İstanbul Müftüsü: "Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet Olsun" - Son Dakika
Güncel

İstanbul Müftüsü: "Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet Olsun"

İstanbul Müftüsü: "Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet Olsun"

İstanbul Müftüsü Doç.Dr.Rahmi Yaran, camilere engelli vatandaşların rahatça gelebilmeleri için çeşitli düzenlemeler yaptıklarını belirterek, "Engelsiz cami, engelsiz ibadet olsun" dedi.

01.10.2012 18:09

İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran, camilere engelli vatandaşların rahatça gelebilmeleri için çeşitli düzenlemeler yaptıklarını belirterek, "Engelsiz cami, engelsiz ibadet olsun" dedi.

İstanbul Müftülüğü Fatih'te Ali Emiri Kültür Merkezinde Camiler Haftası etkinliği düzenledi. Engelli vatandaşların cami giriş çıkışlarında, ibadet için abdest almada karşılaştıkları sorunların konuşulduğu konferansa İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran katıldı.

Fatih'te Ali Emiri Kültür Merkezinde düzenlenen Camiler Haftası etkinliği saat 14.00'te başladı. İstiklal Marşı ve Kur'an okunmasıyla açılan konferansta engelli vatandaşların camilerde karşılaştıkları sorunlar ve bunlara dair çözümler dile getirildi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı konferansta İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran, Caminin hem fert hayatında hem toplum hayatında çok önemli bir yeri olduğunu belirterek, "Camiler müminin, inanan insanın huzur bulduğu, huzura erdiği yerlerdir. Orayı müminler imar ediyorlar. Ayeti kerimede 'Allah'ın mescitlerini Allah'a ve ahiret gününe inananlar, namazı dosdoğru kılanlar, zekatı verenler ve Allah'tan başka kimseden korkmayanlar imar eder' buyuruyorlar. Camiler ömrümüze ömür katan yerlerdir. Onun için bizim ulemamız bir yer cami hüviyetini kazandıktan sonra oranın ila nihayet cami olarak devam etmesine çok önem vermişlerdir. Hayatın merkezi henüz İslam devleti, müesseseleriyle teşkilatlanmış, dağılmamış, tüm müesseseleriyle peygamber efendimiz tarafından temsil ediliyor, dolaysıyla tüm kararlar camide alınıyor" dedi.

Bu, camide bu işlerin hepsinin camide yapılabileceğini gösterdiğini ifade eden Yaran, "Ama camii dışında yapılamayacağını iddia etmeyiz, edemeyiz.

Onun için aynı zamanda camiler cemiyet sorunlarının çözüldüğü yerlerdir. Bizim camilerde engellilere yönelik çalışmalarımız henüz istediğimiz seviyede değil, bu konudaki çalışmalarımız sürüyor. İstanbul'da engelli rampası yapılan cami sayısı 241. 3 bin 149 camimiz var şu an İstanbul'da. Bu sayı içinde daha yüzde 10'u bulamamışız. Engellilerimizin rahatça camiye gelebilmeleri için cami görevlilerimizin özel gayreti gerekiyor. Engel olmasın, engelsiz cami engelsiz ibadet olsun. Rampa ile de iş bitmiyor. Ortopedik özürlüler, araba kullananlar, bununla yaşayanlar, gelen gidenler; bunlar camiye geldiği zaman abdest ihtiyacı varsa abdest ihtiyacını rahatlıkla alabilsin. Abdest öncesi ihtiyaçlarını yine oradan giderebilsin ve camiye rahatlıkla girebilsin. Dolayısıyla en az üç tane safhamız var. Birincisi tuvalet ihtiyacını giderecek erkekler için kadınlar için ayrı ayrı birer tane olması lazım. İkincisi abdest ihtiyacını giderecek. Üçüncüsü caminin içersine rahatlıkla girebilecek" dedi.

Öte yandan, görme engellilerle ilgili İstanbul'da 2 Kuran kursu olduğunu, bunlardan birinin Bağcılar'da, diğeri Sancaktepe'de yer aldığını belirtin Yaran, ikisinin de bayanlara hizmet verdiğini söyledi. Ayrıca Yaran, erkeklere hizmet verecek herhangi bir kursun da henüz olmadığını ancak bu konudaki çalışmaların devam ettiğini, işitme engellilerle ilgili olarak da Zeytinburnu müftülüğünün bir çalışması olduğunu ifade etti. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İstanbul Müftüsü: 'Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet Olsun' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement