HSYK Açıklamasına Bazı Üyeler Muhalefet Şerhi Koydu - Son Dakika
Güncel

HSYK Açıklamasına Bazı Üyeler Muhalefet Şerhi Koydu

HSYK Açıklamasına Bazı Üyeler Muhalefet Şerhi Koydu

HSYK'nın bazı üyeleri, Genel Kurulun, Adli Kolluk Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğin Anayasa'ya aykırı olduğuna yönelik açıklamasına muhalefet şerhi düştü.

26.12.2013 18:49  Güncelleme: 22:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HSYK'nın Adli Kolluk Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirttiği açıklamasına 5 üye muhalefet şerhi düştü. Muhalefet şerhi düşen üyelerden biri Adalet Bakanlığı Müsteşarı ve HSYK 1. Daire Üyesi Birol Erdem oldu.

"YARGI BAĞIMSIZLIĞINA MÜDAHALE YOK"

Erdem gerekçesinde, söz konusu yönetmelik değişikliğinin Cumhuriyet Savcılığı'nın adli görevlerine ilişkin yeni bir düzenleme içermediğini savunarak, Cumhuriyet Başsavcısı'nın yürütülen soruşturma dosyaları hakkında bilgi sahibi olmasının da yasal düzenlemelerin zorunlu bir sonucu olup, bu konunun, soruşturmanın gizliliğini ihlal sayılmayacağını belirtti. Düzenlemede yargı bağımsızlığına müdahale olarak değerlendirilebilecek bir konu bulunmadığını bildiren Erdem, düzenlemenin kuvvetler ayrılığı ilkesini zedeleyici bir yönünün de olmadığını ifade etti. Erdem, şunları kaydetti: "Adli kolluğun en üst dereceli kolluk amirine, onun da mülki idare amirine bilgi vermesinin mevzuatın zorunlu bir sonucu olduğu, aksinin kabulü durumunda, alt dereceli adli kolluk görevlisinin vakıf olduğu bilgiyi, en üst dereceli kolluk amirinin veya mülki idare amirinin öğrenemeyeceği şekilde bir sonuç ortaya çıkmaktadır."

Erdem, yönetmelikte yapılan değişiklikle adli kolluğa, en üst dereceli kolluk amirine, onun tarafından da mülki idare amirine adli olaylar hakkında bilgi verme yükümlülüğü getirildiğini vurgulayarak, yönetmelik değişikliğinin Anayasa ve kanunlara açıkça aykırı olduğu görüşüne katılmadığını belirtti.

"GÖRÜŞÜNÜ KAMUOYUYLA PAYLAŞMAK TARTIŞMALARA NEDEN OLUR"

HSYK 3. Daire üyesi Ahmet Karayiğit, HSYK Genel Kurulu tarafından kamuoyuna yapılan duyurunun içerik olarak özde birçok bölümüne katıldığını ancak bazı bölümlerine katılmadığını belirtti. Yürütme organı tarafından 21 Aralık 2013 tarihli "Adli Kolluk Yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair Yönetmeliğin iptali" hakkında yargıya intikal etmiş bir davanın bulunduğunu anımsatan Karayiğit, bu nedenle, "Yargının üst kurulu" niteliğinde olan HSYK'nın bu yönde haklı da olsa görüşünü kamuoyuyla paylaşmasının süreç itibarıyla yanlış anlaşılmaya, tartışılmaya neden olabileceğini belirtti. Karayiğit, "Geçmiş tarihlerde buna benzer birçok konu ve meselenin kamuoyunda konulup tartışılmasına rağmen HSYK Genel Kurulunca yayınlanmış kamuoyuna bir bildirisinin, bir duyurusunun, bu yönde bir hassasiyetinin olmaması hususlarının da göz ardı edilemeyeceğini" vurguladı.

HİÇBİR ORGAN MAHKEMELERE VE HAKİMLERE EMİR VEREMEZ

HSYK 1. Daire Üyesi İsmail Aydın da yönetmelik çıkarma yetkisinin Anayasanın 124. maddesinde "Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzelkişileri, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilirler. Hangi yönetmeliklerin Resmi Gazetede yayımlanacağı kanunda belirtilir" biçiminde düzenlendiğini aktardı. İdari işlem niteliğinde olan yönetmeliğin anayasa ve yasaya uygunluğunu yetki, amaç, konu gibi açılardan denetleme görev ve yetkisinin de yine anayasanın 125, 155. maddeleri ile 2575 sayılı Danıştay Kanunun 24/c  maddesi uyarınca Danıştay'a ait olduğunu belirten Aydın, bu konuda açılmış bir dava bulunduğunu ve Danıştay'ın söz konusu yönetmeliğin yetkili organ tarafından çıkarılıp çıkarılmadığını, düzenlemenin anayasa ve diğer yasal mevzuata uygun olup olmadığını denetleyeceğini ifade etti.

Aydın, Anayasanın 138/2 maddesinde, "Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz" hükmünün bulunduğunu anımsattı.

HSYK'nın dayanağını oluşturan Anayasanın 159. maddesi ile bu maddeye dayanılarak çıkarılan 6087 sayılı HSYK Kanunu'nun 4 ve 7. maddelerinde de HSYK ile Genel Kurulunun görevlerinin düzenlendiğine değinen Aydın, "Anayasa ve 6087 sayılı yasa hükümleri incelendiğinde dava konusu olan iş ya da işlemler ile ilgili Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Kurulunun açıklama yapma yetkisi mevcut değildir" görüşünü savundu.

"AÇIKLAMA YAPMA GİBİ BİR GÖREVİ YOK"

HSYK 2. Daire üyesi Halil Koç ve 3. Daire üyesi Rasim Aytin'in ortak muhalefet şerhinde ise Anayasanın 159. maddesi uyarınca, "Kurulun yönetimi ve temsilinin Kurul Başkanına ait olduğu, Başkanın yetkilerinden bir kısmını başkanvekiline devredebileceği, kurulun ve dairelerin çalışma usül ve esaslarının kanunla düzenleneceği" belirtildi.

HSYK Kanunu'nun 6. maddesinin 2. fıkrasının (a) bendinde, Kurulu yönetme ve temsil etme görevinin Başkana ait olduğu, anılan maddenin 4. fıkrasında da Başkanın yetkilerinden bir kısmını yazılı olarak Başkanvekiline devredebileceği hükmüne yer verildiği vurgulanan açıklamada, Genel Kurulun kamuoyuna intikal eden olaylarla ve ilgili bakanlıklar tarafından yapılan ve yargıya intikal etmiş bir yönetmelik hakkında  kamuoyuna açıklamada bulunma gibi bir görevinin yer almadığı bildirildi.

Açıklamada, "Dolayısıyla basına açıklama yapma, kamuoyuna duyuru gibi görevlerin Kurulu yönetme ve temsil etme görevine sahip Başkana, yetki devri halinde ise Başkanvekiline ait olduğu düşünülmektedir" denildi.

Açıklamada, Anayasa'nın 2. maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu, 9. maddesinde, yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağı, 138. maddesinin ikinci fıkrasında ise hiçbir organ, makam, merci veya kişinin, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremeyeceği, genelge gönderemeyeceği, tavsiye ve telkinde bulunamayacağı hükümlerine yer verildiği belirtildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel HSYK Açıklamasına Bazı Üyeler Muhalefet Şerhi Koydu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • yuh: yahu başka ülkede böyle olsa ne anayasa kalırdı ne hsk ne emniyet AKP hepsinin içine eti yeterbe kendi koydukları şer koysun anayasa ses çıkarmasın aloooooooooo muz cm demi yaşıyoruz anayasa uyuyormu ortalık toz duman beeeeeeeeeeeeeeeee 10 15 Yanıtla

Advertisement