Gelibolu Mevlevihanesi'nde Şeb-İ Arus Programı - Son Dakika
Güncel

Gelibolu Mevlevihanesi'nde Şeb-İ Arus Programı

Gelibolu Mevlevihanesi\'nde Şeb-İ Arus Programı

Çanakkale'deki Gelibolu Mevlevihanesi'nde Mevlana Celaleddin Rumi'nin 742'nci vuslat yıldönümü nedeniyle Şeb-i Arus programı düzenlendi.

21.12.2015 11:44

Çanakkale'deki Gelibolu Mevlevihanesi'nde Mevlana Celaleddin Rumi'nin 742'nci vuslat yıldönümü nedeniyle Şeb-i Arus programı düzenlendi.

Çanakkale Valiliği, Gelibolu Mevlevihanesi'ni Koruma ve Mevlevi Kültürünü Tanıtma Derneği ile Bursa Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği öncülüğünde Gelibolu Mevlevihanesi'nde Mevlana Celaleddin Rumi'yi anma töreni düzenlendi. '4. Balkan Coğrafyası Çanakkale'de Buluşuyor' etkinlikleri çerçevesinde Gelibolu'da yapılan etkinliğe, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Güder, Gelibolu Kaymakam Vekili Cihat Koç, Gelibolu Belediye Başkan Vekili Kemal Tarım, Gorajte Müftüsü Remzi Pitiç, Mesudiye Tekkesi Üstadı Prof Dr. Kazım Hadzimejlic ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Programda konuşan Bosna Hersek Tarikatlar Birliği Başkanı Sırrija Hacımeglic, Gelibolu Mevlevihanesi'nde bulunmaktan duyduğu memnuniyetini ifade etti ve Mevlana Celaleddin Rumi'nin yalnız Müslümanlar için değil, gayrimüslimler için de büyük bir zat olduğunu belirtti. Mevlevi üstadı Mustafa Özbağ ise 'Mesnevi'de Kuran' adlı konuşmasını yaparak, katılımcılara bu konuda bilgiler sundu.

DÜNYANIN EN BÜYÜK MEVLEVİHANESİ

Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Mevlana'nın 742'nci vuslat yıldönümü nedeniyle düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Gelibolu Mevlevihanesi'nin, Müslüman Türklerin 1354'te Avrupa kıtasına ayak bastığı ve ilk Osmanlı donanmasının kurulduğu en önemli, merkezlerden biri olduğunu söyledi. Vali Erkal, "Onun ölümsüz eserinin birçok dillere çevrilmesi dünyanın dört bir yanından takdir almış. İçinde bulunduğumuz dünyanın en büyük Mevlevihanesinin özüne ve dokusuna dokunmadan aslına sağdık kalınarak yeniden restorasyonu yapılarak günümüze kazandırılmıştır" dedi.

138 MEVLEVİDEN SEMA GÖSTERİSİ

Konuşmaların ardından geceye katkı yapan Çanakkale Valisi Hamza Erkal'a mevlevi üstadı Mustafa Özbağ tarafından Gelibolu Mevlevihanesi'nin küçük bir maketi verildi. Vali Erkal da vuslat gecesine katılan yabancı konuklara plaket ve hediyeler verdi.

Şeb-i Arus programı, sema gösterisiyle sona erdi. Gelibolu Mevlevihanesi'nde ilk kez 138 mevlevi dönüşümlü olarak sema gösterisi yaptı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gelibolu Mevlevihanesi'nde Şeb-İ Arus Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement