Genelkurmay'daki Bilgilendirme Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Genelkurmay'daki Bilgilendirme Toplantısı

Genelkurmay\'daki Bilgilendirme Toplantısı

Başbakan Davutoğlu: (2) "Silahlı kuvvetlerimizin geleneği, çağdaş yapısı ve demokrasiyle bağlılığı, silahlı kuvvetlerimizi, çevredeki bütün ülkelerin silahlı kuvvetlerinden farklı bir özelliğe kavuşturmaktadır.

04.11.2014 23:05

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Silahlı kuvvetlerimizin geleneği, çağdaş yapısı ve demokrasiye bağlılığı, silahlı kuvvetlerimizi, çevredeki bütün ülkelerin silahlı kuvvetlerinden farklı bir özelliğe kavuşturmaktadır. Bunun da muhafazası önemli" dedi.

Davutoğlu, Genelkurmay Başkanlığı'nda düzenlenen Bilgilendirme Toplantısı'nın ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Başbakan Davutoğlu, toplantıda çok kapsamlı brifing aldıklarını belirterek, bunun birçok açıdan hem önemli hem gerekli olduğunu söyledi.

62. Hükümeti kurduktan sonra, bütün bakanlıklar ve devlet kurumlarıyla yoğun ve detaylı toplantılarda bir araya geldiğini anımsatan Davutoğlu, "Bu bir araya gelişleri, bu kurumlarımızı ya da bakanlıklarımızı, Başbakanlığa çağırarak değil orada, onların çalışma ortamlarında çalışma arkadaşlarla birlikte yapmaya özen gösteriyorum" ifadesini kullandı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in, 29 Eylül'de Bakanlar Kurulu'na tezkere öncesinde genel bir bilgilendirme yaptığını belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bugün de planladığımız çerçevede, biz, Milli Güvenlik Kurulu üyesi bakanlarımızla birlikte Genelkurmay Başkanlığımızı ziyaret ettik. Genelkurmay Başkanımızla kuvvet komutanlarımızla bütün komutanlarımızla birlikte herhalde 4 saati aşkın bir süre, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları, imkan ve kapasitesi, Türkiye'nin güvenlik ihtiyaçları anlamında çok kapsamlı bir istişare imkanı oldu. Ben her şeyden önce Genelkurmay Başkanımıza, bütün komutanlarımıza teşekkür ediyorum. Çok iyi bir hazırlık, çok detaylandırılmış ve gelecek projeksiyonu son derece iyi tespit edilmiş bir çalışma sundular. Bu aslında güzel bir geleneği de başlatacağına ümit ettiğim adım oldu."

-"İstişarelere devam etmekte büyük fayda mülahaza ediyorum"

"Genelkurmay Başkanımızla bu ilk istişare ettiğimizde böyle bir bilgilendirme ve belli aralıklarla güvenlik ihtiyaçlarının gözden geçirilmesi ve Türkiye'de ve bölgesindeki gelişmeler bağlamında ihtiyaçların bizzat tespiti bakımından bundan sonra da bu tür istişarelere devam etmekte büyük fayda mülahaza ediyorum" diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk Silahlı Kuvvetleri'nin temel bazı özellikleri var. Hepimizin dikkat etmesi ve tarihi bir gerçeklik olarak bilinmesi gereken bir geleneği, devlet geleneğimiz gibi. Silahlı kuvvetlerimizin de Türkiye'nin ve bu topraklarda Selçuklu, Osmanlı Türkiye Cumhuriyeti çizgisindeki her dönüşümün, her değişimin, büyümenin de duraklamanın da gücün de bazen zaafın da yansıdığı en temel güç unsurlarından biridir. O bağlamda modernleşmede de teknolojik intibakta da önemli ve merkezi bir konumu hep muhafaza etmiştir. Bu çerçevede silahlı kuvvetlerimizin yine en önemli niteliği, milli ordu niteliğinde olması yani toplum kesimimizin her yerinden her bölgesinden, her vilayetinden, her yerden bir katılımla oluşması gerçek anlamda milli bir ordu niteliği, özellikle bugünlerde çevremizdeki ülkelerdeki güvenlik zaaflarına temel teşkil eden silahlı kuvvetler yapılanması zaafı gözönüne alındığında çok önemlidir. Yani Çanakkale Savaşı'nda İstiklal Harbi'nde savaşanların kimliklerine baktığınızda da bu milli, yerli özellik göze çarpar."

Silahlı kuvvetlerinin, Türkiye'nin genel büyümesinde, gelişmesinde sahip olduğu konumun kendileri için büyük önem arz ettiğini dile getiren Davutolu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bağlamda uluslararası konjonktür süratle değişiyor. Riskler, tehditler, mahiyet değiştiriyor. Türkiye, NATO ittifakı içinde zaten köklü bir ittifak sistemiyle bütünleşik olarak savunma planlamasını yapagelmiş bir ülkedir ancak 90'lı yıllarda Balkanlar'da Kafkaslar'da yaşanan gelişmeler sadece meselenin bloklar arasında çatışma olmadığını bize gösterdi. Son dönemde ise özellikle çevre bölgelerde yaşanan gelişmeler sadece ülkeler arasında çatışma değil ülke içi çatışmaların asimetrik tehdidin bizi nasıl etkileyebileceğini açık bir şekilde ortaya koydu."

Tarihte ülkelerin bütün güçlerini birlikte koordine ettikleri zaman güçlendiklerini, aksi takdirde düşüşe geçtiklerini anımsatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Siyasal anlamda istikrarını korumuş, ekonomik anlamda silahlı kuvvetlerini besleme, desteklemek kapasitesine sahip olmuş ülkeler, askeri bakımdan da güç projeksiyonunda da yükselirler. Aksine siyasal anlamda istikrarsızlığa düşmüş, ekonomik anlamda kendisini koruyabilecek kapasitesini kaybetmiş ülkelerin askeri gücünde de zayıflama olur. Bütün bunlar birbirini destekleyen unsurlar. Bu anlamda Türkiye'nin demokratik sistemi içinde silahlı kuvvetlerimizin en önemli özelliklerinden biri de bu demokratik sistemin meşruiyeti içinde çalışan ve devlet meşruiyetinin sağladığı yasal zeminde faaliyet göstermesi. Bu anlamda da silahlı kuvvetlerimizin geleneği, çağdaş yapısı ve demokrasiyle olan, demokrasiye bağlılığı silahlı kuvvetlerimizi, çevredeki bütün ülkelerin silahlı kuvvetlerinden farklı bir özelliğe kavuşturmaktadır. Bunun da muhafazası önemli."

Davutoğlu, "Bölgede ve uluslararası konjonktürdeki risklerin artması, riskin mahiyetinin, niteliğinin değişmesi haklı olarak silahlı kuvvetler yapılanmasının da gözden geçirilmesini gerekli kılıyor" ifadesini kullandı.

Başbakan Davutoğlu, "Bu çerçevede bize bugün takdim edilen silahlı kuvvetlerimizin 2033 projeksiyonu ve 2033 projeksiyonu içinde 30'a yakın Milli Savunma Sanayii'ne dayalı yeni projenin sunumu, hem hükümet üyeleri ve Bakanlar Kurulu üyeleri ve Başbakan olarak beni heyecanlandırdı, hem de ülkemizin ulaştığı kapasiteyi göstermesi bakımından da büyük bir önem taşıyor" diye konuştu.

-"Asimetrik savaşta özel kuvvetlerin taşıdığı özel bir önem var"

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin önümüzdeki dönemde özellikle füze savunma sistemi bağlamında ve hava savunma sistemiyle hava müdahale kabiliyetini artırmaya dönük projeleri öncelemesi gerekiyor, çevremizdeki riskler itibarıyla. Bu konuda da teknoloji yoğun ve teknolojinin etkin kullanıldığı bir yapıya geçilmesi lazım. Bunun arkasındaki ekonomik gücü desteklemek icap ediyor. Bu, 2033 perspektifinin en önemli ayaklarından birisi. Ayrıca asimetrik savaşta tabii özel kuvvetlerin taşıdığı özel bir önem var. Bu çerçevede de çevredeki gelişmeler de gözönünde bulundurularak, silahlı kuvvetlerimizin etkin, esnek bir yapıda, riskleri karşılayabilecek, göğüsleyebilecek, onlara karşı aktif bir müdahalede bulunacak niteliğe kavuşması önemli. Bunlar çevremizdeki kapasite, çevremizdeki riskler ve çevremizdeki konjonktür itibarıyla."

Silahlı kuvvetlerin, Türkiye'nin aynı zamanda uluslararası itibarının da en önemli ayaklarından ve unsurlarından biri olmasının, üzerinde durulması gereken hususlar arasında yer aldığını vurgulayan Davutoğlu, "Yani Afganistan'daki mevcudiyeti ISAF'ta. Bugün Somali Ordusu'nun, Libya Ordusu'nun tanzimindeki rolü. 50'yi aşkın ülkede askeri ataşeliklerimizle o ülkelerin güvenliklerine yaptığımız katkı. Kosova'da, Bosna'da birçok doğrudan Türkiye'nin güvenliğini ilgilendirmeyen alanlarda gösterdikleri üstün performans, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni de milletimizi de gururlandıran ve ülkenin itibarını bütün dünyada yükselten göstergelerdir" dedi.

-Türkiye'nin Afrika açılımı

"Deniz Kuvvetleri'ne teşekkürü borç biliyorum" ifadesini kullanan Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı döneminde Afrika açılımını planladıklarını, birçok büyükelçilik açtıklarını anımsatarak, bu açılıma Deniz Kuvvetleri'nin de katkıda bulunduğunu anlattı.

Afrika açılımına eş zamanlı olarak Deniz Kuvetleri'nin, tarihinde ilk defa bütün Afrika kıtasını dolaşan Barbaros Hayrettin görev gücü ve milli yapım olan Heybeli Ada Gemisi ile birlikte 30'u aşkın limanda ziyaretler gerçekleştirdiğine işaret eden Davutoğlu, bu ziyaretlerin Türkiye'nin, Afrika'daki görünürlüğüne büyük bir katkı sunduğunu ifade etti.

Davutoğlu, ayrıca Güney Afrika açıklarında bazı milli kapasiteli geliştirilen füzelerin denenmiş olmasının, Türkiye'nin artık uzak denizlerde de ne kadar etkin güce kavuştuğunun göstergesi olduğuna vurgu yaparak, şunları söyledi:

"Bu çerçevede de hem çevremizdeki riskleri göğüsleyebilen hem de uluslararası alanda barış misyonu yürüten, açık denizlerde de NATO üyesi olma ötesinde milli kapasitesiyle mevcudiyet gösteren silahlı kuvvetlerimizin bu yapısının geliştirilmesi, ülkemizin küresel bir güç olma niteliğini takviye eden unsurlarıdır. Bütün bunları ele aldık. Silahlı kuvvetlerimizin ihtiyaçlarını tespit ettik. Bu ihtiyaçlara tekabül edecek çalışmaları hep birlikte yapacağız."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Genelkurmay'daki Bilgilendirme Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement