Irak'ta Bakanlar Yine Seçilemedi - Son Dakika
Güncel

Irak'ta Bakanlar Yine Seçilemedi

Irak\'ta Bakanlar Yine Seçilemedi

Irak parlamentosunun bugünkü oturumunda belirlenmesi beklenen içişleri ve savunma bakanları, siyasi partilerinin isim belirleyememesi nedeniyle yine seçilemedi.

18.09.2014 21:52

Irak Parlamentosu'nun bugünkü oturumunda da içişleri ve savunma bakanlıkları koltuklarının boş kalmasının nedeni Şii Ulusal İttifakı içindeki bloklar arasında yaşanan anlaşmazlıklar. Kanun Devleti Koalisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, Şiilere verilecek içişleri bakanlığı için favori isimler eski içişleri bakanı Cevad Bolani ve eski ulusal güvelik müsteşarı Müveffak Rubeyi. Kanun Devleti Koalisyonu, bu iki ismin arasında kesin bir seçim yapmak üzere bugün akşam saatlerinde toplantı düzenleyeceğini söyledi.

Hala boş olan savunma bakanlığının ise Sünnilere verileceğine kesin gözüyle bakılıyor. 16 Ağustos'ta parlamentoda oylamaya sunulan Milli Güçler Birliği (MGB) adayı Cabir Cabiri'nin yeterli oyu almaması üzerine MGB'nin yeni aday sunması bekleniyor.

Güvenoyu çıkmadı

Bağdat'ta 8 Eylül'de Haydar İbadi'nin oluşturduğu yeni hükümete parlamento tarafından güvenoyunu verilmişti.

İbadi, İki kritik bakanlığı boş bıraktığı kabineyi bir hafta içinde tamamlamayı taahhüt etmişti. İbadi, siyasi partilerin aralarında bir isim belirlememesi üzerine parlamentoya iki isim sundu.

16 Eylül'de düzenlenen parlamento oturumunda İbadi iki boş kabine koltuğu için Sünni MGB adayı Cabir Cabiri'yi ve Şii Ulusal İttifakı'nın adayı Riyad Garib'i aday gösterdi ancak adaylar yeterli oyu alamadı.

Parlamento Başkanı Selim Cuburi, İbadi'den iki gün sonra düzenlenecek parlamento oturumunda yeni adaylar sunmasını istedi. Ancak İbadi belli bir mühlet verilmesine itiraz ederek 'artık siyasi partilerin arasında bu iş çözülmeden hiçbir aday sunmayacağım' dedi.

İbadi'nin hükümeti

İbadi'nin açıkladığı hükümet programında idari reformlar, ordunun yeniden yapılandırılması ve vilayetlere daha fazla özerklik verilmesi gibi adımlar yer aldı. Hükümet programı 280 milletvekilinin hazır bulunduğu oturumda 177 'evet' oyuyla kabul edildi.

2005-2006 yıllarında başbakanlık yapan Şii İbrahim Caferi, Dışişleri Bakanı olarak Irak hükümetine döndü.

Kritik bakanlıklardan Petrol Bakanlığı'na ise yine Şii olan, eski cumhurbaşkanı yardımcısı Adil Abdül Mehdi getirildi.

Önemli Sünni siyasetçilerden Salih Mutlak ile Kürt siyasetinin kilit isimlerinden eski dışişleri bakanı Hoşyar Zebari Başbakan Yardımcısı oldular.

Kaynak: Aljazeera

Son Dakika Güncel Irak'ta Bakanlar Yine Seçilemedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement