Hdp'nin Kur Korumalı Mevduat Sisteminin Bütçeye Getireceği Yükün Önlenmesi İçin Verdiği Genel Görüşme Önerisi AKP ve MHP'li Vekillerin Oylarıyla... - Son Dakika
Güncel

Hdp'nin Kur Korumalı Mevduat Sisteminin Bütçeye Getireceği Yükün Önlenmesi İçin Verdiği Genel Görüşme Önerisi AKP ve MHP'li Vekillerin Oylarıyla...

HDP Grubu’nun, “Kur Korumalı Mevduat’ın bütçeye getireceği yükün önlenmesi için alınacak tedbirlerin belirlenmesi” amacıyla verdiği genel görüşme önergesinin TBMM Genel Kurulu'nun bugünkü birleşiminde görüşülmesi önerisi AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, “Her biçimiyle bir tür yaşam maliyeti krizi yaşanıyorken şimdi çıkıp da Kur Korumalı Mevduat’ı bu Meclis tartışma alanına dâhil etmeyecek de bunun yararını zararını konuşmayacak da neyi konuşacak Allah aşkına” dedi.

03.04.2023 17:42  Güncelleme: 18:13

HDP Grubu'nun, " Kur Korumalı Mevduat'ın bütçeye getireceği yükün önlenmesi için alınacak tedbirlerin belirlenmesi" amacıyla verdiği genel görüşme önergesinin TBMM Genel Kurulu'nun bugünkü birleşiminde görüşülmesi önerisi AKP ve MHP'li vekillerin oylarıyla reddedildi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, "Her biçimiyle bir tür yaşam maliyeti krizi yaşanıyorken şimdi çıkıp da Kur Korumalı Mevduat'ı bu Meclis tartışma alanına dahil etmeyecek de bunun yararını zararını konuşmayacak da neyi konuşacak Allah aşkına" dedi.

HDP, TBMM Başkanlığı'na "Kur Korumalı Mevduat sisteminin bütçeye getireceği yükün önlenmesi ve alınacak önlemlerin belirlenmesi" için genel görüşme önergesi verdi. HDP Grubu, genel görüşmenin bugünkü birleşimde yapılmasını önerdi.

"KKM, TÜRKİYE EKONOMİSİNİN ALTINA KONULMUŞ BOMBADIR' DEDİĞİMİZDE, İKTİDAR MAHFİLLERİ BİR ANDA BÖYLE PATLAYIP ORTALIĞI YERLE YEKSAN EDECEĞİNİ ZANNETTİLER"

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, "Kur korumalı mevduat, Türkiye ekonomisinin altına konulmuş bombadır' dediğimizde, büyük olasılıkla, iktidar mahfilleri bunun bir anda böyle patlayıp ortalığı yerle yeksan edeceğini falan zannettiler ilk başından bu zamana ama kastımız tam o değildi. Kur Korumalı Mevduat'ın kamunun değerlerini nasıl böyle içten içe yok ettiğini, bir avuç zengine geniş kaynakları nasıl transfer ettiğini anlatmaya çalışmıştık ve her kritik dönemde de her sıkışıldığı dönemde de… İşte, az sonra örnekleyeceğim, Kur Korumalı Mevduat üzerinde yapılan bazı mühendislik çalışmalarla birlikte bunun her zamankinden daha tehlikeli hale nasıl geldiğinden bahsedeceğim" dedi.

"KKM BU MECLİS TARTIŞMA ALANINA DAHİL ETMEYECEK DE BUNUN YARARINI ZARARINI KONUŞMAYACAK DA NEYİ KONUŞACAK ALLAH AŞKINA"

Turan, "İktidar bankalara dedi ki, 'Taban faiz uygulamasını kaldırıyorum artık istediğiniz gibi faiz uygulayabilirsiniz.' Bunların hepsi faiz düşsün diye başlamıştı, Nas vardı ya oradan başlayan şey şu anda bankaların faizi diledikleri gibi pazarlık usulüne yani müşteriyle pazarlık esasına dayalı bir biçimde artırmasına sebep oldu. Buradaki mantıksızlığı, buradaki zihni sinir iktisat yaklaşımını görmemek için böyle devasa iktisat bilgisine falan sahip olmak gerekmiyor. Hayat pahalılığının arttığını görüyoruz, çarşının pazarın el yaktığını görüyoruz, 1 kilo peynir olmuş 150 lira, ortalama peynir 300-350 liraya kadar artıyor bunlar. Yani her biçimiyle bir tür yaşam maliyeti krizi yaşanıyorken şimdi çıkıp da Kur Korumalı Mevduat'ı bu Meclis tartışma alanına dahil etmeyecek de bunun yararını zararını konuşmayacak da neyi konuşacak Allah aşkına" sözleriyle AKP iktidarının ekonomi politikalarını eleştirdi.

"PEKİ, NEDEN TÜM TUŞLARA AYNI ANDA BASIYORSUNUZ?"

İYİ Parti Mersin Milletvekili Zeki Hakan Sıdalı, "Siz faize karşı mısınız, değil misiniz? Karşıysanız üst limiti neden bıraktınız, değilseniz doları neden 8 liradan 20 küsur liraya fırlattınız. Bu nasıl bir mücadele anlayan beri gelsin. Peki, neden tüm tuşlara aynı anda basıyorsunuz? Çünkü yaptığınızın sonucunu hesaplayamıyorsunuz, her zaman olduğu gibi evinizde yaptığınız yanlış hesap çarşıya uymuyor. Yeniden dövize talep artıyor, süreci yönetmek için elinizdeki enstrümanlar yetersiz kalıyor, siz de son çare bu yola gidiyorsunuz ama şunu unutmayın, Türk ekonomisi deneme tahtası değil" diye konuştu.

"FAİZ ARTIRIMINA FAİZ DEMEMEK İÇİN KIRK TAKLA ATIYOR İKTİDAR. GEREKÇE NE, NAS VAR"

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, "Faizi düşürüyoruz' diyerek faiz baronlarını zengin eden, banka sermayesini hayatında göremeyecek karlarla semirten bu kara düzenin en ucube uygulamalarından biri Kur Korumalı Mevduat yani vatandaşın deyişiyle kur korumalı soygundur. Kur Korumalı Mevduat, örtülü faiz artırımından başka bir şey değildir. Faiz artırımına faiz dememek için kırk takla atıyor iktidar. Gerekçe ne, Nas var. Peki, bankalara olan kredi kartı borçlarına temerrüt faiz uygularken Nas yok mu? Elektrik, doğal gaz faturaları gecikmeli ödendiğinde, üzerine binen gecikme zammı faiz değil de nedir. Siz insanların aklıyla dalga mı geçiyorsunuz" eleştirisini yaptı.

"HALK, 25-30 KURUŞ İNDİRİM İÇİN MARKETLERDE SIRAYA GİRMEK ZORUNDA KALIRKEN, MİLYARLAR ZENGİNLERE AKIYOR"

Girgin, "Kur Korumalı Mevduat'ın faturası, kabardıkça herkes yoksullaşıyor. Vatandaşın vergiyle zenginlerin parası fonlanıyor. Halk, 25-30 kuruş indirim için marketlerde sıraya girmek zorunda kalırken, milyarlar zenginlere akıyor. İstediğiniz makyajı yapmaya çalışın, Kur korumalı arsızlık halkı soymanın adı oldu. Bedelini, evine ancak gramla et alabilir hale getirdiğiniz öder oldu" dedi.

"YABANCI PARADAN KAÇIŞ BAŞLAMIŞTIR"

AKP Manisa Milletvekili Uğur Aydemir ise "Eğer Kur Korumalı Mevduat sistemi olmasaydı, özel ve kamu bürüt borç stokumuza baktığımızda 450 milyar dolar olan borcumuz, kur 1 TL yükselseydi Türkiye'ye maliyeti ne olacaktı bunun? 450 milyar TL. 2 TL yükselseydi 900 milyar TL olacaktı. Diğerlerini siz kendiniz çarpın, maliyeti ortaya koyun. Ondan sonra bu eleştirilerinizin haklılık payı var mı yok mu değerlendirin. Milletimiz, Kur Korumalı Mevduat'a ilgi gösterdi mi, göstermedi mi? Kur Korumalı Mevduat sayesinde mevduatları 1,6 trilyona kadar yükselmiştir. 2021 Aralık ayında yabancı para mevduatı yüzde 71'den 2023 Mart ayına geldiğimizde yüzde 41 seviyelerine kadar gerilemiştir. Yani yabancı paradan kaçış başlamıştır" diye konuştu.

REDDEDİLDİ

HDP'nin önerisi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Hdp\'nin Kur Korumalı Mevduat Sisteminin Bütçeye Getireceği Yükün Önlenmesi İçin Verdiği Genel Görüşme Önerisi AKP ve MHP\'li Vekillerin Oylarıyla...
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Hdp'nin Kur Korumalı Mevduat Sisteminin Bütçeye Getireceği Yükün Önlenmesi İçin Verdiği Genel Görüşme Önerisi AKP ve MHP'li Vekillerin Oylarıyla... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement