Düzeltme - Son Dakika
Güncel

Düzeltme

Düzeltme

"Gürcistan'daki Ahmediye Camii ve Medresesi'nin restorasyonu sürüyor" başlıklı haberimizin 2. paragrafında yer alan "Kültür ve Turizm Bakanı Hüseyin Çelik" ifadesi "Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik" olarak düzeltilmiştir.

13.01.2014 11:25

Gürcistan'daki Ahmediye Camii ve Medresesi'nin restorasyonu devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in "Kültürel coğrafyamız, siyasi coğrafyamızın ruhudur. Milletimizin sadece ülkemizde değil yeryüzündeki seçkin varoluşunun abideleri ve ufkumuzun yazılımıdır. Yeryüzünün her noktasındaki mirasımıza sahip çıkmak geçmişi korumanın ötesinde, geleceği yazma irademizin beyanıdır. Mirasımıza ait her eser geçmişimizin tarihi kadar, geleceğimizin yazılımının da sütunlarıdır. Onlar taş, toprak, bina değil, ruh, irade ve varoluş iddiamızın sembolleridir" diyerek, yurt dışındaki eserlerin durumunu düzenli raporlarla ve heyetler göndererek bizzat takip ettiği belirtildi.

İspirli Divan şairi ve İbrahim Hakkı'nın Farsça Hocası Hazık Efendi'ye ilham verip, şiirler yazdıran Gürcistan'daki Ahmediye Camii ve Medresesi'nin restorasyonunun devam ettiği vurgulanan açıklamada, Türkiye ve Gürcistan'ın, tarihi cami ve kiliselerin yeniden inşa edilmesi, ortak kültürel öğelerin yaşatılması için çalıştığına, Bakan Çelik'in mevkidaşı Gürcistan Kültür Bakanı ile işbirliği içinde süreci yakından takip ettiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, içinde pek çok dini yapı olması nedeniyle hoşgörü parkı olarak düzenlenen Ahıska Kalesi'ndeki Ahmediye Camii ve Medresesi'nin restorasyonunun Gürcü hükümetince Türk uzmanların gözetiminde yapıldığı vurgulandı.

-250 yıldır ayakta

Göreve geldiği günden itibaren kültürel mirasın korunması çalışmalarını mevkidaşlarıyla görüşerek yoğun bir biçimde takip eden Bakan Çelik'in, Gürcistan'daki kültürel mirasın restorasyonuna büyük önem gösterdiği ifade edilen açıklamada, Çelik'in bürokratlarına verdiği talimatla Gürcistan'daki eserlerin restorasyonunun yakından takip edilmesini istediği kaydedildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının da Ahmediye Camii'nde sonuncusu Aralık ayında olmak üzere defalarca inceleme yaptığına dikkat çekilen açıklamada, incelemelerin ardından restorasyon çalışmalarında gelinen son durumun rapor halinde Bakan Çelik'e sunulduğu bildirildi.

Açıklamaya göre, Ahıska'ya hakim bir tepedeki kale içinde bulunan, uğradığı birçok tahribata rağmen yaklaşık 250 yıldır ayakta duran Ahmediye Camii, Hacı Ahmed Paşa'nın Ahıska Beylerbeyi iken İstanbul'daki selatin camileri örnek alınarak yaptırılmış.

Ahıska'ya gelenleri büyüleyecek güzellikteki Ahmediye Camii, İspirli Divan Şairi Hazık Efendi'ye şiirler yazdırmış. Hazık Efendi, divanında Ahıska'daki cami ve medrese üzerine tarih düşürdüğü manzumeler yazmış.

-Arsa tahsis edilmesi halinde Aziziye Camii yeniden yapılacak

Gürcistan'daki restorasyon çalışmalarına karşılık Türkiye de, Artvin'deki İşhan Kilisesi ile Erzurum Uzundere'deki Öşvank Kilisesi'ni restore ediyor. 2012 yılında başlayan ve Gürcü uzmanların gözetiminde yürütülen restorasyonun büyük bir bölümü tamamlandı. Türkiye'nin kültürel mirasın korunması için yürüttüğü detaylı ve kapsamlı çalışmalardan duyulan memnuniyet Gürcü makamlarca birçok kez dile getirildi.

Gürcü makamlarınca Batum'da arsa tahsis edilmesi halinde, yıkılmış olan Batum Aziziye Cami de yeniden yapılacak. Böylece, Osmanlı döneminde Batum'da yapılan en önemli dini eserlerin başında gelen Aziziye Camii yeniden kazandırılacak.

İsmini 32. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz'den alan Aziziye Camii, 1869'da dönemin Trabzon valisi Emin Muhlis Paşa tarafından yaptırılmış fakat Sovyetler Birliği yöneticileri tarafından yıktırılmıştı. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement