Ertaş-Bakırcılar Çarşısı Yeni Yüzüne Kavuştu - Son Dakika
Güncel

Ertaş-Bakırcılar Çarşısı Yeni Yüzüne Kavuştu

Ertaş-Bakırcılar Çarşısı Yeni Yüzüne Kavuştu

Osmangazi Belediyesi, Tarihi Çarşı Ve Hanlar Bölgesi'nde Yıllarca Adından Başarıyla Söz Ettirecek Ertaş Ve Bakırcılar Çarşısı Restorasyon Çalışmasını Görkemli Bir Törenle Hizmete Açtı.

27.05.2011 17:04  Güncelleme: 17:53

Osmangazi Belediyesi, çarşı ve hanlar bölgesinin can damarı olan Ertaş ve Bakırcılar Çarşısı'nda iki yıla aşkın süredir devam eden dev restorasyon çalışmasını tamamladı. Yenileme çalışmalarının ardından dünyanın en büyük Tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkma noktasında öncü adımlar atan otantik alışveriş merkezine dönüşen Ertaş ve Bakırcılar Çarşısı, yeni yüzüyle önemli kent değerleri arasındaki yerini aldı.

Tarih Kenti Bursa

"Tarihi mirasa sahip çıkmak bizlerin ve hükümetimizin boynumuzun borcudur" diyen Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç da konuşmasında, Bursa'nın önemli bir tarih ve kültür kenti olduğuna dikkat çekti. Hanları, kervansarayları, camiileri, medreseleri, külliye ve çarşılarıyla bir bütün olan Bursa'nın, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmaların yanı sıra belediyelerin de büyük katkılarıyla hak ettiği değere kavuştuğunu söyledi.

"Esnaf gülerse Türkiye'nin yüzü de güler" diyen Arınç, Osmangazi Belediyesi'nce çarşıya yapılan hizmetlerin kente büyük kazanç sağlayacağına değindi.

Tarihi eserlerin çevrelerinin de kamulaştırmaya açılması gerektiğine dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Arınç "Geçmişin mirası olan tarihi eserlerimizi bugüne kazandırırken, bu eserlerin etrafını çevreleyen binaları da kaldıracağız. Tarihi yapıların suretinin görünmesini engelleyen yapılar engellenmeli ve güzellikler gölgelenmemeli" dedi.

Çarşı, Dünya Markası Olacak

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ise Osmangazi olarak tarihi mirasa sahip çıkma noktasında örnek bir belediye olduklarına dikkat çekerek, üyesi oldukları Tarihi Kentler Birliği'nden 4 yıl üst üste ödül aldıklarını hatırlattı.

Çarşı ve hanlar bölgesinde birbirinden önemli çalışmaları ardı ardına hayata geçirdiklerini vurgulayan Dündar "Belediye olarak Surüstü ve Sümbüllü Bahçe Konağı gibi sivil mimarlık örneklerinin günümüze kazandırılmasının yanı sıra, Yorgancılar Cephe Restorasyonu, Nilüfer Köylü Pazarı ve Ertaş, Bakırcılar Çarşısı restorasyonuyla da tarihi çarşı ve hanlar bölgesini canlandıracak prestij projeler yürütüyoruz. Bu bölge bir dünya markası olacak" dedi.

Tarihi eserlerin gün yüzüne çıkmasıyla kentin değerinin arttığını söyleyen Başkan Dündar "Çarşımızda yaptığımız çalışmalarla esnafımız, kentimiz ve vatandaşlarımız kazanıyor. Gayretimiz esnafımızı hak ettiği noktaya taşımak" dedi. Dündar, geleneksel değerlere bağlı kalarak modern çizgilere kavuşan tarihi çarşının yerli ve yabancı birçok turisti de ağırlayacağını söyledi.

Proje kapsamında baştan aşağı yenilenen çarşının açılış kurdelesini Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, ev sahibi Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa protokolü ve çarşı esnafı birlikte kesti.

Halk oyunları ekibinin gösterisiyle renklenen törene Ak Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik, AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Refik Özen, AK Parti Bursa Milletvekili adaylarından Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, Hakan Çavuşoğlu ve Mahmut Turunç ile Batı Trakya Türkleri davasının öncü isimlerinden merhum Sadık Ahmet'in eşi Işık Sadık da katıldı.

Açılış töreninin ardından protokol, Çarşı'yı gezerek, esnafla sohbet etti.

Osmangazi'den Çarşıya Dev Yatırım

Proje kapsamında Ertaş ve Bakırcılar Çarşısı'nın çevresinde yer alan Tomrukönü Caddesi, Balıkpınarı Sokak, Küfeciler Sokak, Kamburcular Caddesi ve İpek Sokak'ta üst örtü, zemin kaplama çalışmaları yapıldı, 210 dükkanın da cephesi yenilendi.

Çarşıya, 4 bin metrekare çatı kaplama, 5 bin 852 metrekare ahşap vitrin

doğraması, bin metrekare ahşap görünümlü sarma kepenk ve 3 bin 260 metrekare de zemin kaplama yapıldı.

Tüm çarşının alt yapı çalışmaları tamamlanarak, içme suyu ve kanalizasyon bağlantıları sağlandı. Ayrıca çarşının duvarları temizlenip, saçaklar onarıldı ve yeniden yapıldı.

Çarşının baştan aşağı yenilendiği projede, İpek Sokak'a su kanalı ve çeşme yapıldı. Çarşı; kanal üzerine yapılan iki ahşap köprüyle de farklı ve modern bir görünüm kazandı. Yapılan çalışmalar sonucu, tarihi çarşı ferah ve aydınlık bir görünüme kavuştu.

Güvenlik Üst Düzeyde

Osmangazi Belediyesi çarşının sadece alt ve üst yapısını yenilemekle kalmadı, çarşıda kapkaç ve hırsızlık olaylara karşı bir de güvenlik merkezi oluşturdu. Ertaş ve Bakırcılar Çarşısı'nın değişik noktalarına yerleştirilen güvenlik kameralarıyla 24 saat izlenen çarşıda güvenlik üst düzeye çıkarıldı.

Turizmin Can Damarı

Osmanlı Dönemi'nde inşa edilen ve Ulu Cami'nin etrafını çevreleyen Ertaş ve Bakırcılar Çarşısı'nın tarihi hakkında günümüze ulaşan çok fazla bilgi olmamakla birlikte; çarşının şekerciler, elbiseciler ve ayakkabıcılar çarşısı olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Kent turizmi açıdan büyük öneme sahip olan Ertaş ve Bakırcılar Çarşısı yeni modern görünümüyle bünyesindeki 210 dükkanla Bursalıların yanı sıra yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Ertaş-Bakırcılar Çarşısı Yeni Yüzüne Kavuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement