Ikby'den Hrw'nin Raporuna İlişkin Açıklama - Son Dakika
Güncel

Ikby'den Hrw'nin Raporuna İlişkin Açıklama

Ikby\'den Hrw\'nin Raporuna İlişkin Açıklama

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Mültecilerden Sorumlu Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Dindar Zebari, "Evlerine dönmek isteyen Arapların, Kürdistan Bölgesi Asayişi tarafından engellendiği iddiası doğru değil. Bahsedilen bölgelerde savaş devam ediyor" dedi.

27.02.2015 20:20

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Mültecilerden Sorumlu Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Dindar Zebari, "Evlerine dönmek isteyen Arapların, Kürdistan Bölgesi Asayişi tarafından engellendiği iddiası doğru değil. Bahsedilen bölgelerde savaş devam ediyor" dedi.

Zebari, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW), "IŞİD'in yerinden ettiği Arapların evlerine dönmelerine izin verilmediği" yönündeki iddiasına ilişkin açıklama yaptı.

Peşmergenin şu an kontrol ettiği yerlerin daha önce birkaç kez IŞİD tarafından işgal edildiğini belirten Zebari, halkın korkudan dolayı dönmeye cesaret edemediğini söyledi.

"Evlerine dönmek isteyen Arapların, Kürdistan Bölgesi Asayişi tarafından engellendiği iddiası doğru değil" diyen Zebari, "Bahsedilen bölgelerde savaş devam ediyor. IŞİD'den kaçıp Kürdistan bölgesine sığınanların yüzde 70'i Arap vatandaşlarımız. Şu an Erbil'de oturanların yüzde 19'u Arap. Bunların işleri ve ticaret bölgeleri Kürdistandır. Gidiş gelişlerinde de hiçbir güçlükle karşılaşmıyorlar" ifadesini kullandı.

"Evlerini terk eden Arapların ekseriyeti IŞİD saflarında"

Zebari, IKBY hükümetinin yaşadığı ekonomik krize rağmen Arap sığınmacılar için elinden geleni yaptığını vurgulayarak, "Uluslararası taraflara ve Irak hükümetine de bu vatandaşlarımıza yardım yapılması için defalarca çağrı yaptık. Musul'un kuzeyinde bulunan Zummar bölgesindeki Arap ve Kürt vatandaşlarımızdan hiç kimse evine dönmedi. Çünkü savaş halen devam ediyor. Terör örgütünün yerleştirdiği bomba ve mayınlardan dolayı da gidiş gelişler çok tehlikeli" değerlendirmesinde bulundu.

Zebari, "Şunu da belirtmek lazım ki bahsedilen bölgelerde evlerini terk eden Arapların ekseriyeti IŞİD saflarındadır. Terörizme ve ifsada bulaşan bu insanlar Peşmergeye karşı savaşıyor" iddiasında bulundu.

Kürt vatandaşların IŞİD'in saldırılarında daha fazla etkilendiğini söyleyen Zebari, şunları kaydetti:

"HRW, Zummar ve Mahmur'da oturan Arapların evlerinin harabeye çevrilmesinden bahsediyor. Ancak IŞİD'in bomba yerleştirip havaya uçurduğu, Kürt vatandaşların evleri bunlardan kat ve kat fazladır. Şunu da belirtmek gerekiyor ki Arapların da Kürtlerin de evlerini yıkanlar teröristlerdir."

"IŞİD, yüzeysel bir fetvayla halkın mal varlığını helal kılmıştır"

Peşmergenin Karakuş ve Teluskuf bölgelerini talan ettiği yönündeki iddialar da asılsızdır. Zira Karakuş şu anda IŞİD'in işgali altındadır. Teluskuf da özgürleştirildiği günden bu yana Beynen Nehreyn ve Ulusal Topluluk adlı iki Hristiyan partisinin merkezleri orada bulunmaktadır. IŞİD 6 aydır Karakuş, Kermeles, Bartille, Başika, Bazani ve Küvevek halkının malını talan ediyor, evlerini yıkıyor. Yüzeysel bir fetvayla halkın mal varlığını helal kılmıştır. Fakat Peşmerge Bakanlığının yayınladığı genelgede, esirlere kötü muamelede bulunan, hakaret eden ve cesetlere uygunsuz davranışlarda bulunan askerlerin cezalandırılacağı bildirilmiştir."

Tutsak Arapların, Kürt asayiş güçleri tarafından işkenceye uğradığı yönündeki iddiaları da reddeden Zebari, "Asayişte kimse işkence görmez, tutuklananların tamamı mahkemeye sevk edilir. Akıbetlerine mahkemeler karar verir. Bu anlamda Kürdistan bölgesi, kapılarını uluslararası kuruluşlara ve HRW'ye açmıştır. Bu kuruluşlar gelip tutukluların durumunu yerine inceleyebilir" diye konuştu.

Zebari, IŞİD'le mücadele kapsamında IKBY güvenlik güçleri tarafından terör örgütüyle ilişkili oldukları iddiasıyla gözaltına alınanlara ilişkin olarak da şunları paylaştı:

"Erbil Anti-Terör Müdürlüğünün bize verdiği bilgilere göre, Haziran 2014'ten bu yana 322 kişi IŞİD'le ilişkide oldukları iddiasıyla gözaltına alınmış. Bunlardan 83 kişi serbest bırakılırken, 239 kişiyle inceleme halen sürüyor. Yine de yakınları gidip kendilerini ziyaret edebiliyor. Bu kişiler avukat da tutabilir. Sadece IŞİD'in elindeki bölgelerde oturan yakınlar gelip tutukluları göremez. Mahmur sınırlarında yakalanan 70 Sünni Arap için Kürdistan bölgesi mahkemelerine hiçbir başvuru olmamıştır. Emniyeti güçleriyle ilgili şikayet dilekçesi yoktur. Dava açmak isteyenler de mahkemelere başvurabilir. IŞİD'le ilişkisi olan ve tutuklanan herkes Anti-terör Yasası'na göre yargılanacaktır."

Zebari son olarak, her şeye rağmen 32 tır yardımın, Vane, Rabia ve Şengal Dağı'ndaki Yezidi Kürtlere ve Arap Sünnilere ulaştırıldığını belirterek, "Kürdistan bölgesinde bulunan BM'ye bağlı çalışanlar, yardım kuruluşlarının Musul'a bağlı özgürleştirilmiş birçok bölgeye güvenlik nedeniyle yardım götürülmesine izin vermemiştir" iddiasını öne sürdü.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yayımladığı raporda, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), IŞİD'in yerinden ettiği Arapların evlerine dönmelerine izin vermediğini öne sürmüştü.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ikby'den Hrw'nin Raporuna İlişkin Açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement