Elazığ, Büyükşehir Olmak İçin 100 Bin İmza Topluyor - Son Dakika
Güncel

Elazığ, Büyükşehir Olmak İçin 100 Bin İmza Topluyor

Elazığ, Büyükşehir Olmak İçin 100 Bin İmza Topluyor

Elazığ'ın 'Büyükşehir' statüsüne alınması için Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi, 'Büyükşehir Olmak İçin 100 Bin Mektup' adı altında kampanya başlattı.

10.03.2012 14:54

Elazığ'ın 'Büyükşehir' statüsüne alınması için Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi, 'Büyükşehir Olmak İçin 100 Bin Mektup' adı altında kampanya başlattı.

Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi, Elazığ'ın Büyükşehir statüsüne alınması için 10 gün sürecek 'Büyükşehir Olmak İçin 100 Bin Mektup' kampanyası başlattı, öğretmenevi önünde stand kurup, imza toplamaya başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e gönderilmek üzere hazırlanan mektupların altına Elazığlılar imza atmaya başladı.

Hazar Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Yrd.Doç.Dr. Bilal Çoban, Elazığ'ın Büyükşehir olmayı hak ettiğini belirterek, bunun için zorlu bir sürecin başladığını söyledi. Çoban, Elazığ'ın adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarına göre 341 bin 220 olan kent merkezi nüfusu ile 81 il arasında 22'nci sırada, 558 bin 556 il geneli nüfusu ile de 37'nci sırada bulunduğunu belirterek, "Merkez ilçe nüfusu 400 bin 640 olup, il nüfusunun yaklaşık yüzde 72'si merkez ilçe sınırları içerisinde yaşamaktadır. Doğu Anadolu Bölgesinin nüfus yoğunluğu bakımından ilk sırasında yer almaktadır" dedi.

Çoban, 5 bin 216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu'na değişiklik getirecek ya da yeni yasal düzenleme niteliğinde olacak, Yerel Yönetimler Kanun teklifi önerisi ile, il nüfusu 750 bini aşan ilere büyükşehir statüsü verilmesinin öngörüldüğünü söyledi. Çoban, "Yasanın öngörülen şekliyle gerçekleşmesi halinde kent merkezi nüfusu itibariyle 22'inci sırada olan şehrimizden büyük 21 ilin tamamı ve merkez nüfusu Elazığ'dan küçük 8 il (Mardin merkez nüfusu 88 bin 54, Muğla merkez nüfusu 62 bin 635 gibi) Büyükşehir kapsamına alınırken, Elazığ'ın Büyükşehir kapsamına alınmaması, Büyükşehir olmayacak şehirlerin en büyüğü algısına yol açacaktır. Bu durumda, gerek ilimizde yaşayanlar gerekse il dışında ve ülke dışında yaşayan Elazığlılar'da ve aidiyet duygusuyla bağlı insanlarımızda mağduriyet ve ötekileşme duygusu yaratacaktır" diye konuştu.

Mardin, Muğla gibi merkez nüfus yoğunluğu az olan yerlerin bu kanun kapsamına alınacağını ve ileride bu durumdan pişman olmamak için böyle bir kampanya başlattıklarını anlatan, Çoban, şöyle dedi:

"Biz kendi aramızda konuşmaktan çok ne istediğimizi ifade etmek istiyoruz. Başbakan bir gün merak edecek bu 20, 30, 40 bin mektup niye geldi. 'Ne istiyor bu Elazığ?' diye soracak. Sadece bunu istiyoruz. Çünkü biz haklıyız. Büyükşehir Kanunu bu. Şehir kanunu, bu köy kanunu değil ki şehirle ilgili bir şey. Yani merkez nüfus mutlaka baz alınmalı. Elazığ, Büyükşehir olması durumunda bütçesi 5 kat artacak." - Elazığ

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Elazığ, Büyükşehir Olmak İçin 100 Bin İmza Topluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement