Erzurum Şeker Fabrikası, Pancar Alımına Başladı - Son Dakika
Güncel

Erzurum Şeker Fabrikası, Pancar Alımına Başladı

Erzurum Şeker Fabrikası, Pancar Alımına Başladı

Kampanya döneminde 190 bin ton pancar işlenerek, dönem sonuna kadar 32 bin ton kristal şeker, yan ürün olarak 55 bin ton yaş pancar posası ve 8 bin ton melas üretilmesi hedefleniyor Üreticilerden 200 bin ton pancar satın alınarak, karşılığında 30 milyon lira bedel tahakkuk ettirilmesi bekleniyor

23.09.2013 15:07

Erzurum Şeker Fabrikası'nda, 2013-2014 kampanya döneminde pancar alımına başladı.

Fabrikaya bağlı 6 bölgede 103 köyden 3 bin 100 pancar üreticisiyle sözleşme yapılarak, bu yıl 55 bin 300 dekar alanda pancar ekimi yapılması sağlandı. Üreticilerden 200 bin ton pancar satın alınarak, karşılığında 30 milyon lira bedel tahakkuk ettirilmesi bekleniyor.

Yeni kampanya döneminde, 190 bin ton pancar işlenerek, dönem sonuna kadar 32 bin ton kristal şeker, yan ürün olarak 55 bin ton yaş pancar posası ve 8 bin ton melas üretilmesi hedefleniyor.

Aziziye ilçesinde şeker fabrikası kampüsünde düzenlenen törende bir konuşma yapan Vali Ahmet Altıparmak, yaptığı konuşmada, pancar üreten çiftçilerin, bölgeye yarattığı  katma değer olsun, şeker fabrikasının aynı şekilde kent ekonomisine, tarımına, istihdamına sağladığı katkının inkar edilemeyeceğini söyledi.

Fabrikanın kentin özellikle sosyal hayatına önemli etki yaptığını ifade eden Altıparmak, şunları kaydetti:

"Kapatmak, özelleştirmek ya da yenileyerek devam etmek, bunlar elbette ki hem siyasi tercihin hem de ekonomik tercihin getirdiği bir karar olacaktır. Arzumuz, isteğimiz bunun canlı bir şekilde, nasıl Konya'daki etkin bir şekilde devam ediyorsa buradakinin de devam etmesidir ancak 10 bin çiftçiden 3 bin çiftçiye düşmesi, rekoltenin ciddi bir şekilde düşmesi, 800'den 400'e düşmesi toplam istidamın, bunlar önemli bir göstergeler, önemli veriler. Tarımsal üretimin çeşidi ne olursa olsun, destekler inanılmaz şekilde katlandı."

AK Parti Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık da şeker pancarının tarım sektörü içerisinde bölgeye en fazla gelir getiren, istihdam sağlayan ve Erzurum'un birçok köyünde yüzlerce kişinin iş ve ekmek kapısı olduğunu vurguladı.

Tatlılar içerisinde damağa en iyi lezzeti verenin şeker olduğunu anımsatan Çığlık, "Çayımızın yanında en güzel dost şekerdir. Bu yörede en önemli sektörlerden, en önemli yatırımlardan ve istihdam sağlayan yerlerden biridir şeker fabrikası" ifadelerini kullandı.

Erzurum Şeker Fabrikası Müdürü Turan Bastem ise fabrikaya bağlı 6 bölgede 3 bin 100 pancar üreticisiyle sözleşme yaparak, 55 bin 300 dekar alanda pancar ekimi yapılmasını sağladıklarını söyledi.

Pancar ekiminin önceki yıllara oranla düşük olduğunu belirten Bastem, küresel iklim koşullarının değişmesi sonucu pancar veriminde önemli düşüşler olduğunu ve ekicilerin kar edemediği için pancar ekimine talebin azaldığını kaydetti.

"Şu ana kadar 12 milyon lira avans ödemesi yapıldı"

Pancar ekiminin artması için pancar alım fiyatlarının günün koşullarına göre ayarlanmasını öneren Bastem, geçmiş yıllarda ödenen, sonradan yürürlükten kalkan doğu teşvik priminin yeniden uygulamaya konularak ödenmesi halinde pancar üretiminin artacağına dikkat çekti.

Şeker fabrikasının 1956 yılında üretime başladığını anımsatan Bastem, şöyle devam etti:

"Fabrikamız tarafından bu kampanya döneminde üreticilerden 200 bin ton pancar satın alınarak, karşılığında 30 milyon lira bedel tahakkuk ettirilmesi beklenmektedir. Pancar üreticilerine işlerini yürütebilmeleri için bugüne kadar toplam 12 milyon lira avans ödemesi yapılmış olup, ayni ve nakdi avans ödemeleri devam etmektedir. 56 gün sürecek olan kampanyamızda 190 bin ton pancar işlenecek, dönem sonuna kadar 32 bin ton kristal şeker, yan ürün olarak 55 bin ton yaş pancar posası, 8 bin ton melas üretilecektir. Yaş pancar posası, üretim sözleşmesi gereği pancar eken üreticilerimize ücretsiz olarak verilmektedir." - Erzurum

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erzurum Şeker Fabrikası, Pancar Alımına Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement