Erdoğan'dan Bosna'da Mezar Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Erdoğan'dan Bosna'da Mezar Ziyareti

Erdoğan\'dan Bosna\'da Mezar Ziyareti

Başbakan Erdoğan, Saraybosna'da Aliya İzzetbegoviç'in kabrini ziyaret etti.

15.09.2012 14:57  Güncelleme: 15:22

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Saraybosna'daki temaslarının ikinci gunüne ülkenin ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in kabrini ziyaret ederek başladı.

Erdoğan, kabre Bosna-Hersek Üçlü Devlet Baskanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ve heyetindeki bakanlar ile birlikte geldi. Erdoğan'ın ziyaretinde eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ile kızı Sümeyye Erdoğan da yer aldı.

Ziyaretin ardından şehitlik hakkında Bakir İzzetbegoviç ile bir süre sohbet eden Erdoğan, daha sonra Bosnalı gazetecilerin sorusunu yanıtladı. Erdoğan, Bosna'nın lideri ve ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'i unutmanın mümkün olmadığını söyledi. Erdoğan, şunları söyledi:

"Aliya İzzetbegoviç'in gerek şahsımda, gerek Türk milletinin gönlünde özel bir yeri var. O bizim halkımızın çok sevdiği bilge bir kahramandır. O iki özelliği kendinde toplamıştır. Önce bilgelik, sonra liderlik. Onu rahmetle anıyorum. Kabristandaki şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Bosna Hersek, birlik, beraberlik ve bütünlük içerisinde aydınlık yarınlara yürüsün diyorum."

Erdoğan mezarlıktan ayrılırken Aliya İzzetbegoviç ile birlikte yedi yıl hapis yatan 85 yaşında bir boşnakla sohbet etti.

BASIN TOPLANTISI YAPTI

Başbakan Erdoğan daha sonra Bosna Hersek Başbakanı Vjekoslav Bevanda ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan şunları söyledi:

"Bütün gayretimiz bir, beraber, bütünlük içerisinde güçlü bir Bosna-Hersek'i görebilmek. Artık birbirine şüpheyle bakan bir Bosna- Hersek halkı olmamalı. Güvenle bakabilen bir Bosna-Hersek halkı olmalı. ve Bosna-Hersek'in bütünlüğü üzerinde de kimse tereddüt etmemeli.

Görüşmemizde Türkiye, Bosna- Hersek ilişkilerini görüştük. Askeri, siyasi, ekonomik, ticari, kültürel bütün bu alanları değerlendirme şansımız oldu. Askeri alanda NATO gerçekten bizim açımızdan Bosna- Hersek için önem taşıyor. Bosna- Hersek'in NATO'ya üyeliğine karşı çıkanlar olabilir. Ama ben inanıyorum ki bir NATO üyesi Bosna-Hersek yarınlara çok daha güvenli ve güçlü yürüyecektir.

NATO üyesi Türkiye olarak Bosna- Hersek'in süratla NATO'ya üyeliğini davet ediyoruz, takip ediyoruz, koşturuyoruz. Bu davetin ertelenmesini de sorguluyoruz. Siyasi alanda AB sürecini de önemsiyoruz. Bir Avrupa ülkesi olan Bosna-Hersek'in hala AB'ye davet edilmemesi üzücüdür. Ama ben şu müjdeyi verebilirim. İnanıyorum ki Bosna-Hersek Türkiye'den önce AB'ye girer. Çünkü biz 50 yıldır kapıdayız. Bosna çok daha önce AB'ye girecektir.

Yerel seçimlerin Bosna Hersek için yeni bir sıçramaya vesile olmasını temenni ediyorum. Ama ben sevgili dostuma bir şeyi hatırlatıyorum. Siyasetin yereli geneli yoktur, yeri gelir yerelde genel konuşulur, yeri gelir genel seçimlerde de yerel konuşulur. Çünkü İstanbul şehrinde büyükşehir belediye başkanlığı yaptım. Daha sonra da bu görevdeyim. Tüm seçim kampanyalarında her ikisini de halkımıza takdim etmeye çalışıyoruz. Öyle anlar oluyor ki yerel genelden, genel de yerelden besleniyor. Ama sonunda güçlü bir Bosna-Hersek nasıl kurulacak bu çok önemli. Biz Bosna-Hersek halkını Bosna-Hersek'i seviyoruz. Bu kadar farklı inanç ve kültürün senkronize olduğu müstesna şehirlerden Saraybosna'da olmaktan mutluluk duyuyoruz."

Erdoğan'ın Saraybosna'daki temesları devam ediyor. Erdoğan'ın bugün akşam 21.00'de İstanbul'a hareket etmesi bekleniyor.

(FOTOTOĞRAF)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Erdoğan'dan Bosna'da Mezar Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement