İçi Doldurulan Boz Ayı Kars'ta Sergilenecek - Son Dakika
Güncel

İçi Doldurulan Boz Ayı Kars'ta Sergilenecek

İçi Doldurulan Boz Ayı Kars\'ta Sergilenecek

Kars'ın Sarıkamış İlçesi'nde geçen yıl çöplükte öldürülen 2.5 metre boyunda, 300 kilo ağırlığındaki dev boz ayı, İstanbul'da içi doldurulduktan (tahnit) sonra kargo ile Kars Kafkas Üniversitesi'ne getirildi.

06.06.2012 11:22

Kars'ın Sarıkamış İlçesi'nde geçen yıl çöplükte öldürülen 2.5 metre boyunda, 300 kilo ağırlığındaki dev boz ayı, İstanbul'da içi doldurulduktan (tahnit) sonra kargo ile Kars Kafkas Üniversitesi'ne getirildi. Ayının, yine içi doldurulan kurt, şahin ve puhu kuşu ile sengileneceği bildirildi.

Geçen yıl ekim ayında Kars'ın Sarıkamış İlçesi'nin çöplüğünde tüfekle öldürülmüş olarak bulunan boz ayı, Kafkas Üniversitesi'nde tek parça halinde derisi çıkarılarak İstanbul'da tek lisanslı tahnitçisi İsmail Yey'e gönderildi. İsmail Yey 7 ayda mumyaladığı ayıyı Kars'a gönderdi. Yetkililer, mumya ayının çerçeve içine alınarak kurt, şahin ve puhu kuşu ile birlikte sergileneceğini söyledi.

"TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK BOZ AYISI"

Kuzey Doğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Sarıkamış Belediyesi'ne ait çöplüğe kapı takılmadığı için geçtiğimiz 1 Ekim günü boz ayının vurularak öldürüldüğünü belirtti. Şekercioğlu, "Ayıyı vuranlar zaten avcı değil. Hala Sarıkamış Belediyesi çöplük için bir kapı yaptırmadı. Veteriner Fakültesi'nde uzmanlar, tek parça halinde deriyi çıkardı ve tuzlayarak Türkiye'nin tek diplomalı tahnitçisi İhsan Yey'e gönderdi. Türkiye'nin en büyük boz ayısı olarak kayıtlara geçen hayvan ile yine ölü olarak ele geçirilen bir kurtun içi 7 ayda dolduruldu. Bu sayede Kafkas Üniversitesi belki de Türkiye'de ilk kez içi doldurulmuş bir boz ayı ve kurda sahip oldu" dedi.

"SERGİLENECEK"

Çağan Şekercioğlu, böylece üniversitede öğrencilerin bölgedeki yaban hayatı çok yakından tanıyacağını ifade ederek, "Biyoloji ve veteriner öğrencilerin eğitimi için çok önemli bir durum. İhsan Yey de çok muhteşem bir işi başarmış. 2012'nin çevrecisi olarak seçtiğimiz KKÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan'a böylesine bir çalışma için verdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Yakın zamanda içi doldurulmuş hayvanlar, bir camekana konulup sergilenecek" diye konuştu.

"ÖNEMLİ KAYIP"

Doğu Karadeniz bölgesinde araştırılmak için yakalanan boz ayıların 70 ile 160 kilo arasında değiştiğini anımsatan Doç. Dr. Şekercioğlu, Sarıkamış'ta vurulan boz ayının 2 metre 40 santimetre boyunda ve 300 kilo ağırlığında olduğunu kaydederek, " Kuzey Amerika'da görülen çok daha büyük boz ayı türü olan Urtusarctos horribilis yani Grizzly dediğimiz ayının boyutlarına tam olarak uyuyor. Normalde Türkiye'de gördüğümüz ayılar, genelde yarısı hatta dörtte biri ağırlığında olur. O yüzden bu muazzam bir ayı. Bunda Sarıkamış çöplüğünde beslenmesinin çok büyük rolü var. 15-20 yaşlarında, bu kadar büyük bir erkek ayının kaybedilmesi önemli kayıptır. Üniversiteye kazandırmamız en azından acımızı biraz hafifletiyor. Ülkemizde kayıtlara geçen en büyük ayı. Lisanslı tahnitçi İhsan Yey de bunu teyit etti. O yüzden İhsan Yey boz ayının içini doldurmak için 'Grizzly bear' kalıbını kullandı" dedi.

AYIDAN ÇIKAN KENELER İNCELENİYOR

Ayıların ekosistemlerin önemli parçaları olduğunun altını çizen Şekercioğlu," Dışkılarıyla tohumları yayıp, toprağı kazıp kök, böcek ve diğer besin kaynakları aradıklarından, toprağı da havalandırıyorlar" diye konuştu. Veteriner Fakültesi'nden Prof. Dr. Zati Vatansever ise ayı üzerinde bulunan ve Türkiye'de ilk kez görülen keneleri incelemeye aldıklarını söyledi. - Kars/ Merkez

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İçi Doldurulan Boz Ayı Kars'ta Sergilenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement