Irak'ta Cuma Gösterileri - Son Dakika
Güncel

Irak'ta Cuma Gösterileri

Irak\'ta Cuma Gösterileri

Samarra kentinde "Hareketimizin süreci, milislerinize haddini bildirecek Cuması" adı altında düzenlenen Cuma gösterilerinde Maliki hükümeti protesto edildi.

31.05.2013 14:12

Irak'ın başkenti Bağdat'ın kuzeyindeki Samarra kentinde "Hareketimizin süreci, milislerinize haddini bildirecek Cuması" adıyla düzenlenen Cuma gösterilerinde Başbakan Nuri Maliki hükümeti protesto edildi.

Bağdat'ın 120 km kuzeyinde yer alan ve Salahaddin iline bağlı Samarra şehrinin merkezindeki Hak Meydanı'nda düzenlenen Cuma gösterilerine katılan binlerce kişi, Maliki hükümetini protesto etti.

Gösterilerden önce kılınan Cuma namazında hutbe okuyan Şeyh Muhammed Hamdun, Irak'ta Sünnilere yönelik baskı ve öldürmeler karşısında suskun kalan BM Güvenlik Konseyi ve Arap Birliği'ne sitem etti..

İslam alemine ve Arap Birliği'ne Irak'taki Sünnilerin yanında durmaları çağrısında bulunan Hamdun, şunları söyledi:

"İslam alemi ve Arap Birliği'nin, Irak'taki Sünniler'in yanında durmasını istiyoruz. Ey BM Güvenlik Konseyi ve Arap Birliği, Irak'taki katliamlar karşısında acil toplanıp bu olanları kınayacağınızı zannediyorduk. Siz eylemciler, Allah'ın galip gelen kaderisiniz. Sabredin. Zulüm elbet yok olacaktır. Safların birliğini sağlayınız, bölünmeyiniz. Halkın haysiyetini, şerefini, güvenliğini ve çıkarlarını savunacak her görüş bizim seçeneğimizdir. Hareketimiz devam edecektir. Yolumuzdan dönüş yok. Ey hükümet 5 aydır sabrediyoruz. İyi niyetle yaptıklarımıza hep zıddıyla karşılık verdin."

Hamdun, halkın sıkıntılarının giderilmesi ve katliamlara son verilmesi amacıyla acil bir konferans düzenlenmesi için poltikacılara, aydınlara ve akedemisyenlere çağrıda bulundu.

Hutbesinde Irak Yüksek Öğretim ve Eğitim Bakanlarına seslenen Hamdun, milis güçlerin genç öğrencileri kaçırıp öldürdüğü için sınavların ertelenmesini talep etti.

Bu arada, Cuma namazından sonra göstericilere hitaben konuşan Şeyh Münir El-Ubeydi, 5 aydır devam eden halk hareketinin akıllı olduğunu, hükümetin ise aklını yitirdiğini söyledi.

El-Ubeydi, tüm dini mercilerden, politikacılardan, Şii olan Ulusal Birlik Koalisyonu'ndaki akıllı politikacılardan, "boyunlarında emanet olan Irak'ın durumuna el atıp çözüm bulmalarını" istedi.

Gösteride, "Halk, cihat ilan etmek istiyor", "Hz. Muhammed ilelebed liderimizdir", "El ele verip haysiyetimizi savunacağız" sloganları atıldı. - Bağdat

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Irak'ta Cuma Gösterileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement