İzmir - Bakan Gönül: Avrupalılar Yıkanmayı Bizden Öğrendi Bakan Gönül İzmir´De...(1) - Son Dakika
Güncel

İzmir - Bakan Gönül: Avrupalılar Yıkanmayı Bizden Öğrendi Bakan Gönül İzmir´De...(1)

İzmir - Bakan Gönül: Avrupalılar Yıkanmayı Bizden Öğrendi
Bakan Gönül İzmir´De...(1)

İzmir'de Referandum Çalışmalarını Sürdüren Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İzmir Mardinliler Derneği'ni Ziyareti Sırasında Referandumda Oylamaya Sunulacak Ombudsmanlık Kurumu Örneğini Verirken, Avrupalıların Yıkanmayı Osmanlı'dan Öğrendiğini Söyledi.

19.08.2010 00:49

İzmir'de referandum çalışmalarını sürdüren Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İzmir Mardinliler Derneği'ni ziyareti sırasında referandumda oylamaya sunulacak ombudsmanlık kurumu örneğini verirken, Avrupalıların yıkanmayı Osmanlı'dan öğrendiğini söyledi.

İzmir Mardinliler Derneği'ni ziyaret ederek Dernek Başkanı Rasim Kahraman ve üyelerle görüşen Bakan Gönül, 12 Eylül Referandumu'nun çok önemli olduğunu ve iyi anlatılması gerektiğini söyledi. Referandumun bir seçim olmadığını ve karıştırılmaması gerektiğini dile getiren Bakan Gönül, "Referandum bir seçim değildir, kaybedeni kazananı olmaz, bir idealin gerçekleşmesi veya gerçekleştirilmemesi söz konusu olabilir. Bu ideal nedir? Türkiye'yi çağdaşlaştırmak, demokratik hale getirmek, halkın daha çok sözünün geçtiği toplum haline getirmek, devleti hak ve adalet içinde yönetmek" dedi.

Referandum ile birlikte getirilen değişikliklerden birinin ombudsmanlık kurumu olduğunu, bunun İsviçre'den örnek alındığını ancak İsviçre'nin de bu uygulamayı Osmanlı'dan aldığını anlatan Bakan Gönül, şöyle konuştu:

"İsviçre'de ombudsmanlık diye bir müessese var, halkın doğrudan kendisine gidebildiği, çözemediği derdine çare aradığı bir yerdir. Bu bize yabancı değil, zamanın İsviçre Kralı Demirbaş Şarl, Ruslar'a yenilince Türkiye'ye sığınıyor ve uzun yıllar Türkiye'de kalıyor. Bakıyor ki, Türkiye'de kadı diye bir adam var, bu sahipsizlerin sahibi, haksızlığa uğrayanların hakkını arayan kişi. Memleketine gidince bunu uygulamaya başlıyor. Memleketine gidince başka şeyler de götürüyor. Mesela Hıristiyan dünyası yıkanmayı bilmezdi. Doğdukları zaman kutsal sayılan suyla yıkanıyorlardı, vaftiz oluyorlardı. Yıkandıkça tesiri geçer, kutsallık kalkar diye, kutsandıktan sonra bir daha yıkanmazlardı. Fransa'da parfüm onun için bu kadar gelişti. Demirbaş Şarl, Türkiye'de baktı ki herkes durmadan yıkanıyor kendi de yıkandı faydalarını gördü. Memleketine gidince yıkanmaya başladı. Memleketinde ona bozulmuş, kutsallığı gitmiş dediler tabi kral olduğu için kendisine bir şey söyleyemediler. Kral birçok şeyi götürürken ombudsmanlığı da götürdü. Türk halkına hizmet için böyle kuruluşu daha önce kanunla kurduk, muhalefet Anayasa Mahkemesi'ne götürdü. Anayasa Mahkemesi bu kanunu Anayasa'da yok diye. Gerekçe, (Bu bir anayasal kuruluştur, anayasada düzenleme yapılmadan kanunla yapmışsınız, iptal ediyorum) dedi. Geliyor şimdi ombudsmanlık kuruluyor, halka hizmet edecek. Daha pek çok düzenleme getiriliyor."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin birçok yerinde getirilecek düzenlemeler hakkında bilgi verdiğini, ardından Ankara'ya dönerek devlet işlerini yoluna koymaya çalıştığını anlatan Bakan Gönül, sorumluluk duygusu ile Türkiye'yi daha ileri götürmek için durmadan çalıştıklarını bunu da kimsenin zorlaması olmadan sadece ülkeye hizmet etmek için yaptıklarını söyledi.

Mardinliler Derneği Başkanı Rasim Kahraman 1994 yılında kurulan derneğin bin 500'e yakın üyesi olduğunu, İzmir'de ise 500 bin'e yakın Mardinli'nin yaşadığını anlatarak, halk oylamasının bilincinde olduğunu ve ona göre hareket ettiklerini anlattı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir - Bakan Gönül: Avrupalılar Yıkanmayı Bizden Öğrendi Bakan Gönül İzmir´De...(1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement