Erzurum, sağlıkta yabancıların gözdesi oldu - Son Dakika
Güncel

Erzurum, sağlıkta yabancıların gözdesi oldu

Erzurum Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, yurt dışından gelen hasta sayısının bir önceki yıl 120 iken, sağlık turizmine yönelik yaptıkları çalışmalar sayesinde bu rakamın geçen yıl 780'e ulaştığını söyledi.

28.01.2014 21:24

Erzurum Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, yurt dışından gelen hasta sayısının bir önceki yıl 120 iken, sağlık turizmine yönelik yaptıkları çalışmalar sayesinde bu rakamın geçen yıl 780'e ulaştığını söyledi.

Erdoğan, sekreterlik binasında düzenlediği basın toplantısında, 2013 yılında özellikle sağlık turizmine yönelik verdikleri destekten dolayı Erzurum Valiliği ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın kuruma ödül verdiğini söyledi.

Sağlık turizmi kapsamında yapılan çalışmalar sayesinde yabancı hastaların ilgisinin arttığına vurgu yapan Erdoğan, "2012 yılında 120 civarında yabancı hasta popülasyonu varken, yaptığımız çalışmalar, gerçekleştirdiğimiz ziyaretler sayesinde bu rakam 780'lere ulaştı. Bu 780 rakamı çok büyük bir rakam olmayabilir ama işlerin biraz da kontrollü gitmesinde büyük fayda görüyoruz. Çünkü biz sağlık turizmi çalışmalarını ağırlıklı olarak yeni tamamlanacak olan kampüsümüzü devreye soktuğumuzda daha ağırlıklı olarak yürütüleceği bir alan olarak görüyoruz. Bugünden işlere başlamak ve geleceği bugünden tanzim etmek çok daha önemli" dedi.

Bu yüzden sağlık turizmi kapsamında 120'lerden 800'lere yaklaşan bir rakama erişmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Erdoğan, yurt dışı hasta birimi gibi, il dışı hasta biriminin de kurulabileceği yönünde çalışmalarının olacağını ifade etti.

Geçen yıl bölge illerden 165 bin hastanın geldiğini anımsatan Erdoğan, "2012 yılında ise 191 bin civarında hasta gelmiş. Yani sağlıkta dönüşüm programının en büyük getirilerinden biri diyebiliriz. Çünkü artık bölgedeki iller de kendi rollerine uygun hizmet ürettiklerinde bizim yükümüz çok daha azalacak" diye konuştu.

Polonyalı turistlerin kış turizmi için Erzurum'da olduğunu belirten Erdoğan, "Birer haftalık Palandöken'de konaklıyorlar. Kış turizmine yönelik kazanımlar elde edilirken, ağız ve diş hizmetleri için çalışma başlattık. Çünkü Polonya'da ağız ve diş sağlığı hizmeti çok pahalı. Bizim Türkiye'de en pahalı sunduğumuz hizmet, oranın en ucuz hizmetinden daha ucuz. Otellerdeki bütün turistlerin odalarına broşürlerimizi koyduk ve hangi hizmetin kaça verileceğine dair bakanlığın belirlediği fiyatlar var" şeklinde konuştu.

- Geçen yıl yaklaşık 3,5 milyon insan tedavi oldu

Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği'ne bağlı 15 sağlık tesisinde hizmet verdiklerinin altını çizen Erdoğan, şunları kaydetti:

"2013 yılında 3 milyon 464 bin 996 kişi muayene oldu. 15 sağlık tesisimizde 84 bin 124 hasta yatmış. Büyüklükleri farklı olmakla beraber 106 bin 332 ameliyat yapmışız. Hastanelerimizde 7 bin 647 kişi normal canlı doğum yapmış. 133 kadın müdahaleli canlı doğum yapmış. 3 bin 388 kişi sezaryenle doğum yapmış. Bunların ilk sezaryen bin 432 kişi. Sezaryen sonrası tekrar sezaryenler ise bin 917 kişi. 2013 yılında bize ait sağlık tesislerinde toplam 11 bin 168 doğum olmuş. Sezaryen oranlarında, Dünya Sağlık Örgütü oranlarına Erzurum olarak oldukça yakınız."

Bir gazetecinin, doğumlardan kaçının 18 yaş altı olduğu yönündeki sorusu üzerine Tıbbi Hizmetler Başkanı Dr. Remzi Arslan, 18 yaş altı doğum sayısını almanın çok sağlıklı olmadığını belirterek, "Çocukların bazen nüfus cüzdanlarındaki yaşı sağlıklı olamayabiliyor. Yaşı büyük olmasına rağmen nüfus cüzdanında küçük oluyor ancak Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi'nde kabaca tespit edebildiklerimiz, yıllık 250-300 civarında bir hamilelik olduğu yönünde. Zaten bunların da hukuki işlemleri bir şekilde 15 yaş altı, savcılık duyurusu yapılmak zorunda" şeklinde yanıtladı.

2- Toplantıdan detaylar

3- Genel Sekterek Erdoğan'ın konuşması

4- Detaylar

Erzurum, sağlıkta yabancıların gözdesi oldu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erzurum, sağlıkta yabancıların gözdesi oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement