İzmir'de 'Benim İçin İnsan Hakları' Projesi - Son Dakika
Güncel

İzmir'de 'Benim İçin İnsan Hakları' Projesi

İzmir\'de \'Benim İçin İnsan Hakları\' Projesi

Konak Kaymakamı Ahmet Önal, insan haklarını hâla tam olarak kavrayamadığımızı söyledi.
Önal, Finansmanı Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından sağlanan Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Projesi kapsamında AB hibesi kazanmaya...

06.12.2013 16:35

Konak Kaymakamı Ahmet Önal, insan haklarını hala tam olarak kavrayamadığımızı söyledi.

Önal, Finansmanı Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından sağlanan Demokratik Vatandaşlık ve İnsan Hakları Eğitimi Projesi kapsamında AB hibesi kazanmaya hak kazanan 'Benim İçin İnsan Hakları' (Human Rights For Me) Projesinin bilgilendirme toplantısında konuştu. Bilgilendirme toplantısının açılışını yapan Kaymakam Önal, projenin insan hakları alanında bilinç oluşturmada önemli bir rol üstleneceğini belirterek şöyle konuştu: "İnsan Hakları mücadelesinde Atatürk'ün liderliğindeki Kurtuluş Savaşımız çok önemli. Yakın geçmişte Arap Baharı'nda bazı ülkelerde insan haklarının nasıl elden geri alındığını gördük. İnsan haklarını biz tam kavrayamadık. Birbirimize insan hakları alanı yaratmamız ve bu alanı vermemiz gerekir. 1945'te BM kuruldu. İnsan Hakları Beyannamesi'nin açıklanmasının üzerinden 50 yıl geçti. Ama BM daimi üyeleri insan haklarını ilgilendiren konuları veto edebiliyor. Kişilerin kendilerini başkalarının yerine koyması önemli. Türkiye'de genel olarak proje yapmak zordur. Kamu kurumlarında proje yürütmek zor bir şeydir. Milli eğitim sistemimizin aşırı merkeziyetçi olması belli sınırların dışına çıkmayı zorlaştırıyor. Öğretmenlerimize teşvik verilmiyor. Onlar için motive edici bir unsur yok. Bu açıdan bu proje oldukça önemli. Başlığı da çok güzel. Benim İnsan Hakları sözü çok güzel. Biz bu hakkı almalıyız, bu hakkı sahiplenmeliyiz."

AMAÇ İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ KONUSUNDA SİVİL TOPLUMDA FARKINDALIK OLUŞTURMAK

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü Avrupa Birliği (AB) Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Canan Balkır, 18 ay sürecek İnsan Hakları Eğitimi ve Demokratikleşme eğitiminin başta öğretmenler ve öğrenciler olmak üzere tüm toplumda bu konularda hassasiyet oluşturulması için önemli bir adım olduğunu söyledi.

Prof. Canan Balkır, insan hakları eğitiminin bu alanda büyük mesafe katetmiş olan gelişmiş AB ülkelerinde bile yoğun bir biçimde verildiğine dikkat çekerek, insan hakları bilincinin sivil toplumda oluşturulacak farkındalık ve hassasiyetle başarıya ulaşacağını belirtti.

DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARINI ÖNCE KENDİMİZ İÇİN İSTEMELİYİZ

Demokrasi ve insan haklarını önce kendimiz için istersek başkaları için de istemiş olacağımızı anlatan Prof. Balkır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Projeyle demokratik vatandaşlık ve insan hakları konusunda bilgi düzelerinin artırılması için pilot olarak Konak'ta uygulayacağız. Demokrasi ve insan haklarını önce kendimiz için istersek başkaları için de istemiş oluruz. İnsan haklarının korunmasıyla ilgili okul yılları son derece önemli. İnsan hakları bilincinin oluşturulmasında öğretmenlerin güçlendirilmesi kurumların güçlendirilmesinden daha önemlidir. Bu eğitim projesinde hep birlikte birçok şeyi tartışabileceğiz. İnsan hakları eğitimi Avrupa ülkelerinde de yoğun bir biçimde veriliyor. Biz Fransa ya da İngiltere'de değiliz ve kendimize dair sorunlarımız var. Demokratikleşme ve insan hakları eğitimi sadece kurumlar aracılığıyla oluşturulamaz. Sivil toplumun farkındalık ve hassasiyetinin oluşturulması son derece önemlidir."

Benim İçin İnsan Hakları Projesi'nin araştırmacılarından Hasan Ferhat Güngör de, proje sonunda öğrencilerin öğrendiklerini şiir, resim, fotoğraf, kısa öykü gibi sanat eserleri yoluyla uygulama alanına taşıyacağını ve proje katılımcısı öğrencilerin proje ortağı Hollanda'nın Hage kentine götürüleceğini söyledi.

Güngör, projenin temel maksadının öğrencilerimizde insan hakları ve demokrasi konusunda farkındalık oluşturmak olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Demokrasi ve İnsan Hakları dersinde yeni öğretim teknikleri hayata geçirilecek. Öğrencilerin insan haklarına ilişkin deneyimleri resim, şiir, kısa öykü ve sanat yoluyla dışa vurmaları sağlanacak. Öğrencilerin ortaya koyduğu yapıtlar bir yarışmayla ödüllendirilecek. Hollanda'nın Hage'ye ziyarete gönderilecek."

Demokratik vatandaşlık için insan hakları konusunda farkındalık ve bilgi düzeyinin öğretmenler, öğrenciler ve toplumda artırılması amacıyla hayata geçirilecek olan proje kapsamında Konak'ta bulunan 21 meslek lisesinde görevli 42 öğretmen, yaklaşık 450 öğrencinin insan hakları ve demokratik vatandaşlık alanında eğitilecek. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İzmir'de 'Benim İçin İnsan Hakları' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement