Irak'taki Olaylar - Son Dakika
Güncel

Irak'taki Olaylar

Irak\'taki Olaylar

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner: "Obama Irak'ta daha aktif rol almalı"

10.01.2014 02:25

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, ABD Başkanı Barack Obama'nın Irak konusunda daha aktif bir rol alması, Irak hükümetine daha fazla teçhizat ve yardım göndermesi gerektiğini söyledi.

Cumhuriyetçi Boehner, Kongre binasında düzenlediği haftalık basın toplantısında, Obama'nın Irak'a yardım etme konusunda daha angaje olması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

ABD'nin Irak'ta hayati bir ulusal çıkarının bulunduğunu ifade eden Boehner, 9 yıl süren savaşın ardından askerlerin çekilmesinden önce Amerikan birliklerinin burada sağladığı ilerlemelerin şu anda tehdit olduğunu savundu.

Boehner, "Bence Başkan (Obama), Irak'taki olaylarla ilgilenmede daha aktif bir rol almalı. İkinci olarak, Iraklılara, teçhizat ve yürütmeye çalıştıkları terörle mücadele çabalarında onlara yardım edecek diğer hizmetleri sağlamamıza ihtiyaç var" dedi.

Ancak bu ülkeye tekrar Amerikan askerlerinin gönderilmesine sıcak bakmayan Boehner, "Iraklılara yardım etme adına yapabileceğimiz, sahaya Amerikan askerleri konuşlandırılmasını içermeyen şeyler de var" değerlendirmesinde bulundu. Boehner, bir gazetecinin, "Irak'a tekrar Amerikan askeri gönderilmesinden yana mısınız" sorusu üzerine, "Bu aşamada bunun gerekli olduğunu düşünmüyorum" ifadesini kullandı.

-Irak'a Apache ve askeri teçhizat satışı-

Boehner, ABD'nin ne tür yardımlar sağlaması gerektiğinin ayrıntılarına girmedi ancak AP ajansının haberinde, Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Bob Menendez'in engellemesi yüzünden hayata geçirilemeyen Apache helikopterleri ve diğer bazı teçhizatın satışını kastettiği belirtildi.

Habere göre, isminin açıklanmasını istemeyen Kongre kaynakları, Menendez'in, helikopterler ve askeri teçhizatın satışını, Irak hükümetinin bunları ulusal savunma yerine kendi iç rakiplerine yönelik kullanabileceği endişesiyle onay vermediğine işaret ediyorlar. Menendez ve diğer bazı senatörler ayrıca, Irak'ın, İran'ın Suriye'deki Esed rejimine savaş malzemesi göndermesini engellemek için hava sahasına daha sıkı kontroller uygulaması gerektiğini belirtiyorlar.

Menendez'in, helikopterler ve diğer teçhizatın satışı ve kiralanmasına izin vermeden önce, ABD Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarından Irak'ın helikopterler konusundaki planları hakkında bazı yanıtlar istediği bilgisi verilirken, Senato Dış İlişkiler Komitesi Sözcüsü Adam Sharon, kaygıların Obama yönetimi tarafından yeterince giderildiği takdirde Menendez'in bu konuda adım atmaya hazır olduğunu söyledi.

Menendez'in ayrıca, geçen hafta Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'den bir mektup aldığı, mektupta Maliki'nin, komite tarafından dile getirilen endişelere yanıt verdiği ifade ediliyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ise konuyla ilgili sorular üzerine, "Yönetim elbette, sahadaki durum özellikle göz önüne alındığında, Apacheler sağlamayı destekler. Bu konuda Kongre ile çalışıyoruz" yorumunda bulundu.

-"Obama, sorumluluklarını Biden'a ihale ediyor"-

Öte yandan Boehner, Obama'yı Irak konusundaki sorumluluklarını ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'a havale etmekle de eleştirdi.

Biden, "Başkan'ın sorumluluklarını Başkan Yardımcısı'na havale etmesinden başlayarak, yönetim, zamanı ve enerjisinin çoğunu, Ortadoğu'da kilit bölgeleri elinde tutan teröristlerin neden Başkan'ın problemi olmadığını anlatma çabasına harcadı" dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney ise günlük basın brifinginde, Boehner'in bu sözlerini reddederek, bunun "hatalı bir tanımlama" olduğunu belirtti. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'taki Olaylar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement