İran Heyetinin İzmir Ticaret Odası Ziyareti - Son Dakika
Güncel

İran Heyetinin İzmir Ticaret Odası Ziyareti

İran Heyetinin İzmir Ticaret Odası Ziyareti

İzmir Ticaret Odası Başkanı Demirtaş: "İran’ı dünya nasıl görürse görsün biz dost ve kardeş olarak görüyoruz.

14.01.2014 14:01

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye ile İran arasında karşılıklı büyük fırsatların bulunduğunu söyledi.

İran'ın Bushehr Ticaret, Sanayi, Madenler ve Ziraat Odası Başkanı Ali Akbar Sharifpour, başkanlığındaki 20 kişilik ticaret heyeti İZTO'yu ziyadet etti.

Ziyarette konuşan Demirtaş, İzmir'e "harita üzerinden uzak, duygu olarak yakın" bir kentten heteyeti ağırlamaktan memnun olduklarını belirtti.

İran'ın dünya ile ilişkilerinde yeni bir sürecin başladığı dönemde yapılan ziyaretin büyük önem taşıdığını ifade eden Demirtaş, "İran'ı dünya nasıl görürse görsün biz dost ve kardeş olarak görüyoruz" dedi.

İran ile batı arasında yıllardır süren nükleer gerilimin Cenevre'de sağlanan ön anlaşma ile çözüm yoluna girmesinden büyük mutluluk duyduklarını kaydeden Ekrem Demirtaş, "Türkiye ile İran arasında karşılıklı büyük fırsatlar var. Ülkelerimiz arasındaki dış ticaret 14,5 milyar dolara yaklaşıyor ama çok daha fazla olabilir" diye konuştu.

İran'daki Türk yatırımlarının tutarının 2013 yılı itibariyle 1 milyar 292 milyon dolar olduğunu, İranlı firmaların Türkiye'deki yatırım tutarının ise 101 milyon dolara vardığını bildiren Demirtaş, Türkiye ve İzmir'de İranlılar için büyük fırsatların bulunduğunu dile getirerek şunları söyledi:

"İranlı bazı firmaların da bunu görüp kentimizde yatırım yapmaya başladığını memnuniyetle izliyoruz. Özellikle ambargodan kurtulup global ekonomiye entegre olmak için Dubai'de üstlenen İran sermayeli yatırımlar İzmir'i tercih etmeye başladı. 3 yılda kentimizde 25 İranlı firma yatırım yaptı, bunların 15'i Dubai'den geldi. Geçen yılın ilk 11 ayında Türkiye'de kurulan yabancı ortaklı şirketlerin yüzde 7,5'i İran'dan. Biz sizlerle daha çok ticaret, daha çok yatırım yapmak istiyoruz. Her iki ülke de 75 milyon nüfusa sahip, gücümüzün farkına varmalıyız."

Barter şirketi konusunda mutabık kaldık

Demirtaş, İran heyetiyle mal değişimini öngören barter şirketi kurma konusunda mutabık kaldıklarını kaydederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran'ya yapacağı ziyarette kendisinin de heyet içerisinde bulunacağını ve barter şirket konusunu gündeme getireceğini söyledi.

Ticareti kolaylaştıran barteri en fazla kullanan ülkelerden birinin Almanya olduğunu ifade eden Demirtaş, barter şirketini sadece ambargo zamanında ticaret yapak için hayata geçirmeyeceklerini belirtti.

Bushehr Ticaret, Sanayi, Madenler ve Ziraat Odası Başkanı Ali Akbar Sharifpour ise İzmirli yatırımcıları ülkelerine davet etti. Bushehr şehrinin yatırım imkanları hakkında bilgi veren Sharifpour, petrokimya alanında yatırımcılar için büyük fırsatların bulunduğunu söyledi.

Ziyarette İZFAŞ Genel Müdürü Mehmet Şakir Örs ile İran Uluslararası Fuarcılık Müdürü Mehdi Ebrahimi arasında fuarcılık alanında işbirliği protokolü imzalandı.

Demirtaş, bir yıl İzmir'de, bir yıl da İran'da ihraç ürünleri fuarı açacaklarını söyledi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran Heyetinin İzmir Ticaret Odası Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement