Egm: "Sendika Kurulmasıyla İlgili Evrak İşlem Yapılmadan İade Edildi" - Son Dakika
Güncel

Egm: "Sendika Kurulmasıyla İlgili Evrak İşlem Yapılmadan İade Edildi"

Egm: "Sendika Kurulmasıyla İlgili Evrak İşlem Yapılmadan İade Edildi"

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), polislerin sendika kurmak için yaptığı başvuruyla ilgili olarak, Ankara Valiliği'nin başvuru evrakını, "hukuken herhangi bir işlem yapmadan posta yoluyla iade ettiğini" belirtti Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM),...

13.11.2012 17:51

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), polislerin sendika kurmak için yaptığı başvuruyla ilgili olarak, Ankara Valiliği'nin başvuru evrakını, "hukuken herhangi bir işlem yapmadan posta yoluyla iade ettiğini" belirtti Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), polislerin sendika kurmak için yaptığı başvuruyla ilgili olarak, Ankara Valiliği'nin başvuru evrakını, "hukuken herhangi bir işlem yapmadan posta yoluyla iade ettiğini" belirtti. Mevcut ulusal ve uluslararası düzenlemeler çerçevesinde Türkiye'de Emniyet Teşkilatı mensuplarının sendika kuramayacaklarını ve herhangi bir sendikaya da üye olamayacaklarını vurgulayan EGM, "Konunun disiplin yönünden soruşturulması için müfettiş tayin edildiğini ve gerekli işlemlerin başlatıldığını" kaydetti.

EGM'nin yaptığı yazılı açıklamada, "polis sendikası kurulması" konusuyla ilgili haberlerin hatalı kanaatlerin oluşmasına neden olabileceği ifade edilerek, konuyla ilgili mevzuat hakkında bilgi verildi. BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'nin 2. maddesinde sendikal hakkın sınırlarının tespit edildiğinin kaydedildiği açıklamada, söz konusu maddede, "Bu madde silahlı kuvvetler ve polis teşkilatı mensuplarının bu hakkı kullanmaları üzerine hukuki kısıtlamalar konulmasını engellemez" şeklinde ifadenin yer aldığı belirtildi. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ve Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 151 sayılı Sözleşmesi'nin benzer yönde düzenlemeler içerdiğinin belirtildiği açıklamada, iç hukuk yönünden de hem anayasa hem de 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendika Kanunu çerçevesinde aynı yönde düzenlemeler yer aldığı kaydedildi.

Açıklamada, Emniyet-Sen'in kuruluşu için Ankara Valiliği'ne 12 Kasım 2012 tarihinde 7 personelin verdiği sendika kurulumu ile ilgili dilekçeyle hakkında da şu bilgiler yer aldı:

"Ankara Valiliği'nce 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendika Kanunu'nun hükmü gereği hukuken herhangi bir işlem yapılmadan başvuru evraklarının posta yoluyla iade edildiği bildirilmiştir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 47'nci maddesinde kişi topluluklarının tüzel kişilik kazanabilmesi için kendileri ile ilgili özel hükümlerde belirtilen koşulları taşımaları gerektiği ve amacı hukuka aykırı olan kişi topluluklarının tüzel kişilik kazanamayacakları hüküm altına alınmıştır. Belirtilen hukuki düzenlemeler çerçevesinde konunun disiplin yönünden soruşturulması için müfettiş tayin edilmiş ve gerekli işlemler başlatılmıştır. Netice olarak, mevcut ulusal ve uluslararası düzenlemeler çerçevesinde ülkemizde Emniyet Teşkilatı mensuplarının sendika kuramayacakları ve herhangi bir sendikaya da üye olamayacakları açıktır."

-"EMNİYET-SEN: HUKUKU YORUMLAMADA SIKINTI VAR"-

ANKA'nın sorularını yanıtlayan Emniyet-Sen Basın Sözcüsü Abdurrahman Yılmaz ise dilekçelerini vermeleriyle birlikte sendikanın tüzel kişilik kazandığını, bunun yalnız mahkeme yoluyla kapatılabileceğini savundu. "Dilekçenin iade edilmiş olması bizim bildirim yapmadığımız anlamına gelmez" diyen Yılmaz, "Sendika tüzel kişilik kazanmıştır. Bundan sonra ancak dava açılarak kapatılabilir. EGM'nin açıklaması talihsiz bir açıklama. Hukuku yorumlamada bir sıkıntı olduğu görülüyor" diye konuştu. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Egm: 'Sendika Kurulmasıyla İlgili Evrak İşlem Yapılmadan İade Edildi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement