktidar partisinin vekilleri ise seçimden seçime yanımıza uğruyor. Bu anlamda Ana muhalefet partisi sıkıntımız konusunda meclise önerge vererek bizlerin nezdinde üzerine düşen görevi yerine getirmiştir. Artık kooperatiflerimizin kaderi iktidar partisi vekillerinin elindedir. AK Parti'nin İzmir Milletvekillerinden medet ummadığımız için diğer vilayetlerimizin Ak Parti'li vekillerine Kooperatiflerimiz adına buradan sesleniyorum. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Bir an önce sorunumuzu çözmenizi istiyoruz. Belki de balıkçılık camiasını sevmiyor da olabilirsiniz. Ancak, sizler Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Biz yaratılanı yaratandan ötürü seviyoruz' sözünden yola çıkarak bizlere de yaratandan ötürü yardımcı olmalısınız."

- İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İzmirli Balıkçıların Temsilcisi Hasan Eser'in Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement