İstanbul'un Hamamları Turizme Kazandırılacak - Son Dakika
Güncel

İstanbul'un Hamamları Turizme Kazandırılacak

İstanbul\'un Hamamları Turizme Kazandırılacak

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Bilgili: "Maalesef bugün Türkler pek hamama gitmiyor. Bunun bazı gerekçeleri var, bu gerekçeleri ortadan kaldırmak için çalışmalar yapacağız"

09.10.2013 14:33

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Türklerin çok fazla hamama gitmediğini belirterek, "Bunun bazı gerekçeleri var, bu gerekçeleri ortadan kaldırmak için çalışmalar yapacağız" dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün Beyoğlu'ndaki merkezinde gerçekleştirilen toplantıda, İstanbul'daki hamamların durumu, işletmelerin sorunları, hamamların kullanımının nasıl artırılabileceği ve turizme nasıl kazandırılabileceği gibi konular ele alındı.

Toplantının ardından, AA muhabirine açıklama yapan İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Bilgili, Türk kültüründe önemli yere sahip olan hamamları turizme kazandırmak istediklerini söyledi.

Bu alanda bazı sorunlar olduğunu dile getiren Bilgili, problemleri çözmek, hamamları kültüre yeniden kazandırmak ve turizm kaynağı yapmak için harekete geçeceklerini belirtti.

Toplantıya tarihi hamamlarda işletmecilik yapan bazı işletme sahiplerini davet ettikleri aktaran Bilgili, "Bu toplantı, çalışmalarımızın ilki olacak. Daha sonra, turizm ürünü haline gelmemiş ancak gelebilecek durumda olan hamam işletmecilerini bu kapsama alarak turizme kazandırmak gibi bir derdimiz var. Yani birinci amacımız; hamam işletmecilerini daha iyi bir hizmet vermeye teşvik etmek, ikincisi; bu kapsama alabileceğimiz diğer hamam işletmelerini de belli bir eğitimden geçirerek bazı arkadaşların tecrübelerinden istifade etmelerini sağlamaktır" diye konuştu.

Bilgili, İstanbul'daki hamamları daha kaliteli hizmet verebilecek hale getirmek istediklerini kaydederek, işletmelerin nitelikli hale getirilmesinin turizme katkı sağlayacağına işaret etti.

Dünyada "Türk hamamı" denilince akla bazı kriterlerin geldiğine dikkati çeken Bilgili, şunları söyledi:

"İşte biz de hamamlarımızı bu kriterlere uydurmak istiyoruz. Türk kültüründe hamam ve hamamcılık önemli bir yere sahiptir. Özellikle bu konuda dünyaya örnek olmuş bir kültürden geliyoruz ama maalesef bugün Türkler pek hamama gitmiyor. Bunun bazı gerekçeleri var, bu gerekçeleri ortadan kaldırmak için çalışmalar yapacağız. Bu nedenle halkımızı da kültürlerini yaşatmaya davet edeceğiz."

"Daha fazla insana ulaşacağız"

Tarihi Çemberlitaş Hamamı işletmecisi Ruşen Baltacı da yürütülen çalışmanın kendisini memnun ettiğini dile getirerek, şimdiye kadar hamamlar konusunda kapsamlı bir çalışmanın yapılmadığını savundu.

Hamamların bazı yapısal sorunlarının bulunduğunu ifade eden Baltacı, öncelikle insan kaynağı, tanıtım sorunu ve kendilerini ifade etme sorunlarını yaşadıklarını vurguladı.

Baltacı, toplantının kendilerini daha iyi ifade etmelerini ve yapısal bazı sorunların çözülmesi konusunda önemli bir başlangıç olacağını anlatarak, sorunları tartışarak daha güzel şeyler yapacaklarını bildirdi.

Tarihi hamamların yenilenmesi ile ilgili bir takım sıkıntıların da bulunduğunu kaydeden Baltacı, sorunların bu tür çalışmalarla aşılabileceğini ifade etti.

Bu çalışmanın kendilerine önemli yararlar sağlayacağını belirten Baltacı, "Öncelikle bu çalışmayla daha fazla insana ulaşabileceğiz. Hamamı daha doğru anlattığımızda, daha fazla insanın hamamı kullanacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul'un Hamamları Turizme Kazandırılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement