Herkes olası İstanbul depremi için endişelenirken, İmamoğlu'ndan sitem dolu bir paylaşım geldi - Son Dakika
Güncel

Herkes olası İstanbul depremi için endişelenirken, İmamoğlu'ndan sitem dolu bir paylaşım geldi

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından beklenen İstanbul depremi için de hem endişeler arttı hem de megakentteki mevcut yapıların durumu merak edilmeye başlandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından birçok vatandaşın binalarında tarama yapılmasına izin vermediğini belirterek "İstanbullulara çağrımdır, riskli yapıları taramamıza izin verin" dedi.

18.02.2023 14:14  Güncelleme: 15:08

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6'lık depremler; 10 ilimizde birçok binanın yıkılmasına, binlerce insanımızın da hayatını kaybetmesine neden oldu.

OLASI İSTANBUL DEPREMİ GÜNDEME GELDİ

Günler geçmesine rağmen deprem bölgesindeki enkazlarda arama kurtarmaları halen sürerken, tüm gözler İstanbul'da beklenen olası depreme çevrildi. Bu noktada megakentteki binaların durumları da merak konusu oldu. Uzmanlar art arda İstanbul depremi için uyarılar sıralarken, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımlar yapıyor.

"İSTANBULLULARA ÇAĞRIMDIR"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan da tüm İstanbulluları ilgilendiren önemli bir çağrı geldi. "Bu hayat meselesi başka bir şey değil." diyen İmamoğlu, şunları söyledi: "İstanbullulara çağrımdır, riskli yapıları taramamıza izin verin. Şu ana kadar, 1999 öncesi yapılmış 107 bin binadan ne yazık ki sadece 29 bini tarama yapmamızı kabul etti. Gerçek tabloyu görmek ve birlikte çözüm üretmek zorundayız."

Herkes olası İstanbul depremi için endişelenirken, İmamoğlu'ndan sitem dolu bir paylaşım geldi

"İBB HIZLI TARAMA METDOU İLE RİSKİ BİNALARIN TESPİTİNİ YAPIYOR"

İmamoğlu açıklamasıyla beraber bir de video paylaşırken, videoda İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe'nin konuşmaları vardı. Gökçe konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2019 yılından bu yana hızlı bina taraması adı altında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)'nin akademisyenleri ile birlikte yürüttüğü bir bilimsel analiz çalışması yapıyor. İBB ücretsiz hızlı tarama metodu ile riskli binaların tespitini yapıyor. Yaklaşık 3 buçuk yıldır uyguladığımız bu yöntem bundan bir önceki adım olduğu için binayı direkt riskli yapı olarak kodlamadığından vatandaşlarımız açısından bir fikir veren bir öğüt veren ve bundan sonraki aşamayı hem belediyelere hem de vatandaşa yol gösteren bir harita olarak önüne koyan bir içerik taşıyor.

"318 BİNAMIZ DURDUĞU YERDE ÇÖKEBİLİR"

İBB'ye 40 bin 379 bina için 'hızlıca inceleyin' talebi geldi. 318 tane binamız bu analizlere göre durduğu yerde çökebilir durumda E sınıfı bile değil. 1525 tane binamız ise D ve E sınıfı olarak yüksek risk içeren binalar olarak kodlanmış vaziyette ve biz bunun üzerinden bir eylem planı koymaya karar verdik.

"BİNALARIN YÜZDE 70'İ İÇİN HIZLI TARAMA MÜSAADESİ VERİLMEDİ"

Vatandaşların hızlı taramaya katılımı hayati önem taşıyor. İBB olarak 2019 yılının temmuz, ağustos ayından 2022 yılı sonuna kadar 107 bin binaya gitmiş vaziyetteyiz ne yazık ki 2022 sonuna kadar bunların 29 bin 700'üne girebilmiş vaziyetteyiz. Binaların yüzde 70'inden fazlası binasının depreme mukavemeti yönünde bir hızlı tarama yapılmasına müsaade etmemiş vaziyette.

"KİRACILARA DA YARDIM VERECEĞİZ"

İBB kiracılara da destek bulunacak. 318 tane kendi kendine yıkılma durumunda olan binadan başlayarak 2. aşamada 1525 tane D ve E sınıfı tespit ettiği binaları koyarak 4 bin 500 lira kira yardımı verilecek. Bu yardımı mevzuatımız esasında sadece ev sahibine vermeyi öngörüyoruz. Kiracıya kira yardımı yapılmasına ilişkin bir düzenlememiz yok. Kiracıya tek seferlik taşınma yardımı veriyor 6306 sayılı kanun uygulama yönetmeliği. Biz bu düzenlememiz ile kiracıya da yardım vereceğiz."

Herkes olası İstanbul depremi için endişelenirken, İmamoğlu\'ndan sitem dolu bir paylaşım geldi

Son Dakika Güncel Herkes olası İstanbul depremi için endişelenirken, İmamoğlu'ndan sitem dolu bir paylaşım geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (34)

  • Ferdi dayfur: Devlet istanbul'a kayyum atayıp olası bir tehlikeye karşı önlem almalı çift başlı bir sistem içinde olan İstanbul bunlardan alınıp kurtarilmalı zaten bunun İstanbul'da durduğu falanda yok tez ivedi önlem alınmalı sanayi taşınmalı adamlar elektronik harp silahı kullanabilirler gene 125 172 Yanıtla
  • Hasan Tartal: Kanal İstanbul diye tutturan hükümet kanalı bıraksında İstanbul'u güçlendirsin...! 171 92 Yanıtla
    Ferdi dayfur: Ekrem gezerken biz yaparız İstanbulu o keyfini bozmasın, ey İstanbul seçtiğiniz Ekrem yatacakmış erdogan çalisacakmış siz ağustos böceği karıncanın hikayesini bilirmisiniz yorum sizin 7 4 Ferdi dayfur: Hasan tartal tam bir haindir.kanal İstanbul hakkında depremden sonra birey dediği yok devletin ama kendileri bu acının üstünden siyaset yapıp seçim bütçesi ayrılmasını istiyorlar.o bütçeyi seçim istemiyoruz diyip devletten isteyip kendileri hazırlık yapabilirler İstanbul için sonuçta İstanbula siz secildiniz biz değil, keza Ekrem zaten yok ortalıklarda adaymi olacak belediye başkanımı yoksa kendine partimi kuracak belli degil 7 1 Erhan Ateş: Sen çürük ev yapacaksın hükümet gelecek çürük evini yıkacak yenisini sana beleşe verecek öyle mi? Hangi hükümet yapmış bunu söylesene trol? 5 1 Ferdi dayfur: Hasan tam bir hainsin depremden sonra ne ara kanal İstanbul lafını duydun uydur uydur iyi algı seçim yapacağınıza devletten isteyin o bütçeyi güçlendirme yapın sen gez seçim kazan ben hizmet edeyim size 4 1 Ferdi dayfur: Emir buyuk yerden galiba bu yaptiklarinizi halk aklina yazdi bu secim iptal olmasin diye bu depremde siyaset yaptiniz sandiklara gomuleceksiniz 4 1 Zeki Tutumlu: Hangi zaman devlet bunu yapmış? Bu neyin kafası ? Devletin görevi sana ev yapıp gel gir demek değildir. Binalar maliklerin sorumluluğu altındadır 3 0 Gülay Kahraman: Herkes binasından kendisi sorumludur. Sen çürük ev yapacaksın belediye veya devlet gelecek yıkacak yenisini dikecek ve sana beleşe verecek öyle mi? 2 0
  • Inanç Ozyildirim: Sen önce verdiğin vaatleri yerine getir seçim yaklaşınca bırseyler yapmaya calısıyor 135 107 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement