İzmir Büyükşehir Davasında Karşı Atak - Son Dakika
Güncel

İzmir Büyükşehir Davasında Karşı Atak

İzmir Büyükşehir Davasında Karşı Atak

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile belediye bürokratları ve sendika temsilcilerinin 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek' suçlamasıyla yargılandığı davada ilginç gelişmeler yaşanıyor.

05.06.2012 16:40

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile belediye bürokratları ve sendika temsilcilerinin 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek' suçlamasıyla yargılandığı davada ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Haksız ve uzun tutukluluk sürelerini gerekçe gösteren bazı üst düzey bürokratlar davayı AİHM'e taşıdı. Çete lideri olarak 397 yıl hapis istemiyle tutuksuz yargılanan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun avukatları ise, soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Birol Çengil'i Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) şikayet için hazırlanıyor. Bu hafta sonu dilekçeleri HSYK'ya gönderecek olan avukatlar, soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Savcı Birol Çengil tarafından hazırlanan iddianamenin mahkeme tarafından kabul edildiğini ancak, devam etmekte olan davayla ilgili savcının soruşturmayı açık tutmasının yasaya aykırı olduğunu gerekçeler arasında gösterecek. Gerekçeler arasında ayrıca, yapılan teknik takiplerin de yasaya aykırı olduğu belirtilecek.

BAŞKAN KOCAOĞLU İDDİANAMENİN İLK SIRASINDA YER ALMIŞTI

İzmir Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Birol Çengil tarafından hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yolsuzluk ve çete davasının 300 sayfalık iddianamesi İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. İddianamenin ilk sırasında çete lideri olmakla suçlanan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu için 33

eyleme karıştığı iddiasıyla 397 yıl, örgüt yöneticisi olmak suçundan Genel Sekreter Vekili Pervin Şenel Genç hakkında 269 yıl, eski genel sekreter Sait Ersu Hızır için de 117 yıl hapis cezası istenmişti.

Savcı Çengil, dava açılmasına rağmen soruşturmayı açık tuttu. Dava kapsamındaki suçları gerekçe göstererek dinlemeleri ve teknik takipleri sürdürmeye devam etti.

TAHLİYE OLAMAYINCA AİHM'E ŞİKAYETTE BULUNDULAR

İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik operasyonda tutuklanan çok sayıda bürokrat, 10 gün süren dava sonunda tahliye bekledi. Mahkeme heyeti, sanıklarını dinledikten sonra 22 tutuklu sanıktan sadece ikisini tahliye etti. Bu da diğer tutuklu sanıkların tepkisine neden oldu. Davanın ardından tutuklu çok sayıda bürokrat, avukatları aracılığı ile davayı AİHM'e taşıdı. Haksız şekilde suçlandıklarını, tutukluluk süresinin uzun tutulmasını ve bazı yasal haklarının elinden alındığını gerekçe gösteren bürokratlar, şimdi AİHM'de gelecek cevabı bekliyor.

Bu arada çete lideri olarak 397 yıl hapis istemiyle iddianamenin ilk sırasında yeralan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun avukatları, soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Savcı Birol Çengil'i Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'na şikayet etmeye hazırlanıyor. Açılan ve devam eden davayla ilgili soruşturma dosyasını kapatmayan ve halen bu dava üzerinden dinleme ve teknik takip çalışmalarını sürdüren Çengil'in yasalara uygun davranmadığı gerekçeler arasında yer alacak. Soruşturmayı yürüten savcı Birol Çengil'in HSYK'ya şikayet edileceği konusunu doğrulayan İzmir Barosu Başkan Yardımcısı ve Aziz Kocaoğlu'nun Avukatı Ercan Demir, "Şikayet konusuyla ilgili dilekçelerimizi tamamladık. Bu hafta sonuna doğru Savcı Birol Çengil ile ilgili Yüksek Hakimler ve Savcılar Kurulu'na şikayet dilekçelerimizi vereceğiz. Devam eden davayla ilgili soruşturmanın açık tutulması başta olmak bir çok gerekçe yer alıyor." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İzmir Büyükşehir Davasında Karşı Atak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement