Expo İçin Bu Yıl 400 Milyon Lira Harcanacak - Son Dakika
Güncel

Expo İçin Bu Yıl 400 Milyon Lira Harcanacak

Expo İçin Bu Yıl 400 Milyon Lira Harcanacak

EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Gülay: "EXPO 2016 için bu yıl 400 milyon lira civarında yatırım planlıyoruz" "2014 bizim için çok kritik bir yıl, yaptığımız işler şekillensin istiyoruz" "Dışişleri Bakanlığı tarafından bildirilen 187 ülkeye 20 Aralık 2013 itibarıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık.

20.01.2014 11:10

LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Antalya'da 2016 yılında yapılacak çiçek ve çocuk temalı Uluslararası Botanik Sergisi (EXPO 2016 Antalya) için hazırlıklar tüm hızıyla sürerken, sergi alanındaki altyapı çalışmaları için bu yıl yaklaşık 400 milyon lira harcanacağı bildirildi.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay, Aksu ilçesinde bulunan bin 100 dönümlük EXPO alanında 2014 yılının sonuna kadar altyapı işlerinin yaklaşık yüzde 90'ını tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Gülay, bu çerçevede bu yıl sedde üzeri yol imalatları, saha reglajı, otopark, ada içi kanalizasyon, yağmur suyu, içme suyu, sulama ve yangın ana hatları kanalizasyon, gezinti yolları, yağmur suyu ve atık su terfi merkezleri, sulama ve yangın suyu deposu, derin kuyu pompa binaları, gölet besleme ve boşaltma yapıları, bekçi kulübeleri ve personel binası ile istinat ve ihata duvarlarının yapımının tamamlanmasının planlandığını kaydetti.

"EXPO 2016 için bu yıl 400 milyon lira civarında yatırım planlıyoruz" diyen Gülay, "2014 bizim için çok kritik bir yıl. Yaptığımız işler şekillensin istiyoruz. EXPO, 2016'da yapılacak, bu işin pardonu yok. Dolayısıyla biraz daha koordinasyon ve planlama ile işlerimize yoğunlaşacağız" ifadesini kullandı.

Ağaçlandırma çalışmaları

Ağaçlandırma işi için bu ayın sonuna kadar ihaleye çıkacağını kaydeden Gülay, alana 108 türde 25 bin 585 adet ağaç ve ağaççık dikilmesinin planlandığını ifade etti.

Gülay, ağaçların yanı sıra EXPO alanına 113 türde 69 bin 550 çalı ve sarılıcı bitki, 29 türde 193 bin 50 metreralik alanda mevsimlik ve çok yıllık çiçek, 53 türde 265 meyve ve tropik meyve ağacı, 51 türde 428 bin 300 metrekare alanda yer örtücü çim, 54 türde 5 bin 30 sucul bitki, 9 türde bin 180 kaktüs ekileceğini anlattı.

Elmalı ilçesinde 2 bin saksıda EXPO 2016'nın sembol çiçeği olan şakayık üretiminin başladığını bildiren Gülay, ayrıca Konyaaltı bölgesinde Hisarçandır'da 4 hektarlık bir alanda doğal ortamda şakayık üretileceğini kaydetti. Gülay, "Fuar alanında şakayık çiçeğini görenler doğal ortamında da görmek isterlerse buraya turlar düzenlenecek" dedi.

EXPO'nun ortasında oluşturulacak göletin Antalya Körfezi'nin minyatürü şeklinde yapılacağını, ilçelerin de coğrafi yapıya göre aynı şekilde göletin etrafında konumlandırılacağını dile getiren Gülay, "Kaş'tan Gazipaşa'ya kadar bütün ilçelere burada yer vereceğiz. Bütün ilçeler tarihi, kültürel değerlerini tanıtma imkanını bulacak" diye konuştu.

- EXPO kulesi için yarışma

Botanik EXPO'nun sembolü olacak EXPO kulesi konusunda müşavir firmanın yetkili olduğunu belirten Selami Gülay, firmanın bu konuda bir şartname hazırlayacağını söyledi.

EXPO kulesi için yarışma planlandığını kaydeden Gülay, "Bunun için bir jüri oluşturulacak. Şimdi jürinin kimlerden oluşturulacağı konusunda çalışma yapıyoruz. Bir an önce yarışmanın yapılmasını istiyoruz ki kulenin yapımına başlansın" diye konuştu.

EXPO kulesi yarışmasının ulusal ölçekte olacağını ifade eden Gülay, projenin içeriğine uygun bir projeyi uygulamak istediklerini bildirdi.

187 ülkeye davet mektubu gitti

EXPO 2016 ile ilgili ulusal ve uluslararası tanıtım faaliyetlerinin bu yıl itibarıyla başlatılacağını açıklayan Gülay, bununla ilgili profesyonel bir firma ile anlaşacaklarını dile getirdi.

Geçen hafta Ankara'da büyükelçilere proje hakkında bilgi verdiklerinin altını çizen Gülay, yerel yönetimlerden, girişimcilerden, turizmcilerden ve büyükelçilerden büyük destek aldıklarını ifade etti.

Gülay, "Dışişleri Bakanlığı tarafından bildirilen 187 ülkeye 20 Aralık 2013 itibarıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in imzasıyla davet mektupları gönderildi. Bunun takibi ekonomi ve turizm müşavirleri ile büyükelçiler tarafından 3 koldan yapılacak" diye konuştu.

Bu yılın mayıs ayında Türkiye'deki yabancı misyon temsilcilerini Antalya'ya davet ederek EXPO 2016 hakkında bilgi verileceğini, ardından ulusal ve uluslararası basın temsilcilerine tanıtım yapılacağını anlatan Gülay, ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığının bundan sonraki bütün tanıtımlarında EXPO 2016'ya yer vereceğini kaydetti. - Antalya

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Expo İçin Bu Yıl 400 Milyon Lira Harcanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement